Bana EKLEKTİK bir cümle kurar mısın

Güncelleme Tarihi:

Bana EKLEKTİK bir cümle kurar mısın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2005 00:26

Eklektik, sözlük anlamıyla ‘Pek çok farklı kaynağı kullanarak, kendi stilini yaratma sanatı’ olarak tanımlanabilir. Ya da benim daha çok sevdiğim yorumuyla, kuralsız, zamansız, tutarsız olabilme, hayalgücünü zorlama ve hatta hata yapabilme özgürlüğü! Tam sıradan çıkmak isteyenlere göre...

Son zamanlarda dekorasyon stilleri arasında adını çok sık duyduğumuz eklektik stili diğerlerinden ayıran en önemli özellik, belli kalıplara bağlı olmaması. Eşyaları bir araya getirirken doğrular ya da yanlışlar yok; amaç ortaya çıkan görüntünün göze hoş görünmesi.

Gücünü kişisel zevklerden alan eklektizm, akıllı, dramatik, duyarlı, etkili, egzantrik, maceracı ya da renkli gibi sıfatlarla nitelenebiliyor. Kesinlikle sıkıcı değil, çünkü birbirinden farklı kültür ve dönemlerin özelliklerini kreatif bir potada eriterek orijinal formüller yaratıyor.

En kötü uygulamasında, birbiriyle alakasız mobilya ve objelerin bir arada uyumsuz bir karmaşa yaratması ihtimali var. En iyi örneğinde ise, düşünülerek seçilmiş ve akıllıca birleştirilmiş farklı parçaların oluşturacağı tamamen özgün mekanlar duruyor.

Geçmiş dönemlerde Rönesans, 18. yy. Fransız Rokoko dönemi ve Gotik stilin öğelerini birleştiren eklektik bakış açısı, dünya kültürlerinin göçlerle birbirinin içine geçmesi ve global yaşam alışkanlıklarının artmasıyla bugün daha çokstilli bir karaktere bürünmüş durumda.

İşe yerel halkların yaşama kültürünü araştırarak başlayın

Eklektik mekanlarda renk korkusu yok, ama renk karmaşasından söz etmek de doğru olmaz. Birbirini tamamlayan tonlar ve desenler, mekandaki diğer dekoratif öğelere de hizmet ederek gözü farklı noktalarda yakalıyorlar.

Bu stilin en önemli ortak detaylarından biri de, aynı döneme/kültüre ait bir parçanın koleksiyonunun dekorasyonun odak noktalarından birini oluşturması. Renkli Çin tabaklarıyla dolu bir vitrin, 19. yy. opalin cam objelerin dizildiği bir raf, eski sikke koleksiyonunun sergilendiği bir sehpa gibi...

El yapımı objeler de, kendi kültürlerinin özelliklerini doğrudan yansıttıkları için bu stilin vazgeçilmez öğeleri arasında. Zanaatkarların elinden çıkma fildişi ve ahşap kakma objeler, cam heykeller, seramik tabaklar, eski tekstil dokuları, el boyama vazolar, bambu gibi yerel malzemelerden yapılmış mobilyalar, yaratacağınız atmosferin gücü üzerinde çok etkili.

Nostaljik, romantik ve bireysel tarzların bir adım önde durduğu bir sezonun öncesinde, yerel halkların yaşama kültürlerini araştırarak bireysel stilinizin hangisine yakın durduğunu keşfedebilir; kendi eklektik cümlenizi kurabilirsiniz.

FİKİR

Sana bir sandalye ördüm!

Örgü meraklıları hızlarını alamayıp kazaklar ve şalların ardından sandalyelere yeni kıyafetler örüyorlar. Hele de artık beğenmediğiniz, eskimiş olan sandalyeleriniz için ‘şiş başa düştü!’ diyebilir miyiz...

TAKİP

Halımı Rashid çizdi

Nostaljinin insanları tembelleştirdiğine inanan Karim Rashid’in modernist taraftarlarından biriyseniz, tasarımcının 3K Konsept mağazalarında görebileceğiniz halı koleksiyonuna doğru koşmaya başlayın. Rashid, bu kez ayağınızın altına sermiş zekasını... Tel: (0216) 385 78 81

STİL

Renk kraliçesi

Benim için bazı markalar kadın, bazı markalar erkektir. Missoni, kesinlikle ilk gruba giriyor. 2005 ev koleksiyonunda, çizgiler, zigzaglar ve desenler vasıtasıyla yine renklere çeşit çeşit oyunlar oynatıyor. Sırma mağazasında görebilirsiniz.

DÜNYA

Japon baskını

Japon yaşam alışkanlıklarının farklı öğeleri çok sık kullanılıyor. Türkiye’de Imrahor tarafından temsil edilen ünlü Fransız kumaş üreticisi Manuel Canovas da, 2005 koleksiyonundaki La Ronde serisinde, erken 18. yy. Japon stilinden esinlenerek kimonolar içinde dans eden kadın ve erkek figürlerine yer vermiş. Tel: (0212) 234 99 34
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!