Barcelona notları

Güncelleme Tarihi:

Barcelona notları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2012 00:00

Tüm yazı tatil yapmadan geçirip bayramı fırsat bilenler kervanına katıldım ben de, iki hafta önce. Bir haftada hem denize girip hem de kültür turu yapılabilecek en güzel şehirlerden biri oldu Barcelona.

Haberin Devamı

Tarihi sokaklarda gezmek için muhteşem Gotik bölümünü hiç anlatmadan direkt müzelere geçmek istiyorum.
Hemen hatırlatayım, eğer yolunuz Barcelona’ya düşecekse mutlaka bir ‘Müze Kart-Art Ticket’ edinin. Yedi müzeye sadece 30 Euro’ya girebilmenizin yanı sıra en büyük avantajı, hiçbirinde kuyruk beklememeniz. Mesela Picasso’nun kapısındaki 200 kişiyi bu yolla atlattık. Kart, müzelerden satın alınıyor. Ama kuyruk beklemeden almak için tenha olanları seçmekte fayda var.
Bizim seçimimiz ‘Centre de Cultura Contemporania de Barcelona’ (CCCB) oldu. Ne yazık ki pek kimsenin tercihi olmayan bu çağdaş sanat müzesi, müze kart almak için doğru seçim. Kartımızı aldıktan sonra içeride karşımıza ne çıksa beğenirsiniz, Martin Parr sergisi.
Sıkı takipçiler, 2008’de Santralistanbul’da açtığı sergisini bilirler. Magnum Photos üyesi Parr, son 20 yılda çektiği fotoğrafları sergilemişti İstanbul’da. CCCB’deki sergisinin adı ‘Souvenir’. Yani, ‘Hatıra’.
Pek çok ülkedeki tatilcilerin ilginç, komik anlarını yakalamış. Çoğu zaman çok eğlendik sergiyi gezerken. 2008’de kendisiyle röportaj yaptığımda da yazmıştım; onun fotoğraflarındaki sihir, hayatımızda yer etmiş, hiçbir zaman dikkat etmediğimiz ayrıntılara yer vermesinde yatıyor. Hatta kendisi de durumu şöyle anlatmıştı: “Normal hayattaki her şey aslında dikkat çekici. Ben sadece farklı şeylerin özel olduğunu gösteriyorum. Fotoğraflarımda aslında bir konsept yokmuş gibi görünüyor ama her biri modern ve olağan hayatın birer birikimi”. Sergiyi 21 Ekim’e kadar görmeniz mümkün. Gidemezseniz, müzenin sitesinde de sergiden çok güzel kareler var: www.cccb.org/en.

Haberin Devamı

ANLATILMAZ YAŞANIR

Barcelona’da o kadar çok önemli sanatçı yaşamış ki... Picasso, Miro, Dali, ... Hepsini görebilmek için bir sürü vakit ayırmak gerekiyor. Hele bir de Ulusal Katalan Sanatı Müzesi var ki, gezmesi yarım günden fazla sürüyor.
Orijinal adı ‘Museu Nacional d’Art de Catalunya’ olan müzede 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başı eserlerini görmek mümkün. Yapı aslında Ulusal Saray (Palau Nacional) ve en görkemli meydanlardan Plaça Espanya’nın tepesinde. Aşağıdan bakıldığında, bu sıcakta oraya kadar çıkılır mı, diye düşünülse de devlet her şeyi akıl etmiş ve yürüyen merdivenler koymuş. Müzenin içiyse gerçekten müthiş. İlk bölümde, kaybolmaya yüz tutmuş kilise desenlerinin duvarlarla birlikte sökülüp aynı düzende müzeye yerleştirilmesi çok çarpıcı. İlerleyen bölümlerde ünlü İspanyol sanatçı Ramon Casas’ın ‘Ramon casas pere romeu en un tandem’ adlı eserinin orijinalini görmekse harikaydı.
Müzeyi bitirdiğinizde aynı park içinde, şahsen benim aşık olduğum Miro’nun kendi müzesinde şaheserlerini görmek de paha biçilemezdi. Miro’nun erken dönem eserlerinden itibaren kronolojik olarak pek çok resmini ve bazı heykellerini görmek burada mümkün: www.fundaciomiro-bcn.org
Eğer Barcelona’ya gidecekseniz, sakın ola ki Gotik bölgesinde müzesi olan Picasso’ya da uğramayı unutmayın. Bizim İstanbul’da gördüklerimiz, gerçekten hiçbir şeymiş...

Haberin Devamı

CAZ VE BROADWAY BİRARADA

Tamirane’nin yemyeşil bahçesinde gerçekleştirilen ve müzikseverler için bir pazar klasiği haline gelen ‘Morning Jazz Sessions’ konserleri, 2 Eylül Pazar günü Liz Merendino Quartet grubunu ağırlıyor. New York, Londra, Japonya, İskoçya, Prag ve Hong Kong’dan sonra müzik hayatını İstanbul’da sürdürüyor, Merendino. Caz ve Broadway standartlarından oluşan repertuvarıyla konser, 15.00-17.00 saatleri arasında ve ücretsiz gerçekleşecek. (212) 311 73 09.

BİRLİKTE MÜZİK YAPMANIN ÖĞRETTİKLERİ

/images/100/0x0/55eaf34ef018fbb8f8a12dcf

Sabancı Vakfı’nın desteğiyle Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) çatısı altında çalışmalarını yürüten Şef Cem Mansur yönetimindeki Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası, sezonun ilk konserlerini 6 Eylül’de Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat’ta, 7 Eylül’de Aya İrini Müzesi’nde verecek. ‘Demokrasi Laboratuvarı’ adlı konserlerin teması, adından da anlaşılacağı üzere bir arada müzik yapmanın insana gerçek bir demokraside yaşamayı öğrettiği düşüncesi... Biletler 10-40 lira. (212) 215 60 29.

Haberin Devamı

Barış gününü onlarla kutlayın

Şişli Belediyesi, 1 Eylül Dünya Barış Günü çerçevesinde keyifli bir etkinlik planlamış. Verdikleri mesajlarla dünya barışının en güçlü isimleri olan; bilim ve siyaset adamları ile düşünürlere ait sözler birer kültür tableti haline getirilmiş. Haydi Dünya Barış Günü kutlamalarınıza bu interaktif etkinliği ekleyin ve bugüne özel bir  kabartma tableti de sizi karalayın! Etkinlik, bugün saat 17.00’de Cevahir Alışveriş Merkezi önündeki Fresko Kültür Tabletleri Platformu’nda başlayacak. Programda bir de Edip Akbayram konseri yer alıyor.

TAŞ, KARA, BOYA


Karşı Sanat Çalışmaları üyelerinden sanatçı Nurettin Erkan’ın ‘Taş, Kara, Boya’ adlı sergisi 8 Eylül-20 Eylül tarihleri arasında Gümüşlük Akademisi Vakfı Galerisi’nde. (554) 345 29 91.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!