BaÅŸarılı bir Wuxia örneÄŸi

Güncelleme Tarihi:

Başarılı bir Wuxia örneği
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 07, 2012 21:42

Bu hafta vizyonda Hong Kong sinemasının en gözde yönetmenlerinden biri olan Tsui Hark’ın kamera arkasına geçtiği, tüm dünyada beğeniyle karşılanmış bir film var. Dedektif Dee; Gizemli Alev, Uzak Doğu dövüş sanatlarının sergilendiği renkli sahnelere sahip başarılı bir Wuxia örneği.

Haberin Devamı

Hong Kong’dan gelen Dedektif Dee: Gizemli Alev, Wuxia, yani, dövüş sanatlarının sergilendiği Uzak Doğu filmlerinin başarılı bir örneği.
Film, 2011 yılında Hong Kong Film Festivali’nde en iyi yönetmen, en iyi kadın oyuncu, en iyi sanat yönetimi, en iyi kostüm ve makyaj tasarımı, en iyi ses tasarımı ve en iyi görsel efekt dalında ödüllerin de sahibi oldu.

Ä°NSANLAR ALEV ALIP KÃœL OLUYOR

Karşımızdaki tipik bir suç ve gizem öyküsü.
M.S. 90 yılında Luoyang’ta dev bir Budist anıtı inşa edilmekte. Yapımın bittiği gün, Çin’in ilk kadın imparatoru Wu Zetian tahta oturacak. Ancak bazı olaylar Wu’nun tahta çıkmasını tehdit ediyor. Wu’nun şerefine yapılan dev Buda heykelinin yapımı sırasında bazı gizemli ölümler meydana geliyor.
İmparatoriçeye yakın adamlar ortada hiçbir sebep yokken birden alev alıyor ve kül olup gidiyorlar.

Haberin Devamı

DEDEKTİF DEE SIRRI ÇÖZMEK ÜZERE GERİ GELİYOR

Wu, medyuma (ki bu bir geyik) danışınca, sorunun tek çözümünün yıllar önce kendisinin sarayda yükselişine karşı çıkan ve bu yüzden de uzaklaştırdığı Dedektif Dee’de olduğunu anlıyor.
Geri gelen Dedektif Dee, olayların ardındaki sırrı çözmek için çalışmalara baÅŸlıyor.Â
Dedektif Dee; Gizemli Alev, her şeyden önce görkemli bir seyir. Çarpıcı renklerle göz alan devasa ve ince ince süslenmiş setlerdeki görselliğin etkilemeyeceği bir sinemasever düşünülemez.

TSUI HARK’IN YENİDEN DOĞUŞU
Dee’yi canlandıran Uzakdoğu yıldızı Andy Lau aynı zamanda ünlü bir pop şarkıcısı.
Lau, Çin İmparatoriçesi karşısında ayakta dimdik duran adam portresinde gayet başarılı.
Yönetmenlik dışında yapımcı kimliğiyle de tanınan Tsui Hark, 1980’lerde Hong Kong sinemasının yükselişinde önemli rol oynamış bir isimdi.
Bu son filmiyle eski günlerdeki başarısına ulaştığını söylemek mümkün.

GÖRSEL EFEKTLER KONUSUNDA ZAYIF BİR FİLM

Estetize edilmiş koreografisiyle, Çin dövüş sanatı wuxia ve görkemli set dekorlarıyla izleyenleri kendine hayran bırakan ‘Dedektif Dee; Gizemli Alev’, Venedik Film Festivali’nin yarışma bölümünde Altın Aslan adayı olarak gösterilmiş, ülkesinde de 13 dalda aday olduğu Hong Kong Film Ödülleri’nin altısını kazanmıştı.
Filmin dramatik yapısındaki teklemeler dışındaki önemli sorunu göze fazlasıyla batan bilgisayar efektleri.
Kostüm ve estetize dövüş sahneleri konusunda başarılı olan Dedektif Dee; Gizemli Alev, efektler konusunda sınıfta kalıyor.
Dijital oynamalar kendilerini fazlasıyla belli etmekte.

Haberin Devamı

50 MÄ°LYON DOLAR HASILAT

Tsui Hark’ın filmde savaşçılar, büyücüler, prensesler, doğaüstü olaylar ve dedektif hikyelerinden yarattığı masalsı dünyayı, şimdiye kadar hem ülkesinde hem de yurtdışında, aralarında İtalya ve ABD izleyicilerinin de olduğu 10 farklı ülkede, çok sayıda sinemasever izledi ve şu ana kadar toplam dünya hasılatı 50 milyon doları aştı.
Dedektif Dee; Gizemli Alev, bizde çok fazla kopyayla gösterime girmese de haftanın en ilgiye değer yapımlarından biri.
Uzak Doğu’nun Hollywood aksiyonlarına öykünen gişe sinemasının ne kadar yükseldiğini anlamak ve keyifli bir iki saat geçirmek adına izlenmeli.

DETECTIVE DEE AND THE MYSTERY OF PHANTOM FLAME
DEDEKTÄ°F DEE: GÄ°ZEMLÄ° ALEV
Yön: Tsui Hark
Oyn: Andy Lau, Carina Lau, Chao Deng, Li Bingbing
Tür: Aksiyon, Dram
Süre: 122 dk.

Haberin Devamı

Filme konu olan Dedektif Dee, kurmaca bir karakter değil. Gerçek adı Di Renjie ve Wu Zeitan’ın hükümdarlığı sırasında görev yapmış bir devlet adamı. O dönemde devlet işlerini bir hayli yola soktuğu bilinen Di Renjie, yıllar sonra Di Gong An adlı polisiye romana da esin kaynağı olmuştu. Bu polisiyede adından söz edilen Di Renjie zaman içinde çeşitli roman ve televizyon dizilerine de konu oldu ve son olarak Tsui Hark’ın filmiyle sinemaya geçiş yaptı.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!