Ayder Yaylası 500 bin turisti ağırlayacak

Güncelleme Tarihi:

Ayder Yaylası 500 bin turisti ağırlayacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2008 00:00

Adını daha çok yayla şenlikleriyle duyuran Doğu Karadeniz’in incisi Ayder Yaylası, alternatif tatil arayışına girenlerin ve doğa tutkunlarının ilgisiyle gözde tatil mekanlarından biri olma yolunda ilerliyor.

Çoğu yerli olan turist sayısının her yıl ortalama yüzde 20-30 arası arttığı Ayder, 2008 sezonunda en az yarım milyon turist bekliyor.

YAYLA şenlikleriyle son yıllarda gündeme gelen Karadeniz’in doğa harikalarından Ayder Yaylası, alternatif tatil arayışındakiler ve doğa tutkunlarının yeni gözdesi oldu. Geçen yıl yüzde 20 artışla yüzde 95’i yerli 400 binin üstünde turist ağırlayan Ayder, bu yıl ise sezona hızlı başladı. Temmuz ve ağustos aylarında çok ilgi gören Ayder, 2008 yılında en az 500 bin turist ağırlamaya hazırlanıyor. Seyahat şirketi Bukla Mania’nın sahibi Bülent Saraloğlu, her yıl düzenli olarak gelen turist sayısının arttığını belirterek, "2007’de yüzde 20-30 civarında artış oldu. Geçen yılki artış iyiydi. Bu yıla da hızlı girdik" dedi. Saraloğlu, yapılan yeni kara yolunun günübirlik ziyaretleri ve esnafa yönelik turları artırdığını ancak doğa, kültür ve spora yönelik turizm için gerekli altyapı yatırımlarının yapılmadığından yakındı.

Ayder’de yatak sayısının bin civarında olduğunu açıklayan Rize Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu ise 2007 yılında Ayder’e 400 bin civarında turist gitmesine rağmen bunların sadece 120 bininin konakladığını kaydetti. 2006’da bu rakamın 100 bin, 2005’te ise 85 bin olduğunu anımsatan Hocaoğlu "Dağcılık için gelen, kamp kurup, çadırlarda kalanlar bu rakamın dışında. Rize ve Ayder’e ilgi düzenli olarak artıyor ama yeterli konaklama imkanı olmadığı için turizm gelişemiyor" diye konuştu. Karadeniz’de turizmin biraz pahalı kaldığı bilgisini veren Bülent Saraloğlu da şunları söyledi: "Sezon kısa ve yatak sayısı yetersiz olduğundan Karadeniz turu daha ucuza mal edilemiyor. Yeteri kadar tesis olsa fiyatlar düşer. Bölge halkı turizmi bir gecim kaynağı olarak görmüyor."

En çok İsrailli turist

Karadeniz turlarına Türkiye’den en çok katılım İstanbul’dan. Onu İzmir, Antalya, Adana ve Mersin izliyor. Yabancı turist oranı ise yüzde 5’i geçmiyor. Bunların da yüzde 70’i İsrail’den, kalanı ise Polonya, Macaristan gibi eski Doğu Blok’u ülkelerinden ve Fransa’dan. Dünyada ekolojik turizmin yükseldiğini bildiren Saraloğlu "Biz ise hálá deniz-kum turizmi planlıyoruz. Bunu aşalım artık. ABD ve Avrupa’da turistlerin 3’te 1’i ekolojik turizmi tercih ediyor" dedi.

Yalnız kadınlar yaylaya çıkıyor erkekler plaja

BÜLENT Saraloğlu, kendi turlarına katılanların yüzde 60’ının kadın olduğunu belirterek şu bilgileri veriyor: "Kadınlar neden daha çok? Kadınlar yalnız seyahat etmeye daha yatkın. Erkek tek çıkacaksa bol kızlı plajları olan yere gidiyor. Dağlara tek gelen erkek yok kadar az. Kadınlar doğayı daha çok seviyor. Erkekler daha çok plajları tercih ediyor."

Ayşe Arman yazdı, Karadeniz turları yüzde 20 arttı

HÜRRİYET Gazetesi yazarı Ayşe Arman’ın geçen yıl aileden 8 kadınla birlikte yaptığı Karadeniz turunu yazmasının ardından bölge turlarına ilginin yüzde 20 arttığını belirten Bülent Saraloğlu, "Aklının bir köşesinde Karadeniz’e gelmek olan ama bunu erteleyen herkesi harekete geçirdi. Ertelenmiş talep canlandı. Bu yıl da Ayşe Arman etkisini hissediyoruz. Bize ve bölgeye çok katkısı oldu. Nedense insanlar Bodrum’a her yıl gider ama Karadeniz’e gelmeye üşenir, erteler" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!