BABA OLMA SIRASI TEOMAN VE KENAN'DA

Güncelleme Tarihi:

BABA OLMA SIRASI TEOMAN VE KENANDA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2013 09:35

İskender Paydaş, müzik dünyasında neredeyse herkesin çalışmak istediği bir müzisyen, aranjör, prodüktör... Ayrıca çalışma ortamında dünyanın en sakin, en esprili adamı. İskender’le Bodrum’da, haftanın iki günü sahne aldığı By Jack’te buluştuk.

Haberin Devamı

* Babanın usta orkestra şefi Muhittin Paydaş olduğunu biliyoruz. Anne tarafının da müzikle ilgisi var mıydı?    

- Annem Ayşegül Arman, Fenerbahçe kalecisi Cihat Arman’ın kızı. Annemin de ufak bir şarkıcılık geçmişi var ama babamdan dolayı o da. Anneme sesi güzel diye radyo orkestrasında birkaç şarkı söyletmiş. Onun dışında bizi yetiştirmekle meşguldü annem. Beni ve kız kardeşim Beste’yi...

* Babandan öğrendiğin ne var müzik adına?  

- Babamdan öğrendiğim şey şu; hayatımızdaki bütün sesler, karmaşık olarak kulağımıza gelenler, belli bir düzenin sesleridir. Başka bir kulakla dinleyip ayırt etmeye kalktığında, doğanın müziğini duymaya başlarsın. Bizim yaptığımız; onları notalara dökmek.

ÇOCUKKEN 150 KONSER VERDİM

* Aranjör, davulcu, orkestra şefi, klavyeci... Sen hangisisin?


- Ben müzisyenim. Prodüktörlük, aranjörlük tarafımın yanında, sahne tarafım da var. O yüzden hepsini eşit görüyorum.

* En çok hangisinden keyif alıyorsun peki?

- Sahneden.

* Birkaç vokal kaydına şahit oldum; sesin de güzel. Neden şarkı söylemiyorsun?

- Küçükken söyleyeceğimi söylemişim. Türkiye turnelerine çıktım 5-6 yaşlarındayken, 140-150 konser verdim. O zaman turneler vardı gazino programı gibi, Ersen ve Dadaşlar, Nil Burak, Beyaz Kelebekler çıkardı, arada da ben çıkardım.

* Zor değil miydi senin için?

- Yo, çok keyifliydi. Zaten yaz aylarında oluyordu bunlar.

* İlk albümünün adı neydi?

- “Asker Olacağım”. Çocuk şarkıları işte, “Ninem ile Dedem” gibi.

BEN TERCİHİNİ YAPMIŞ BİRİYİM; EVLİYİM

* İlk evliliğin çok çalışıyorsun diye bitmiş. Doğru mu?


- İşkoliktim ben. Günde 10-12 saat çalışsam da yetinmiyor, rüyamda bile iş görüyordum. Bir de evlendikten hemen sonra müzik hayatım çok hızlandı. Kendimi ispat etme durumum da vardı. O yüzden bazı şeyleri ihmal ettim.

* Şimdi mutlu bir evliliğin var. Ama eşin için hem işi yoğun hem de sürekli sahnede olan biriyle beraber olmak kolay olmamalı...

- Evlenince ve oğlum Ömer Alef dünyaya gelince bende pek çok şey değişti. İşi bırakıp evime dönebiliyorum artık. Mümkün olduğunca yanlarında olmaya çalışıyorum. Üçümüzün birlikteliğini özlüyorum.

* İlgi odağı olmak, evliliğini nasıl etkiliyor?

- İnsanların gelip tanışmaya çalışmaları hoşuma gitmiyor değil tabii ama bunu da şahsıma olan ilgiden çok ismime olan ilgi diye görüyorum. Bu başka bir büyülenme hikâyesi. Dinliyorum, anlamaya çalışıyorum ama işin başka noktaya geldiğini hissedersem, kendimi geri çekiyorum. O noktada ben tercihini yapmış biriyim, evliyim ve çocuğum var.

* Eşin kıskanmıyor mu?

- Yok ama ben de bunu suistimal etmiyorum. Eşim PR sektöründen geliyor, o yüzden ortamı biliyor. Her türlü insanı tanıdığı ve gayet kendine güvenli olduğu için bir sorun yaşamıyoruz.

GEZİ PARKI’NDAKİ ÇOCUKLAR ASLINDA ROCK JENERASYONU

* İskender Paydaş müziği nedir, nasıl tanımlarsın?


- “Altı kaval üstü şişhane” müziğidir benim müziğim. Batılı bir melodi ise alaturka melodi yapıyorum, alaturka ise batılı bir melodi...

* Son dönemde rock müzik yükselişte gibi görünüyor ama rock’çıların bazı şarkılar rock’tan başka her şeye benziyor...

- Şu an genellikle ağlayan, aşk acısından dertlenen, çözüm yerine acı sergileyen müzik yaptıklarını düşünüyorum. Güzel ama bunlar rock değil. Rock’çı adam bir kere dünyayla ilişkilidir, toplumcudur, sosyalisttir, ayakları yere basar, yerleşik düzene karşı çıkar, yalanlara boyun eğmez. Gezi Parkı’ndaki çocuklar aslında rock jenerasyonu... Bana göre şu ana kadar en iyi rock müziği Cem Karaca yapmıştır. Mor ve Ötesi ile Şebnem Ferah genellikle yapmıştır, Teoman zaman zaman yapabilmiştir. Kurban ve Hayko da iyidir.

* Teoman’a “Kronik depresif arkadaşım” demişsin. Müziğe dönüşünü nasıl değerlendiriyorsun?

- Çok iyi. Müzisyen adam sahnede olur. Konuştuk o dönemde, sinirliydi. Teoman ki hiç sinirlenmez, çok kızmıştı. Ama ona buna sinirlenmekle olmuyor bu iş...

* Teoman da baba olmayı düşünüyor. Sen baba oldun, nasıl bir duygu?

- Bütün babaların anlattığı gibi; ancak baba olunca anlıyormuşsun o duyguyu. İlk önce Ozan Doğulu baba oldu, sonra da ben. Şimdi sırada Teoman ve Kenan Doğulu var. İkisiyle de konuşuyoruz bu konuları. Teoman evlendiği için bir tık daha yakın görünüyor baba olmaya.

MUSTAFA CECELİ OLAYINI BAŞKA YERE ÇEKTİLER

* Birlikte çalıştığın şarkıcılarla ilgili birkaç cümle alayım senden. Atiye desem?


- Müthiş yetenekli, acayip çalışkan, kreatif bir kız. Onunla çalışmak çok keyifli. Biz bir araya gelelim, mutlaka bir şey yaparız. Harf harf çalışıyor şarkıları. Bu çalışmayla çok daha iyi yerlere gelecek.

* Kenan Doğulu?

- Kenan çok eski arkadaşımdır, bir şey yaptığımız zaman çok verimli olur. Geçen gün stüdyoda buluştuk, bir şey yapalım dedik ama bilgisayarlar kilitlendi. Yeni bir şarkı yapmaya çalışıyoruz bilgisayarları kilitlemezsek. (Gülüyor)

* Teoman?

- O da çok eski arkadaşım. Ender görüştüğüm ama çok sevdiğim biridir. Artık herhalde daha çok görüşeceğiz, yan yana oturmaya başladık çünkü.

* Mustafa Ceceli?

- 2003’te çalışmaya başladık. O zaman aranjörlük yapıyordu. Sesi çok güzeldi, “Şarkı söyle” diyorduk ama utanıyordu, vokal bile yapmıyordu. Sezen Aksu onu ikna etti. Sahne hayatı müzisyenliğini, kişiliğini hiç değiştirmedi. Çok da dürüst ve çalışkan bir çocuktur.

* Mustafa Ceceli’nin Twitter’daki arkadaş listesinden seni çıkarması hayli konuşuldu. Neydi o olayın aslı?

- Mustafa bir şey tweet’lemiş, izledim, çok hoşuma gitti, ben de aynısını takipçilerimle paylaştım. Ama alay ediyorum zannetmişler. Öyle olunca da Mustafa beni listesinden çıkarmış habere göre. Herkes farklı bir şey söyledi sonrasında, olayı başka yerlere çekmeye çalıştılar. Ben de tweet attım öyle bir şey yok diye.

Haberin Devamı

YAZ BOYUNCA BODRUM'DA

Haberin Devamı

* Yaz planın nedir?

- Yaz boyunca Bodrum’dayım.  Haftanın dört günü sahnelerdeyim. Evim de burada. Burada ayrıca bir stüdyom da var. Prodüksiyonlara bu-
radan devam ediyorum.

SAF KAL

* Hayat felsefeni hangi slogan özetler?

- Daima iyi ol, saf kal.

* Nerede yaşamak istersin?

- Şu an Türkiye’de yaşamak isterim.

* En büyük kusurun ne?

- Ertelemek.

* En sevdiğin kelime?

- Kullanılmıyor aslında ama bittabi ve hayhay.

* En sevmediğin kelime?

- “Bak arkadaşım” lafını sevmem, tehdit gibi.

YENİ ALBÜMDE OĞLUMDAN DA BİR ŞARKI VAR

* “Zamansız Şarkılar 2” albümünün çalışmaları devam ediyor. Müzikseverleri nasıl bir çalışma bekliyor?

- İlk albüm biraz daha erkek ağırlıklıydı, bunda daha çok kadınlar var. Hem cover hem de yepyeni şarkılar yer alıyor. Daha rock ağırlıklı bir çalışma. İçinde oğlum Alef’in söylediği bir şarkı da olacak.

Haberin Devamı

Yaşamında babasının etkisi büyük

Gelişiminde babanın etkisi büyük. Her daim müzikle iç içe olduğundan, müzik yaşam biçimi haline gelmiş. Ciddi, işini önemsiyor, yeni şeyler üretme arzusu taze kalmasını sağlıyor. Baba olmanın kendisini çok değiştirdiğini söylemesi önemli. Babalık gerçekten insanın yaşamını tamamen değiştirir, öncelikler farklılaşır. Paydaş, çok önemli şarkılara imza atan bir isim, kendisine başarılar dilerim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!