Ayakta alkışlandı

Güncelleme Tarihi:

Ayakta alkışlandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2012 00:00

Önceki akşam Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen 17. Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Oyuncu Ödülleri törenine protestolar damgasını vurdu. Birçok sanatçı, İstanbul şehir Tiyatroları yönetiminin bürokratlara devredilmek istenmesini ve Başbakan’ın bu karara tepki gösteren sanatçılara “Siz kendinizi ne sanıyorsunuz” diye seslenmesini protesto etti.

Haberin Devamı

GECEDEN FOTOĞRAFLAR 

17. Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Oyuncu Ödülleri töreni önceki akşam yapıldı. Mustafa Kemal Kültür Merkezi’ndeki törenin sunuculuğunu Okan Bayülgen üstlendi. Veysel Çelikdemir ve Melek Tosun’un kum sanatı gösterisiyle başlayan geceye Erol Evgin şarkılarıyla renk kattı. Gecenin sonunda ise SAKM Akademi öğrencileri bir gösteri sahneledi.

Hepimiz öleceğiz      

Gecenin başında yapılan yedi dakikalık barkovizyon gösterisinde hayatını kaybetmiş 170 sanatçı anıldı. Ve ardından protestoların ilki Okan Bayülgen’den geldi. “Siz de böyle öleceksiniz, hepimiz öleceğiz. Burada aydın kesim ve sanatçılar olarak bir aradayız. Birbirimize en çok kenetleneceğimiz günleri yaşıyoruz” diyerek şehir Tiyatroları’ndaki yeni düzenlemeye atıfta bulunan Bayülgen, uzun süre alkışlandı.

Ünlü televizyoncu daha sonra da SİYAD ödül törenine hırkayla katılan ve bu yüzden eleştirilen Nuri Bilge Ceylan’a göndermede bulundu: “Gecede kadınların kıyafetleri harikulade ama erkekler için o kadar iddialı konuşamayacağım. Az kazak, hiç hırka ile de bu durum belli oluyor!”

Ayakta alkışlandı
Ayakta alkışlandı

Kanserle mücadele eden Vahide Gördüm ödül vermek için sahneye çıkınca, salondakilar tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.     

Yaşasın özgür sanat

Kerem Alışık da “Fetih” filmindeki performansıyla Ekrem Bora Umut Veren Oyuncu Ödülü’ne layık görülen ıbrahim Çelikkol’a ödülünü vermek üzere sahneye çıktığında “özgür sanat” mesajı verdi: “Sanat özgür olduğu sürece sanattır. Hepimiz sanatın içinde geliştik. Sanat asla muhafaza edilemez. Eğer sanat muhafaza edilmeye çalışılırsa bendini aşar, yıkar, geçer. Sanata gözümüz gibi bakmamız lazım. Nazım Hikmet okuyunca komünist, Necip Fazıl okuyunca muhafazakâr olmamalıyız. Sanat hepsinin üstünde o yüzden yaşasın özgür sanat...”

Bizi yok edemezsiniz

Ödül vermek için sahneye çıkan Haldun Dormen de şehir ve Devlet Tiyatroları ile ilgili gelişmelere sert tepki gösterdi. “Tiyatro ile kimse başa çıkamaz. 3 bin yıldır tiyatronun başına gelmedik kalmadı ama hiçbir şey olmadı” diyen Dormen’in ardından Suzan Aksoy’dan da farklı bir protesto geldi. Sahneye tiyatro tartışmasını protesto eden bir tişörtle çıkan Aksoy, “Merhaba serseriler, bugün içimden serserilik yapmak geldi” dedi ve tişörtünü yavaş yavaş yukarıya doğru kaldırdı. Tam açacakmış gibi yaptıktan sonra sert bir ifadeyle “Bizi yok edecekmişsiniz. Hadi oradan, hadi be... Biz ateşböcekleri gibiyiz” diye bağırdı.

Siz kimsiniz

Tiyatro müzikal ya da komedi dalında Yılın En Başarılı Oyuncusu ödülünü alan Genco Erkal da sahnede “Bu benim ilk müzikal ödülüm. Ben böyle politik bir ödül töreni daha önce görmedim. Bu değişimi kime borçluyuz acaba... Parmağını sallayarak ‘Siz kimsiniz’ diyene. Ben de buradan ona Sadri Alışık selamı veriyorum” dedi ve sonra Alışık’ın meşhur Turist Ömer selamını verdi.

Evet ama yeter!

Gecede ödül vermek için sahneye çıkan Sermiyan Midyat da şehir Tiyatroları konusunda tepkisini dile getirdi: “Belki birçoğumuz referandumda ‘evet’ dedik. Bu sefer de ‘evet’ diyoruz ama yeter diyoruz.”

GECEDEN NOTLAR

* “Bir Zamanlar Anadolu’da” filmi ile Yılmaz Erdoğan, Taner Birsel ve Muhammet Uzuner En ıyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görüldü. Üç kişi birden bu ödülü alınca, Erdoğan “Bu ödülü adında üç ismi barındıran Ahmet Mümtaz Taylan’a adıyoruz” diye espri yaptı.
* Sinema müzikal komedi dalında En ıyi Yardımcı Kadın Oyuncu seçilen Nihal Yalçın’ın ödülünü arkadaşı Özge Borak aldı. “Nihal burada olamadığından ödülü sınıf arkadaşı olarak ben alıyorum” diyen Borak, Ata Demirer’le evliliği ile ilgili sorulara “Diyete devam ediyor. Artık rejim yemeklerini ben hazırlıyorum. Yaptığım her şeyi çok seviyor” diye yanıt verdi.
* Murat Pilevneli’den boşandıktan sonra Mirgün Cabas ile aşk yaşamaya başlayan Tuba Ünsal, geceye sevgilisi ile el ele geldi.
* Birkaç gün önce Buğra Gülsoy’dan boşanan Burcu Kara, ayrılıkla ilgili sorular üzerine “Başka bir şey için buradayız. O konuyla ilgili konuşmam” dedi.
* Sadri Alışık, babası Kerem Alışık’ın Songül Öden ile ilişkisi hakkında sorulara yanıt vermek istemedi.
* Yeliz Yeşilmen, flaşların azizliğine uğradı. Aydınlıkta siyah elbisesi transparan bir hâl aldı.
* şarkıcı Nazlı Hamarat da derin sırt dekolteli kıyafeti nedeniyle zor anlar yaşadı.
* Gecenin sonunda Yılmaz – Belçim Erdoğan, Yavuz Bingöl, Kerem Alışık – Songül Öden ve Mirgün Cabas – Tuba Ünsal gibi isimler Etiler’deki çorbacı Saruhan’a gitti.
* 1999’da aldığı En ıyi Erkek Oyuncu ödülünü yanında getiren Okan Bayülgen, “O dönem herhalde parasızlıktan böyle mezar taşı gibiydi ödül heykeli. Ama bugünkü şekli gayet güzel. Bana söz verdiler, başucumdan ayırmadığım ödülümü törenin sonunda yenisi ile değiştirecekler” dedi.
- “Saç” filmi ile sinema dalında En ıyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanan Nazan Kesal, tiyatro tartışmaları ile ilgili şunları söyledi: “Dilim tutuluyor, bakakalıyorum, bilemiyorum. Bizler daha çok üretip daha çok muhalif olacağız.”
- Sevinç Erbulak da yaşanan olaylara tepkiliydi: “24 saat boyunca tiyatro konuşulan bir ülke olduk. 9 Mayıs günü Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde saat 18.00’de bir araya gelip susacağız. Sanma ki susacağız!”
- Yılmaz Erdoğan–Belçim Bilgin, Yavuz Bingöl, Kerem Alışık, Songül Öden, Mirgün Cabas ve Tuba Ünsal’ın da arasında bulunduğu birçok davetli, tören sonrası Etiler’deki Saruhan’da çorba içti.
 
İŞTE ÖDÜL LİSTESİ

2011-2012 SADRİ ALIŞIK SİNEMA ÖDÜLLERİ

Kadın Oyuncu: Nazan Kesal (Saç)
Erkek Oyuncu: Yılmaz Erdoğan, Taner Birsel, Muhammet Uzuner (Bir Zamanlar Anadolu’da)
Yardımcı Kadın Oyuncu: ıdil Fırat (Nar)
Yardımcı Erkek Oyuncu: Kenan Ece (Beni Unutma)

MÜZİKAL KOMEDİ DALINDA

Kadın Oyuncu: Nesrin Cavadzade (Yangın Var)
Erkek Oyuncu: şahin Irmak (Entelköy Efeköy’e Karşı)
Yardımcı Kadın Oyuncu: Nihal Yalçın (Kurtuluş Son Durak)
Yardımcı Erkek Oyuncu: Necati Bilgiç (Berlin Kaplanı)
Ekrem Bora Umut Veren Oyuncu Ödülü: ıbrahim Çelikkol (Fetih)
Ayhan Işık Özel Ödülü: Timuçin Esen (Labirent)
Jüri Özel Ödülü: Press Filmi
Onur Ödülü: Ediz Hun, Selda Alkor

2011-2012 SADRİ ALIŞIK TİYATRO ÖDÜLLERİ

Kadın Oyuncu: Esra Bezen Bilgin (Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince Ama şimdi ıyi)
Erkek Oyuncu: Mert Tanık (Rosenbergler Ölmemeli)
Yardımcı Kadın Oyuncu: Güliz Gençoğlu (Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince Ama şimdi ıyi)
Yardımcı Erkek Oyuncu: Barış Gönenen (Limonata)

MÜZİKAL YA DA KOMEDİ DALINDA

Kadın Oyuncu: Tülay Günal (Ben Bertolt Brecht)
Erkek Oyuncu: Genco Erkal (Ben Bertolt Brecht)
Yardımcı Kadın Oyuncu: Yeşim Koçak (Mutfak Söyleşileri)
Yardımcı Erkek Oyuncu: Evren Erler (Külhanbeyi Müzikali)

ÖZEL ÖDÜLLER

Efes Özel Ödülü: Tiyatro Sıfırnoktaiki
Seçici Kurul Genç Oyuncu Özel Ödülü: Erkan Kolçak Kösdendil (Aut)
Seçici Kurul Özel Ödülü: “Anlamsız Konuşmalar”, “Süpernova” ve “Öksüzler”
Müzikal ya da Komedi Dalında Seçici Kurul Özel Ödülü: “Sidikli Kasabası Müzikali” Kadrosu
Onur Ödülü: Müşfik Kenter

Haberin Devamı

                                                             

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!