Atalarımız haklıymış davulun sesi uzaktan hoş

Güncelleme Tarihi:

Atalarımız haklıymış davulun sesi uzaktan hoş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2012 00:00

Artık pek çok kişi sahura davulun sesiyle uyanmak istemiyor, müftüler için bile telefon alarmı çok daha cazip. Zaten davulcular da mutlu değil.

Her geçen yıl atalarımıza daha çok hak verir olduk; artık davulun sesi gerçekten uzaktan hoş gelir oldu. Osmanlı döneminden beri devam eden bu ramazan davulcusu geleneğine pek çok kişinin tahammülü kalmadı. Ramazan davulcuları da bu durumdan rahatsız. Sık sık hem sözlü hem de fiziksel şiddete maruz kalan ramazan davulcularının olaysız gecesi yok gibi . Kimi kafasına tencere, tava atılmasından mustarip, kimi de sözlü şiddetten.

Ama mahalle sakinlerinin de ramazan davulcularından şikâyetleri var: Mesela oruç tutmayanlar, uykularının, ritim eğitimi almamış ve gürültüyle davul çalmayı birbirine karıştıran davulcularca bölünmesinden dem vuruyor.

FOTOĞRAFLI EL İLANI

Eskiden mahalle sakinleri, ramazan davulcularından bahşişi, bir bardak suyu ve bir dilim sıcak pideyi sakınmazken, şimdi evler kapı-duvar! Üstelik her şeyin olduğu gibi ramazan davulcusunun da çakması var. Biri ramazanın içinde, biri de bayramda olmak üzere, topu topu iki kez topladıkları bahşişleri ‘sahte’ davulculara kaptırmak da var. Bu sebeple mahalle sakinleri için fotoğraflı el ilanları bastırıp ‘mahallenizin davulcusu’ diye uyarıda bulunuyorlar.

Eski ve unutulmaya yüz tutmuş bir geleneği hatırlamak adına gelin bu gece yatmadan alarmlarınızı, teknoloji harikası telefonlarınızın uygulamalarını kapatın. Ve bırakın bu gece sizi sahura teknolojinin yapmacık çığlığı değil, emektar ramazan davulcuları uyandırsın… Bayram günü de onlara kapınızı açın, bayramlaşın, bahşiş vermeyi de unutmayın.

İyisi 250-400 lira

HAKAN GÜLSOY (DAVULCU)

Ritmi, davulun tokmağı belirler. Çubuk ise notalar arası ayrıntıyı. Kaliteli bir davul, kasnağının ceviz kaplamasından ve sesinden belli olur. Derisi ya manda ya da dana derisinden olacak. İyisi 250-400 lira. İki-üç yıl ömrü var. Müzikten anlayana davulun sesi hem uzaktan hem yakından hoş gelir. Türklerde davul çok önemli. Sadece müzik yapmak için değil, haberleşmek için, savaşta ve barışta da davul kullanılırmış.

Dini değil kültürel

İZMİR KONAK MÜFTÜSÜ ZEKİ AKSOY

Sahura cep telefonumun alarmıyla kalkıyorum ama ramazan davulcuları yüzyıllardır süren bir gelenek. Zaten davul dini bir gereklilik değil, kültürel bir gelenek. Zaman zaman bize de şikayetler ulaşıyor ama bu konunun düzenlemesi belediyelere ait. Yasağı müftülükler getirmez.

Bazı şehirlerde belediyeler ramazan davulcularını sınavla belirliyor. Güzel sesli olmak, iyi davul çalmak, ortaokul mezunu olmak ve en az 50 mani bilmek gibi nitelikler aranıyor.

SAHUR MANİSİ

Davulumun ipi kaytan,

Kalmadı sırtımda mintan,

Verin ağalar bahşişim,

Alayım sırtıma mintan.

Ne uyursun ne uyursun,

Bu uykuda ne bulursun?

Al abdesti kıl namazı,

O vakit cennet bulursun.

Yeni cami direk ister,

Söylemeye yürek ister,

Benim karnım toktur ama,

Arkadaşım börek ister.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!