Avare

Güncelleme Tarihi:

Avare
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2011 00:00

Haberin Devamı

Doğan Hızlan seçti

AVARE’NİN ŞİİRİ

DOKU

Benim canım yanarmış da haberim yokmuş meğer
Dilim paslanırmış boyuna, iman tahtam sızlarmış
Bana bu şenliği, bu tosunluğu bir çırpıda
Bu çeşniyi nasıl verdin
Umarım beni sık sık hafakanlar basarmış
Dokunsalar ağlarmışım
Keçi keçi kokarmışım sokulunca
Tıknefesin ilezenin biriydim belki
Diyin ki gözlerim yoktu benim
Ellerim var diye avunurdum hey gidi
Şimdileri içimde bir kırmaşma
Gürüne dobrasına bir aşnalık
Gencelmek şimdi işte
Sevişmek şimdi işte
Buymuş demek yüreğimin pırpırı
Buymuş evim barkım ekmeğim
Vallah billah höyküresim geliyor
Kimin mi bu kafa gönül dokusu düzen
Numara yapma
O sen o, o sen!

Metin ELOĞLU

SEYAHATTE NE OKUYALIM

OKAY BARIŞ BU KİTABI ÖNERİYOR
Gergin Ruhlar Antolojisi
Derleme
Everest Yayınları


İlk albümü Neysem Oyum’u yayınlayan Okay Barış gittiği şehirleri sayıyor: Türkiye’de 57 kent görmüş. Kapadokya’daki balon turunu unutamıyor. Her kış Erzurum Palandöken’e gitmek istiyor. Deniz kenarı mekanlarda daraldığını söylüyor. Buna rağmen İzmir, Alaçatı ve Çeşme’yi çok seviyor. Durgun denizlerden hoşlanmayan şarkıcı, dalgalı denizlerde huzur buluyor. Bunun içinse Karadeniz’in Marmara’yla buluştuğu noktaları tercih ediyor. Ölmeden önce mutlaka Maldiv Adaları’nı ve Rio De Janeiro’yu görmek istediğini söyleyen Okay Barış, Avare okuyucularına “Gergin Ruhlar Antolojisi Psikolojik Öyküler” derlemesini öneriyor.

Haberin Devamı

SEYAHATTE NE DİNLEYELİM

ASLI TOHUMCU BU ALBÜMÜ ÖNERİYOR
Space Oddity
David Bowie
Virgin Records

Yazar Aslı Tohumcu’nun sık gitmeye çalıştığı yer Datça’daki Mesudiye Köyü. Bozulmamış doğası, denizin berraklığı kadar Altınkum Pansiyon’da, Mehmet’in muhteşem zeytinyağlılarını da seviyor. Nemrut’u henüz görmediği için üzgün. Güneşi, dünyanın bu sekizinci harikalarının yanında bitirmek için özellikle Nemrut’u seçiyor. Mardin ve Hasankeyf’e defalarca gittiği halde tekrar gitmeyi çok istiyor. Tarihin kokusunu içine çekmeyi, Hasankeyf’in tepesinden Dicle’nin üzerinde süzülmeyi hayal ediyor. Ege’de küçük, saklı bir koyda kafa dinleyip, dünyadan kopmak onun için ideal tatil. Fernando Pessoa’nın ülkesi olduğu için Portekiz’i çok merak ediyor. Küçük arnavut kaldırımlı yokuşlardan okyanusu görmeyi hayal ediyor. Buzullar, yanardağlar ve okyanus aşkına İzlanda’yı görmek istiyor. Yunan Adaları’nda yürümek ve lezzetli mezeleri tatmayı hayal ediyor. Aslı Tohumcu’nun Avare okuyucuların müzik önerisiyse David Bowie’nin efsane albümü Space Oddity.

Haberin Devamı

AVARE’NİN ÖNERİSİ

Nepal Gezi Rehberi
Melih Eriş
Dost Kitabevi Yayınları

Son yıllarda Türk gezginlerinin ilgisini çeken Nepal’in tarihi, coğrafi özellikleri, kültürü ve yaşam biçimini anlatan kitap “Dünyanın Çatısı”na yapılacak bir gezi için rehber niteliğinde. Melih Eriş’in uzun yıllarda hazırladığı bu çalışmada güncel bilgiler araştırılmış ve gezginlerin karşılaşacağı olası sorunlara Eriş, kişisel deneyimlerinden çözümler üretmiş.
Ülkenin coğrafyasından alışveriş noktalarına kadar geniş bir yelpazede bilgi veren kitapta 67’si renkli 154 fotoğrafa da yer verilmiş.

Saçmalıklar Çağı
Michael Foley
Domingo Yayınevi

Saçmalıklar Çağı, mutluluk üzerine yazılan çeşitli reçetelerden biri. 21’inci yüzyılda çalışır, sever ve yaşlanırken tatmin duygusunun nasıl bizden hızla uzaklaştığına yönelik eğlenceli ve zeki bir araştırma sunuyor Foley. Yazar, en eski yazılardan en son psikolojik araştırmalara, Gılgameş Destanı’ndan Oz Büyücüsü’ne, Buda’dan David Foster Wallace’a uzanan geniş bir kaynak yelpazesinden faydalanıyor ve günümüzün kültürel şartlandırmalarının doğasına ışık tutuyor. Çağımızı suçlu ilan edip reddetmek yerine modern yaşamı, içeriğindeki yoğun saçmalığı kavramak suretiyle sadece kabule değil, kucaklamaya da yönelik bir tavır öneriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!