BAKAN kelimesini artık kullanmayalım

Güncelleme Tarihi:

BAKAN kelimesini artık kullanmayalım
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2006 18:52

Hatta keşke memleket meselelerine sadece bakmakla yetinseler, hayır, hadlerini bilmedikleri için, icraate de yelteniyorlar ve üstelik konuşuyorlar.

Sağlığa bakan ‘bakan’ Çernobil faciasının Türkiye’ye herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığını şey yaptı, söyledi.

Karadeniz Bölgesi’ndeki kanser vakalarının Çernobil’le bir ilişkisi yokmuş. Bilim söylüyormuş. Ancak, asıl Çernobil içkide ve sigaradaymış. Sizi gidi zındıklar sizi!

Bak bak bakana kimse sormamış, lösemiden ölen çocuklar acaba sigara tiryakisi miydi, diye!

*

Bizim bakanın aynen boş boş baktığı başka bir konuda, AIDS konusunda önemli bir makale yayımlandı. İki kelimeyle bahsedeceğim...

Temmuz 2000’de Afrika’da ilk kez DÜNYA AIDS ZİRVESİ toplanmıştı. Sonuç bildirgesi ‘ÜÇ ÖNEMLİ SORUN’ ortaya koyuyordu: PARASIZLIK - BİLGİSİZLİK - YOK OLAN NESİLLER...

Aradan altı sene geçti, önemli gelişmeler yaşandı ama sonuç aynı...

PARA - 2000 yılına nazaran, ilaçların fiyatı 25 kat azaldı, böylece Afrika’nın fakir halkına el uzatma imkânı doğdu. Ama sonuç yine değişmedi: HIV taşıyıcısı 40 milyon hastanın üçte ikisi Afrikalı. Ve 2005’te virüs bulaşan 4 milyon yeni hastanın % 90’ı siyahi Afrikalı...

Zaten ilaç maliyeti 10.000 $’lardan 200 $ seviyiseni inse de... birçok Afrika ülkesinde bir yıllık ücrete eşdeğer!

BİLGİSİZLİK - Halkı eğitme cesareti gösteren ülkeler oldu, ama çok küçük bir azınlık. Afrika’nın en zengin ülkelerinden Güney Afrika’da bile, virüsle (HIV) hastalık (AIDS) arasındaki ilişkiye ‘şüpheyle bakan’ yöneticiler hâlâ var.

Daha da vahimi, Avrupa gibi, Güney Amerika gibi zengin ve eğitim seviyesi yüksek ülkelerde bile ‘AİDS cahili’ sayısı yüksek: İnsanlar ‘üçlü tedavi’nin hastaları iyileştirdiğini düşünerek korunma ihtiyacı duymuyorlar. Oysa üçlü tedavi virüsü geriletiyor, yavaşlatıyor ama hastalığa çare olmuyor.

Ve... Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre HIV taşıyan 4 Kuzey Amerikalı’dan biri enfekte olduğunu bilmiyor!

YOK OLAN NESİLLER - Kuzey Yarımküreli gençler ‘biz kurban edilen bir nesiliz’ diye şikayet ederler. Oysa Sahra-altı Afrika’da 15-49 yaş nüfusun % 9’u virüs taşıyor. Yedi ülkede (Botswana, Lesohto, Namibya, G.Afrika, Swaziland, Zambiya ve Zimbabwe) bu oran % 20! 15 yaşındaki her 5 gençten 2’si muhtemelen AIDS’ten ölecek!

Yani orta vâdede bu ülkelerde BÜTÜN BİR KUŞAK yok olacak.

Bu tarihte görülmemiş çapta bir facia!

(Sciencepresse, Ağustos 2006)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!