Baharda güçlü saçlar

Güncelleme Tarihi:

Baharda güçlü saçlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2009 10:56

El değmemiş doğada yetişen bitkiler her derde deva. Oysa bizi doğadan uzak bırakan, sürekli sentetiklerle temas etmemize neden olan modern şehir yaşamı, saçlarımızı, cildimizi etkiliyor. Eğer bu sentetik maddelerden bir nebze olsa da uzak kalmak istiyorsanız Herbalist Işık Kırgız’ın hazırladığı doğal saç bakım tariflerini deneyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bakım ürünleri ve kozmetikler insanların günlük bakım alışkanlıklarında önemli bir yer tutuyor. Bunlar diÅŸ macunlarından baÅŸlayarak parfümler, makyaj malzemeleri, deodorantlar, sabunlar, saç bakım ürünleri, duÅŸ jelleri, saç boyaları, çeÅŸitli bakım kremleri olmak üzere, her gün kullanılan15-20 çeÅŸit ürüne ulaşıyor. Ä°nsanların çoÄŸu, bu ürünlerden kaynaklanan çok az problemle karşılaÅŸtığını düşünüyor. Ancak dermatologlar, endokrinoloji ve onkoloji uzmanları uzun süreli kullanımın hemen veya yıllar sonra ortaya çıkan astım, alerji; cilt, meme, rahim ve yumurtalık kanseri gibi birçok hastalığa neden olabileceÄŸini anlatıyor.      Â

Örneğin, Fransa Sağlık Bakanı, 2008 Kasım ayında yaptığı bir açıklamada kadın ve erkeklerde hormonal enzimleri taklit ederek üreme ve doğum öncesi ve sonrası gelişim bozukluklarına yol açtığı belgelenen paraben ve phtalate içeren kozmetik ürünlerin ambalajlarına uyarıcı etiket konulması gerektiğinden bahsetmiş, bu konunun altını çizmişti. Gerçekten de, kullandığımız cilt ve saç ürünlerinin içerikleri gelecekteki yaşam kalitemizi belirlemede çok büyük önem kazanıyor. Deri yoluyla aldığımız kimyasal maddeler alerjen ve tahriş edici reaksiyonlarıyla zaman içerisinde saç dökülmesine, kepeklenmeye, aşırı yağlanmaya, cildin erken yaşlanmasına neden oluyor.

Haberin Devamı

Şampuanlar, içeriğine hiç dikkat etmeden kullandığımız kişisel bakım ürünlerinin başında geliyor. Saç gövdesini parlak ve dolgun göstermek üzere kullanılan silikon ve diğer kimyasalların saçlı deriyi kaplaması sonucunda dökülmenin arttığı, saç köklerinin zayıfladığı yapılan saç analizleriyle de artık biliniyor.

Yirmi yılı aşkın süredir bitkilerle iç içe yaşayan Herbalist ve Doğal Terapi Uzmanı Işık Kırgız, organik sertifikalı bitkiler kullanılarak üretilen bakım ürünlerinin son yıllarda büyük önem kazandığını vurguluyor. Türkiye’nin ilk organik hidrosollü şampuanı Organicum’u üreten Kırgız, tüketici gruplarının paraben, phtalate, silikon, SLS, SLES gibi tahriş edici sentetiklere karşı savaş açtığını belirtiyor. Kırgız, saçlarına doğal bakım yapmak isteyenler için de evde kolaylıkla hazırlayabilecekleri tarifler veriyor.

Haberin Devamı

 

Mevsim dönüşlerinde saç dökülmesine dikkat !

Dökülmelerin hızlandığı bahar aylarında saçlarımızın saÄŸlığına tekrar kavuÅŸabilmesi için bakımda kullanacağınız bitkilerin organik ve taze mahsul olması çok önemli. Sertifikalı organik bitkilerin özsuları ve esansiyel yaÄŸları (hidrosol) saç köklerimize en doÄŸal bakımı yaparken içerdikleri bileÅŸenlerle saçÂfolikülünün yeniden canlanmasını saÄŸlıyor.

 

Doğal saç bakım reçeteleri...

 
CanlandırıcıÂsaç toniÄŸi:

15 grÂlavanta

15 grÂbiberiye

15ÂgrÂadaçayı

Verilen bitkiler yarım litre gülsuyunda birkaç dakika kaynatılıp süzülür. Bir ay boyunca her akşam saç diplerine friksiyon yapılarak 45 dakika bekletilir.Daha sonra organik hidrosollü şampuan ile yıkanır.

Haberin Devamı

Saç Besleyici yağ:

2 çorba kaşığı buğday yağı

2 çorba kaşığı zeytinyağı

2 çorba kaşığı çörekotu yağı

2 çorba kaşığı susam yağı

Verilen bitki yağları karıştırılır. Haftada 2-3 defa saçlarınıza dairesel masajlar yaparak yedirilir. Ardından saçlar az iki saat olmak üzere sıcak bir havlu ile sarılıp bekletilir. Daha sonra organik hidrosollü şampuan ile yıkanır.

Besleyici saç lapası:

Bir demet taze ısırgan otu Â

Yarım fincan kekik suyu

Yarım fincan zeytinyağı

YarımÂfincan badem yağı                  Â

Bir çay kaşığı biberiye yağı

Pazardan taze ısırgan demeti alınır. Bol suyla yıkanır ve bir demet ısırgan kaynamakta olan yarım litre suda 5 dakika kaynatılır. Suyu ile birlikte ince ince doÄŸranarak ezilir. Bitki yaÄŸları yavaÅŸ yavaÅŸ karıştırılarak ilave edilir. Lapa haline gelen maske ılık olarak saçlarınıza friksiyon yapılır. Streçle sarılır.    Â2 saat sonra organik hidrosollü ÅŸampuan ile durulanır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!