Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni hip hop tarzında yorumladı

Güncelleme Tarihi:

Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni hip hop tarzında yorumladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2006 00:00

Kenan Doğulu’nun "10. Yıl Marşı"nı pop tarzında yorumlamasından sonra, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi de hip hop bir şarkı olarak müzikseverlere ulaştı. Barbi adıyla tanınan Barbaros Dere, bu projenin öyküsünü Kelebek’e anlattı.

 Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni hip hop tarzında okumak nereden aklınıza geldi?

- Prodüktörüm Mustafa Beyazkuş’un aklında böyle bir proje varmış. Ben Hitabe’yi sadece okudum. Altına da çocukların ve gençlerin çok beğeneceği tarzda benim bir bestemi koyduk. Albümde Hitabe’nin iki farklı versiyonu bulunuyor. İkinci versiyonda da Mehter Marşı’nı kullandık.

n Karşınıza engeller çıkmadı mı?

- Kültür Bakanlığı’na gittik. Önce izin vermek istemediler, "Hayır böyle bir şey yapamazsınız" dediler. Biz de değil tek bir kelimesine tek bir harfine dahi dokunmadan okuyacağımızı söyledik. Bunun üzerine "Bandınızı hazırlayın, bir dinleyelim" dediler. Yaptık ve dinlettik. Çok hoşlarına gitti, tebrik bile ettiler. Biz de gururla albümü çıkardık.

n Yabancı bir arkadaşınız sizden Atatürk’ü anlatmasını istese, nasıl anlatırdınız?

- Ben anlatamam, kimse de anlatamaz. Daha doğrusu Atatürk, anlatmakla bitmez. Dünyaya böyle bir insanın, böyle bir liderin bir daha geleceğini hiç sanmıyorum. Ben bir Atatürk aşığıyım. Bunu söylerken bile duygulanıyorum.

n Geçtiğimiz yıllarda Kenan Doğulu, "10. Yıl Marşı"nı albümüne almıştı. Ondan etkilendiniz mi?

- Kenan Doğulu, marşı pop müzik tarzında okudu. Ondan etkilenmedim. Ben günümüz gençlerinin sevdiği tarzı tercih ettim. Hip hop, R&B şu sıralar gençler arasında çok yaygın, çok seviyorlar.

n Tepki almaktan korkmadınız mı?

- Hayır, neden korkayım ki? Tepki iyi yönde de kötü yönde de mutlaka gelecektir. Hepsine de saygı duyuyorum. Ben her türlü eleştiriye açık olarak girdim stüdyoya. Mutlaka birileri çıkıp "Bu çocuk da kim? Niye Hitabe’yi şarkı yapmış" diyecektir. Desinler. Bana isteyen, istediği şeyi sorabilir. www.barbibarbi.com adresine mail de atabilirler. Hepsi cevaplandırılacaktır.

n Albüm yapılırken ticari kaygılar göz önüne alındı mı?

- Asla para kazanalım diye yola çıkmadık. Bu albümün bir ticari kaygısı olamaz, mümkün değil. Ben her Türk genci gibi milletimi, vatanımı çok seviyorum. Milliyetçiyim. Vatanıma sahip çıkıyorum hepsi bu kadar.

n Hip hop nedir?

- Amerikalı zengilerin halk müziğidir. Onların tarlada çalışırlarken buldukları bir tarz. Bizim bozlağımız gibi... Hiç alt yapısı olmadan da bu işi yapanlar var ama ben bu işi bilerek yapıyorum. Çünkü müzisyenim.

Emrah ve Özcan Deniz asker arkadaşlarım

1 Eylül 1975’te Nazilli’de dünyaya geldim. 1995’te Ankara Bakanlıklar’daki Armoni Mızıkası’nda yaptım askerliğimi. Emrah ve Özcan Deniz de asker arkadaşlarım olur. Bir gün "Askerden sonra buluşuyor muyuz" dediler. Ve buluştuk. İstanbul’da... Ondan sonra da buraya yerleşmeye karar verdim. Sekiz senedir İstanbul’dayım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!