Başkasının zekasına ihtiyacım yok

Güncelleme Tarihi:

Başkasının zekasına ihtiyacım yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2012 22:40

Senarist Dilara Selek’in, Müjdat Gezen Tiyatrosu’nda sahnelenen ‘Muzurevi’ oyununun isminin kendi senaryosundan alındığı iddiasıyla açtığı davada bilirkişi raporunu tamamladı. Rapora göre ‘Muzurevi’ ismi Selek’in eserinden ‘alıntılandı’. Müjdat Gezen’in karara tepkisiyse sert oldu.

Haberin Devamı

SENARİST Dilek Selek’in, ‘Muzurevi’ adlı oyunun isminin kendi senaryosundan alındığı iddiasıyla Ankara 4. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde Müjdat Gezen aleyhine açtığı tazminat davasında, üç kişilik bilirkişi heyetinin raporu mahkemeye ulaştı. Raporda, Selek’in senaryosu ile Gezen’in oyununda hikâyelerin geçtiği yerin huzurevi ve adlarının ‘Muzurevi’ olduğu belirtiliyor. Ancak karakterler, konu, olay örgüsü ve dilin kullanılışı bakımından iki eser arasında benzerlik bulunamadı.

Adı kullanıldı

Tanık beyanlarını değerlendiren bilirkişi heyetince, Selek’in eserinin daha önce oluşturulduğu kanaatine varıldığı belirtildi. Rapor, “iki eserde olay yeri bakımından bir iktibasın olduğu söylenebilir” diyor, çünkü olaylar aynı mahiyette olmasa da her iki eserde de olaylar huzurevinde yaşanıyor. Gezen’in oyununda Selek’e ait ‘Muzurevi’ adının da aynen kullanıldığına işaret edilerek, ismin oyunun gelirine katkısı karşılığında, yüzde 30’unun Selek’e ödenmesi kanaatine varıldı.

Haberin Devamı

Korkunç bir suçlama

Temyize başvurduklarını belirten Gezen şunları söyledi: “Bu ne korkunç bir suçlama! Biri çıkıp, iki sene öncesine kadar üç sezon boyu sahnelediğimiz ‘Muzurevi’ oyununu ondan aldığımı söylüyor. Söz konusu kişinin basılı bir kitabı dahi yok. Henüz hiçbir yerde yayınlanmamış bir senaryo yazmış. Çıkıp da orada kullandığı fikri çaldığımı söylüyor. Bugüne dek yayımlanmış 50 tane kitabı, ders kitabı ve yardımcı kitapları olan bir adamım. Benim başkasının zekasına ihtiyacım mı var? Herhalde aklı selim birisi çıkıp, bu adam neden senin ismini alsın, diyecektir diye inanıyorum. Yargı Silivri’deki gibi işlemezse, davayı ben kazanacağım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!