Bağımlılık hallerine dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Bağımlılık hallerine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Evden çıktıktan sonra ütüyü prizde bırakıp bırakmadığınızı merak ediyor musunuz? Meraktan içiniz içinizi yediği için mümkün olursa eve geri dönüyor musunuz? Kapıyı kilitledikten beş dakika sonra acaba kapıyı kilitledim mi diye kontrol etme gereksinimini duyuyor musunuz? O zaman bu yazıyı okuyun...

Pek çoğumuz bu saydıklarımıza benzeyen yersiz endişelere kapılmaktan kendimizi alıkoyamıyoruz. Aslında bu tür davranış bozuklukları da bağımlılıklar kapsamına giriyor. Sigara, içki, uyuşturucu, çay, kahve bağımlılığının yanı sıra davranış bağımlılıkları da kişilerin ruh sağlığını tehdit ediyor. Özellikle son yıllarda davranış ve kişilik bağımlılıklarının yaygınlaşması, psikologları, psikiyatristleri harekete geçirdi.

Özel merkezler

Bu tür sorunlardan kurtulmak için İngiltere'de özel terapi merkezleri kuruldu. Bu merkezlerde toplu terapi seansları uygulanıyor. Kişiler, huzurlarını kaçıran davranışlarını anlatıyorlar. Daha sonra gruptakiler aralarında bu sorunu tartışıyorlar.

Bağımlılıkların genetik olduğu belirtiliyor. Ruhsal sorunların bir gecede giderilmesi mümkün değil. En basit ve zararsız bağımlılıklardan kurtulmak bile zaman ve sabır ister.

Bağımlılıklar için toplu terapi uygulanmasının önemli bir nedeni var. Bağımlı kişiler kendilerini her zaman yalnız hissederler. Sorunlarının sadece onlara özgü olduğunu düşünürler. Ama toplu tedavide başkalarının da aşağı yukarı aynı dertlerden yakındıklarını görünce rahatlarlar. Yalnızlık duygusundan kurtulurlar. Sizi çok etkileyen korkularınızı başkalarına anlattığınız zaman artık korkmadığınızı farkedersiniz. Endişenin başka endişeleri doğurduğu unutulmamalı. Davranış ve kişilik bağımlılıklarından kurtulmanın yolu, böyle bir sorunun var olduğunu bilmekten geçer. Daha sonra da sorunu başkalarıyla paylaşmak gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!