Ayıp Şehir

Güncelleme Tarihi:

Ayıp Şehir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2012 00:00

30 yıldır çektiği fotoğraflar arasında ‘Cumartesi Anneleri’, ‘YÖK ve 1 Mayıs eylemleri’ gibi aklınıza gelebilecek her türlü sosyal ve politik eylem var. Her ne kadar son yıllarda bağımsız çalışsa da, ne de olsa inatçı bir gazeteci, Ali Öz.

Haberin Devamı

Son bir buçuk yıldırsa yok edilmekte olan Tarlabaşı takılmış karelerine. 30 bine yakın çektiği fotoğraf arasından 100 tanesini 28 Eylül’den itibaren Karşı Sanat’ta sergilemeye başlayacak. Adeta imece usulü; Uğur Varlı Fotoğraf Hizmetleri ve Büyülü Fener Sinemaları’nın katkılarıyla hayat bulacak olan sergi öncesi yaşadıklarını ve fotoğrafları anlattı, Ali Öz.

ALİ ÖZ'DEN TARLABAŞI KARELERİ / FOTO GALERİ

Aralarına nasıl kabul ettiler
HEP SEVGİYLE YAKLAŞTIM

Öncelikle 1985’te altı ay orada yaşadığım için, pek de yabancısı değilim mahallenin. Ardından gazeteciliğim gereği, 87 yıkımlarında bulundum. Adamın biri evini yıktırtmamak için üzerine benzin dökmüştü. Fotoğraf makinesini bırakıp koştum, yardım ettim. Ama bunların dışında inatçı bir kişiliğim var. Kentsel dönüşümü duyunca yok edilmeye başlamadan çekim yapmak istedim. Bir sokak vardı, içinde yaşananlar Fellini filmlerini anımsattığından adını Fellini Sokak takmıştım. Sürekli oraya gidip çekim yaptım. Herkese sevgiyle yaklaştım, kimseyi ayırt etmedim. Güven ilişkisi kurduktan sonra aralarına kabul ettiler.

Haberin Devamı

Tedirginlikler
SADECE BİR KEZ

Son bir buçuk yıldır tüm zamanımı orada geçiriyorum ve sadece bir kez tedirginlik duydum. O da, şizofrenik bir vaka olan bir travesti yüzündendi. Onu görünce yolumu değiştiriyordum. Sonraları, kocasını öldürüp hapse girdiğini duydum.

Şu anki ruh hali
BİR HAYALET ŞEHİR

Şu sıralar Karakol’dan Ömer Hayyam’a kadar olan kısım tamamen boşaltılmış. Tıpkı bir hayalet şehir gibi. Hâlâ içinde yaşamaya çalışanlar var. Bir de direnenler. Mesela Hasan Amca var. Süryani kilisesinin yanındaki evde oturuyor. Kamulaştırmak istediler. 300 bin liraya yakın para teklif ettiler. Ama bilirkişi bir trilyon liradır deyince mahkemeyi kazandılar. Şimdi hâlâ direniyor.

Gülümsemeler
HIRSIZDAN FAHİŞE KURTARDI

Bingöl depreminde ailesini kaybettikten sonra çocuk yurdunda kalınca başına gelmeyen kalmamış bir Nuray Abla var mahallede. Şimdi tuvalet bekçiliği yapıyor. Onu her gördüğümde moralim düzelir. “Bu bi tane” deyip boynuma sarılır hemen. Tüm dertlerimi unuturum onun sohbetiyle. Bir de beni korumaları çok hoşuma gidiyor. Yaklaşık bir ay önce, bir hırsız elini çantama uzatmış. Farkında değilim. Sokaktaki fahişelerden biri hemen “Yapma!” diye uyardı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!