Bahar hastalıkları kapıda

Güncelleme Tarihi:

Bahar hastalıkları kapıda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2010 08:41

Havaların ısınması hastalıklara davetiye çıkarıyor. Hava şartları aldatıcı, bunu unutmadan tedbiri elden bırakmayın.

Haberin Devamı

Baharla birlikte havadaki alıştığımız ısı ve nem miktarlarında değişiklikler meydana gelirken, bu durum üst solunum yollarında görülen hastalıkların artmasına neden olabiliyor. Sıcaklıkların artması ile birlikte henüz değiştirilmeyen kışlık giysiler nedeniyle terlemek kaçınılmaz. Bunun sonucunda vücutta ısı kaybı meydana geliyor. Ya da tam tersi, bahar havasına aldanıp hafif giysiler ile dolaşmak kişinin üşütmesine yol açabiliyor.

Havadaki ısı, nem ve kirliliğin çeşitli hastalıkların oluşmasında önemli rol oynadığnıı belirten Alman Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tamer Haliloğlu, "Yaygın ve genel kanı, soğuğun üst solunum yolları enfeksiyonlara yol açtığı şeklinde. Ancak yapılan deneysel çalışmalarda böyle bir etki gösterilmemiştir. Soğuk iki yolla rol oynayabilir. Birincisi, soğuğun hastalıklara karşı direnci azaltması, ikincisi ise burun içerisindeki gibi üst solunum yollarını kaplayan dokularda refleks olarak kasılmaya(vazokonstrüksiyon) neden olmasıdır. Bu da özellikle sinüs boşluklarının burun içerisinde açılan deliklerin daralmasını sağlar" dedi.

Haberin Devamı

Havadaki nem miktarı önemli

Uzmanlara göre soluduğumuz havadaki ideal nem miktarı yaklaşık yüzde 45 olmalı. Özellikle kış aylarında ısıtılan ortamlarda havadaki nem miktarı yüzde 15’lere kadar düşüyor. Fakat havaların dışarıda ısı olarak biraz artması ve nem miktarının iç ortamlara göre yüksek olması ortam değiştirildiğinde etkili oluyor. Bu da burun içerisindeki dokulardaki suyu çekerek kurumasına ve hastalığa neden olan etmenlerin daha kolay üremelerini sağlıyor.

Tam tersi olarak, nem miktarının artması ise burun içerisindeki dokularda buharlaşmaya engel olarak dokularda şişmeye ve burun tıkanıklığına neden oluyor.  Bahar aylarında havadaki nem miktarı artıyor. Güzel gibi görünen bir havada hafif bir rüzgarın çıkması soğuğu daha fazla hissetmemize ve vücudun aldanmasına neden oluyor. Bütün bunlar üst solunum yollarında ki hastalıkları kolaylaştıran faktörler.

Hastalanmamak için nasıl giyinilmeli?

Haberin Devamı

Baharın bu ilk günlerinde hastalıklardan korunmak için özellikle giysi seçimine dikkat edilmeli. Bu nedenle vücudu sıcak tutacak, ancak terletmeyecek giysiler tercih edilmeli. Eğer havanın dışarıda sıcak olduğu zannedip hafif giysiler ile çıkılırsa üşütmek kaçınılmaz olur ve bu da vücut direncinin düşmesine dolayısıyla da hastalanmaya neden olur. Ya da tam tersi, kalın giysiler tercih edilirse bu kez terleme sonucu ısı kaybı olur ve bu durum da kişinin hastalanmasına yol açar.

Beslenme ve yaşam şartlarına dikkat

Bu mevsim geçişlerinde bol miktarda sıvı tüketmeye dikkat etmek gerekiyor. Sıvı alımında özellikle C vitamini içeren meyve ya da meyve suları tercih edilmeli. Beslenmeyle ilgili dikkat edilmesi gereken diğer noktalar şöyle:

Haberin Devamı

- Asitli içecekler ve kahve gibi kafein içeren içeceklerden uzak durulmalı.
- Sigara içenlerin bu havalarda oldukça dikkatli olmaları gerekiyor. Zira sigara dumanı üst solunum yollarındaki mukozolarda bulunan kendi kendine temizleme mekanizmasını bozuyor ve hastalıkların yerleşmesine uygun ortam hazırlıyor. Bu durum ise hastaların iyileşme süresini uzatıyor.
- Özellikle çok sayıda insanın çalıştığı ortamlarda havalandırma çok önemli. Kirli ve tozlu ortamlar hastalık bulaşma ihtimalini güçlendirir. Bu tür ortamlarda bir kişinin bile hastalanması damlacık enfeksiyonu ile diğer kişilere de hastalığı kolayca bulaştırabilir.

İlkbaharda meydana gelebilecek hastalıklar:

Haberin Devamı

-Sık üst solunum yolu enfeksiyonları ve sinüzit,
-Tonsillit, Adenotonsillit,
-Ortakulak iltihapları,
-Enfeksiyonun aşağıya inmesi ile atipik öksürük ve beraberinde zaatürre,
-Larenjit(ses telleri iltihabı),
-Bronşit

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!