Aydın Doğan Ödülü Selim İleri’nin

Güncelleme Tarihi:

Aydın Doğan Ödülü Selim İleri’nin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2012 12:22

Bu yıl 'öykü' dalında verilen Aydın Doğan Ödülü'nün sahibi, Türk edebiyatına yaptığı katkılar nedeniyle Selim İleri oldu.

Haberin Devamı

Bu yıl 16’ncısı düzenlenen ve ‘öykü’ dalında verilen Aydın Doğan Ödülü’nün sahibi ünlü yazar Selim İleri oldu. İleri ödülünü 10 Nisan Salı günü İstanbul Hilton’da yapılacak törenle alacak.
BU yıl ‘öykü’ dalında verilen Aydın Doğan Ödülü’nün sahibi ünlü yazar Selim İleri oldu. Vakıf Yönetim Kurulu, Aydın Doğan Vakfı’nın kurucusu adına 1996’dan beri düzenlenen Aydın Doğan Ödülü’nün, 2012’de ‘öykü’ dalında verilmesine karar verdi. Doğan Hızlan (Başkan), Nursel Duruel, Prof. Dr. İnci Enginün, Semih Gümüş, Özcan Karabulut, Prof. Dr. Jale Parla, Hüseyin Su, A. Ömer Türkeş ve Metin Celal Zeynioğlu’dan oluşan Seçiciler Kurulu önceki gün İstanbul’da toplandı. Toplantıda uzun edebiyat hayatına sığdırdığı öyküleri, romanları, deneme yazılarıyla Türk edebiyatında farklı bir yere sahip olması, geleneksel öykücülüğümüzü sahiplenerek kendi dilini ve üslubunu yaratması, gelenekle yeni arasında bir geçişi temsil etmesi ve sadece öykücü yanı ile değil, edebiyat yaşamı boyunca Türk edebiyatına yaptığı katkılar nedeniyle ödülün İleri’ye verilmesi kararlaştırıldı.
Tören Nisan’da
Aydın Doğan Ödülü, ülkemizde kültür, sanat, edebiyat ve bilim eserlerini yaratıcılarının kişiliğinde, çeşitli dallar için verilen uğraşları, özveriyi, kaliteyi ve mükemmelliğinin yanı sıra emek verenlerin çalışma ve birikimleri ile ulusal ve uluslararası platformda övgü kazananları, mesleklerine başladıkları günden bugüne kadar gösterdikleri başarılar doğrultusunda ödüllendirerek, Türk insanının kültürünü ve yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla veriliyor. Aydın Doğan Ödülü Töreni, 10 Nisan Salı günü İstanbul Hilton Şadırvan ve Balo Salonu’nda yapılacak.

Haberin Devamı

Bir İstanbul yazarı

İstanbul’da 30 Nisan 1949’da doğan Selim İleri’nin ilk yazısı 1967’de Yeni Ufuklar dergisinde yayımlandı. Papirüs, Yeni Edebiyat, Yeni Dergi, Türk Dili, Türkiye Defteri, Milliyet Sanat, Gösteri gibi dergilerde yayımlanan yazılarıyla ünlendi. 1968’de yayınlanan ilk öykü kitabı Cumartesi Yalnızlığı’nda sınırlı ilişkiler içinde sıkışan insanların yaşamlarını anlattı. Pastırma Yazı ve Bir Denizin Eteklerinde öykü kitaplarında duyarlı gençlerin tutkularını, sıkıntılı ilişkilerini, orta tabakadan insanların acılarını, yalnızlıklarını, kurtuluş arayışlarını anlattı. 1973’ten sonra romana yöneldi. Her Gece Bodrum romanıyla büyük başarı kazandı. Roman ve öykülerinin yanı sıra senaryolar, denemeler ve edebiyat incelemeleri yazdı. Eski ustaların unutulmaması için yazdığı kitaplar kadar gençlere edebiyatı sevdirmeye yönelik derlemeler hazırladı. Anılarında İstanbul’un eski yaşamını büyük bir incelikle kaleme aldı.

Haberin Devamı

ŞİMDİYE KADAR  KİMLER ÖDÜL ALDI

1997 Aydın Doğan Ödülü: Roman
Adalet Ağaoğlu
1998 Aydın Doğan Ödülü: Soysal ve Beşeri Bilimler
Prof. Dr. Doğan Kuban ve Prof. Dr. Emre Kongar
1999 Aydın Doğan Ödülü: Görsel Sanatlar
Ara Güler
2000 Aydın Doğan Ödülü: Şiir
Melih Cevdet Anday
2001 Aydın Doğan Ödülü: Tarih
İlber Ortaylı
2002 Aydın Doğan Ödülü: Klasik Batı Müziği
Ankara Devlet Konservatuarı
2003 Aydın Doğan Ödülü: Arkeoloji
Ord. Prof. Dr. Sedat Alp ve Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu
2004 Aydın Doğan Ödülü: Türk Halk Müziği
Yücel Paşmakçı
2005 Aydın Doğan Ödülü: Kent Mimarisi, Kent Dokusu
İzmir Konak Meydanı Düzenlemesi ve Kastamonu Tarihi Kent Dokusu İyileştirme Projeleri
2006 Aydın Doğan Ödülü: Resim
Adnan Varınca
2007 Aydın Doğan Ödülü: Moda Tasarımı
Özlem Süer ve Ümit Ünal
2008 Aydın Doğan Ödülü: Heykel
Seyhun Topuz
2009 Aydın Doğan Ödülü: Tiyatro
Genco Erkal
2010 Aydın Doğan Ödülü: Sinema
Nuri Bilge Ceylan
2011 Aydın Doğan Ödülü: Türk Halk Müziği
Mehmet Özbek

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!