Avare

Güncelleme Tarihi:

Avare
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2005 00:33

DOĞAN HIZLAN ÖNERİYOR

AVARE'NİN ŞİİRİ

KIRLARA GİTMEYE

işte ben buna aşk derim herkes durur

sonsuzluğun and’ı durur son ses durur

atarım savaş artığı madalyaları giderim

çünkü sivil bir askerdi rahmetli pederim

işte ben buna aşk derim sakallarım vardır

dünya bir orman kadardır bir su kadardır

ki aşılır korkunç köprüsüzlüğü bir çavlanın

temmuzun gülünçlüğü ve hüznü haziranın

ey kim bakar kısa boyuma kim bakar pirinçlere

rıhtımlarda insanlarla aşk yapan vinçlere

yatarım akasyaların altında bütün bir gün

ey ne olur alın beni alın buralardan götürün

TURGUT UYAR

SEYAHATTE NE OYNAYALIM

Haftasonu seyahatleri oyunsuz geçmesin

Avare bu hafta miniklerin okuldan arta kalan zamanlarında özellikle de haftasonu seyahatlerinde keyifle oynayabilecekleri öğretici bir oyun seçti: Scrabble Junior. Çoğumuzun severek oynadığı Scrabble kelime türetme oyununun farklı bir versiyonu olan Scrabble Junior, iki ayrı oyunu içeriyor. Bir tanesi beş-sekiz yaş arası çocuklara eğlenceli bir şekilde alfabeyi ve yeni kelimeleri öğretirken diğer oyun yedi yaş üstündekilere hitap ediyor.

Sözcükler ve Resimler adlı ilk oyunda oyun tahtası üzerinde resimler bulunuyor. Oyuncular resimlerle ilişkilendirerek sözcükleri bulmaya çalışıyor.

En az iki en fazla dört kişiyle oynanan oyunda öncelikle her oyuncu havuzdan beş taş alır ve açık olarak önüne dizer. Oyuna başlayan oyuncu elindeki harf taşlarından ikisini seçer ve oyun tahtası üzerinde bulunan uygun harfleri kapatır. Amaç oyun tahtasında bulunan her sözcüğün harflerini uygun harf taşlarıyla kapatmak. Sözcükler ilk harfinden başlayarak sırayla kapatılmalı. Sözcüğü tamamlayan oyuncu mavi pulu alır. Oyun sonunda en fazla pulu olan kazanır.

Renkler ve Pullar adlı ikinci oyun ise heceleme yapabilen, kendi kendine sözcük üretebilen çocuklar için tasarlanmış. Oyunun amacı oyun tahtası üzerinde birbirine yatay ve dikey bağlanan sözcükler üreterek puan kazanmak. Oyuncular kırmızı ve mavi karelerin üzerinden geçerek sözcük üretirler. Oyunda kullanılan 29 mavi pulun puan değeri 1, 2 ya da 3, 16 kırmızı pulun değeri ise 4, 5 ve 6. Kazanmak için en yüksek sayı değerli pullardan bol bol toplamak gerekiyor.

Türkçe dahil 30 dilde üretilen Scrabble Junior aynı zamanda çocuklara farklı bir dil öğretmek için de çok eğlenceli bir yöntem.

NE DİNLEYELİM

ŞAHNAZ ÇAKIRALP BU ALBÜMÜ ÖNERİYOR

Seyahat etmekten çok hoşlanan tiyatrocu Şahnaz Çakıralp, ‘Tatillerimde deniz, güneş ve kum olsun isterim. Yüzmeyi çok seviyorum’ diyor. Turneler sayesinde Türkiye’nin birçok yerini gezen Çakıralp, Gaziantep ve Antalya seyahatlerini unutamamış. Seyahatleri öncesinde yanına alacağı albümler konusunda sıkı bir hazırlık yapıyor, çantasında her zaman CD’leri oluyor. Seyahatlerinde coşkulu müzikler dinlemeyi tercih eden Çakıralp, Avare okuyucularına Pink Martini’nin Hang On Little Tomato adlı albümünü öneriyor.

AVARE’NİN ÖNERİSİ

Prag

Arthur Phillips

Metis Yayıncılık

Arthur Phillips’in üç sene önce yazdığı Prag adlı roman, toplam yedi dile çevrildi. Kitapta; 1990 sonrası Doğu Avrupası’na gelen beş Amerikalı maceraseverin tarihe birinci elden tanıklık etme arzusuyla gelişen olaylar anlatılırken, ‘acaba yaşam başka yerde mi?’ sorusu da ortaya çıkıyor. Roman ilerledikçe eski rejimler birbiri ardına devriliyor ve bu beş kişi kendi yaşamlarını sorgulamaya başlıyor. Ailevi, mesleki, manevi, romantik yaşamlarındaki tıkanıklıklara çözüm bulma arayışıyla buralara gelen kahramanlarımız, bir şeyler uğruna gerçekten savaşmış, direnmiş, işkence görmüş insanlarla dolu bu kentteki gerilimi kendilerince anlamlandırmaya çalışıyor.

NE OKUYALIM

GENCO ERKAL BU KİTABI ÖNERİYOR

Tiyatro oyuncusu Genco Erkal; Berlin, Londra, Paris ve New York gibi büyük kentleri gezmeyi sevenlerden. Seyahat rotasını tiyatro oyunlarına göre hazırlıyor ve bu ülkelerin oyunlarını yakından takip ediyor. Turneler sebebiyle Anadolu’yu da her sene geziyor. Seyahatle işi birarada yapıyor. Mardin, Ege ve Akdeniz sahilleri onu en çok çeken bölgeler. Uzun yolculuklarda kitap okumadan duramıyor ve genelde roman okuyor. Erkal Avare okuyucularına Louis de Bernieres’in Kanatsız Kuşlar adlı kitabını öneriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!