Başvuranların yüzde 80'i başardı

Güncelleme Tarihi:

Başvuranların yüzde 80i başardı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2011 11:20

Sağlık Bakanlığı tarafından geçen yıl başlatılan ’Sigarayı Bırakma Polikliniği uygulaması, İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde büyük bir başarıya ulaştı. Son bir yıl içinde polikliniğe başvuran 2 bin 250 kişiden yüzde 80’i sigarayı bıraktı.

Haberin Devamı

Geçen yıl Ekim ayından itibaren devlet hastanelerinde hizmete açılan ’Sigara Bırakma Polikinikleri’, başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa neden olan sigaradan kurtulmak isteyenlerin umudu oldu. İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de 1 Ekim 2010 tarihinde açılan polikliniğe 1 yıl içinde 2 bin 250 kişi sigarayı bırakmak için başvurdu. İlaç destekli tedavinin başarı oranı yüzde 80’i buldu.

İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kamuran Çapçıoğlu son yıllarda Dünya Sağlık Örgütü’nün ’Dumansız Hava Sahası’ sloganı ile başlattığı programın amacının sigara bağımlılığının bir hastalık olduğunun bilinmesi ve tedavisinin mutlaka bir hekim kontrolünde yapılması gerektiğinin benimsenmesi olduğunu söyledi. Türkiye’de sigara içme oranının yüzde 50’ye yaklaştığını ve bu oranla dünyada en çok sigara içilen ülkeler arasında Endonezya’dan sonra ikinci sırada yer aldığını belirten Çapçıoğlu, "Türkiye’de her yıl 40 bin yeni akciğer kanseri teşhisi konuluyor. Ege Bölgesi ise yüzde 44’lük oranla ilk sırada yer alıyor" dedi.

Haberin Devamı

DUMANSIZ HAVA SAHASI İŞE YARADI

’Dumansız Hava Sahası’ sloganı ile kapalı alanlarda sigara içmeyi yasaklayan kanunun aradan geçen iki yılda bağımlılıkla mücadeleye önemli bir katkı yaptığını söyleyen Çapçıoğlu, "Sigara içme sahası gittikte azalan insanlar, geçtiğimiz yıl Sigara Bırakma Poliklinikleri’nin de açılmasıyla birlikte bu kötü alışkanlıktan daha da hızlı uzaklaşmaya başladı" diye konuştu. Sigarayı bırakmada temel unsurun kişinin kendisini içmeme fikrine zihinsel olarak hazırlaması olduğunu kaydeden Çapçıoğlu şunları söyledi:

"Zaten bizim tedavimiz kişi sigarayı bırakmaya karar verdiğinde başlıyor. İlk olarak hastaya sigara alışkanlığının derecesini belirleyen ’Fagerström Nikotin Bağımlık Testi’ uygulanıyor. Bu yolla nefesteki karbonmonoksit miktarını ölçüyoruz. Yapılan testlerin ardından hastaları az, orta, yüksek ve çok yüksek bağımlı şeklinde ayırıyoruz."

Tedavilerini konuşma, telkin ve ilaç yoluyla gerçekleştirdiklerinin altını çizen Dr. Çapçıoğlu, "Tedavi süreci, sigarayı bırakmayı düşünme, sigarayı bırakmaya hazırlık, sigarayı bırakma ve izleme evreleri şeklinde özetlenebilir. Yapılan görüşmelerin ve testlerin ardından hastaya bir ay kullanmak üzere ilacını veriyoruz. Bir ayın sonunda hasta kontrole geliyor ve tekrar bir aylık ilaç veriliyor. İkinci ayın sonunda da hasta yine bir aylık ilaç alıyor ve üç aylık tedavi tamamlanmış oluyor" dedi.

Sigaranın akciğer, prostat, meme kanserlerinin yanı sıra birçok hastalığa da neden olduğunu belirten Dr. Çapçıoğlu, "Sigarayı bıraktıktan sonra vücut kendisini yeniliyor ve belirli bir zamandan sonra insanlar yeniden doğmuş gibi oluyor. Hastanemize gelen hastalarımızın birçoğu yaptığımız konuşmalar ve uyguladığımız tedavi sayesinde sigaradan kurtuldu. Sigarayı bırakmak isteyen herkes her hafta çarşamba günü polikliniğimize başvurabilir. Hastalarımız randevularını aynı gün sabah poliklinik giriş katından alabilirler" diye konuştu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!