Baştan yaratmanın etiği

Güncelleme Tarihi:

Baştan yaratmanın etiği
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Estetik ameliyatla değişim kişinin özgürlüğü. Peki bunun hukuksal sonuçları olabilir mi?

Estetik değişim eyleminin gerisinde, insanın kendisiyle uzlaşmak arzusu var. Mutlu olmak da herkesin hakkı. Ancak büyük bir sektöre dönüşen plastik cerrahinin özel bir alanı sayılabilecek estetik değişimle, güzellik sorunlarını aştık diyelim, ama etik sorumluluklar yok mu? Örneğin başka birine benzemek etik açıdan bir hak olabilir mi? İşin gurur verici yanını bir tarafa bırakalım, bu durum kişilik haklarına bir saldırı mıdır? Ya da bir erkek için, karısının yaptırdığı estetik müdehalelerle giderek başkalaşması boşanma nedeni olabilir mi?

SANATÇILAR TAZMİNAT DAVASI AÇAR MI?

İtirazım yok

Birisinin estetik ameliyatla bana benzemesinin benim açımdan hiçbir sakıncası yok. Sürekli kendini değiştirmek gayretinde olan bir kadının ruh sağlığı yerinde değil demektir. Ruh sağlığı yerinde olmayan biriyle de evliliği sürdürmek zordur elbette.

Gurur duyarım

Eğer birisi yüzünü tamamen benim yüzüm gibi değiştirirse, ben bundan gurur duyarım. Hiç de rahatsız olmam ve asla dava açmayı düşünmem bile... Gerçekten de bir sanatçı için, bir kadın için gurur duyulacak bir olay bu...

Dava ederim

Emrah ve Emral olayı gibi bir şey bu. Emrah benim kardeşim gibidir ve birisi kalkıp benim de elimden ekmeğimi almaya kalkışsa, aynen benim benzerim gibi ortaya çıksa, ben de aynı tepkiyi veririm, çok sinirlenirim. Dava da ederim.

İKİ UZMAN GÖRÜŞ

Emel Ataktürk (Avukat) Boşanma sebebi olabilir

Estetik müdahaleyle gerçekleştirilen fizik değişikliklerinde bir suç oluşup oluşmayacağı sorgulanırken bir dizi soruya cevap vermek gerekir. Kişinin değişim özgürlüğü nedir, sınırları nerede başlayıp biter, harici müdahalenin dışında genetik müdahalelerde sınır ne olmalıdır gibi. Bahse konu meseleler mevcut ceza yasalarında açıkca suç olarak tanımlanmamıştır. Bir başkasının yüzünü estetik ameliyatla kendi yüzünüz yaptığınızda, bu durumun ancak doğuracağı sonuçlardan hareketle suç sayılıp sayılmayacağı tartışılabilir. Mesela söz konusu kişinin toplumsal, ekonomik veya siyasal avantajlarından haksız olarak yararlanmakla ilgili suçlarda olabileceği gibi.

Boşanma gerekçesine gelince, evet, böylesi bir müdahale boşanma davasına gerekçe teşkil edebilir. Özgürlüğün sınırı burada daha dar kabul edilecektir çünkü eşinizin karşısına artık onun seçtiği kişi değil bir başkası olarak çıkıyorsunuz. Bu karşı tarafa yeni durumu kabul etmeme özgürlüğünü tanımalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!