Avare

Güncelleme Tarihi:

Avare
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2006 00:00

DOĞAN HIZLAN ÖNERİYOR

AVARE'NİN ŞİİRİ

DENİZ MELTEMİ

Bütün hazları tattım, kitapları okudum,

Ah, kandırmadı; kaçmak, kurtulmak istiyorum.

Bir başka köpükle gök arasındaki kuşlar

Orada şimdi bilir ne kadar sarhoşlar!

Deniz çekiyor, deniz, kim tutabilir beni; aksi yanan o eski bahçeler mi?

Geceler! mahzun ışığı mı yoksa lambamın,

Beyaz kağıda vurur, korkar dokunamazsın;

Ne o, ne de çocuğuna meme veren taze;

Gideceğim, ey gemi, bilinmedik ellere.

Demir al, sallayarak direklerini. Sızlar

Yürek ümitle, ama sonra her şeyi anlar.

Belki de fırtınalı çağıran direkler, anda, rüzgarla gelecek ölümü bekler, O zaman ne yelken, ne ümit... ama sen yine Kalbim, gemicilerin şarkılarını dinle.



Stephane Mallarme (Çeviren: Orhan Veli)

SEYAHATTE NE DİNLEYELİM

METİN AROLAT BU ALBÜMÜ ÖNERİYOR

Şarkıcı ve klip yönetmeni Metin Arolat, tatillerini dinlenmek için yapıyor. Tam bir deniz ve güneş aşığı. Yurtiçinde Ölüdeniz’i, yaz başı ve yılbaşında sakinliğinden dolayı tercih ediyor. Ege ve Akdeniz’in de sakin olan yerleri onu çekiyor. Kemer vazgeçemediği yerlerden. Yurtdışında Küba favorisi. Yunan Adaları’nı yemeklerinden dolayı seviyor. Londra ve Paris’e alışveriş yapmak için gidiyor. Metin Arolat, Avare okuyucularına seyahatlerinde dinlemeleri için Madonna’nın Confessions On A Dancefloor adlı albümünü öneriyor.

NE OKUYALIM

ABİDİN BU KİTABI ÖNERİYOR

İlk popstar yarışmasının birincisi Abidin, işlerinden dolayı bol bol seyahat ediyor. Türkiye’nin hemen hemen her yerini gezmiş. Karadeniz’i yemyeşil doğası için seviyor. Akdeniz ve Ege şeridi, uçsuz bucaksız denizi yüzünden favorisi. Mardin, Hakkari ve Diyarbakır kendine özgü mistik havasıyla hoşuna gidiyor. Memleketi olan Adana’ya sık sık gitmeye çalışıyor. Yurtdışında Avustralya, çok derli toplu bulduğu için ilk tercihi. Singapur’u yemekleri ve kozmopolit yapısı nedeniyle sevdiğini söylüyor. Moskova’daki Kızıl Meydan’ı, en kısa zamanda görmek istiyor. Seyahatlerini dinlenmek için yapan Abidin, Avare okuyucularına, Turgut Özakman’ın Şu Çılgın Türkler adlı kitabını öneriyor.

AVARE’NİN ÖNERİSİ

Chimamanda Ngozi Adichie, tıpkı kahramanı gibi Nijerya’da doğup büyümüş bir genç kadın. "Mor Amber" ilk romanı. İlgi çekici öykülerinden sonra ortaya çıkardığı eser, büyümenin duygusal girdaplarını, aile bağlarını ve hayatımızı şekillendiren kültürel etkileri ortaya koyuyor. Bir genç kızın, yani Kambili’nin ağzından yazılan romanda, ülkenin acımasız gerçekleri kadar insanların kendilerine ve çevrelerindekilere koydukları kuralların acımasızlığı da göze çarpıyor. On beş yaşında, ülkenin karmaşa ve yoksulluğundan yalıtılmış bir evde yaşayan genç kız. Dindar, katı kuralları olan, ülkesinde saygın ve aile içinde şiddet dolu bir baba. Kambili’nin evi, Nijerya’nın gerçeğinden uzakta görünse de Nijerya gibidir aslında. Şiddetle, karmaşayla yoğrulmaktadır. Kambili, hayatın gerçekleriyle, halasının evine gönderildiğinde tanışacak, hayata karşı bir çiçek gibi açmaya başlayacaktır. Ne var ki, bu sefer de bir askeri darbe sarsacaktır dünyasını. Ülkeyle birlikte o da gerilimin içinde bulur kendini yeniden. Zarif bir dille etkili bir anlatımın bütünleştiği "Mor Amber", dünya çapında bir başarı elde etti. "Küçük Şeylerin Tanrısı"nın yazarı Arundathi Roy’la karşılaştırılan Adichie, Afrika’dan yükselen taze ve gür bir ses olarak tanımlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!