Astım artıyor

Güncelleme Tarihi:

Astım artıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dünyadaki astımlıların sayısı 150 milyon kişiyi buldu. Orta Avrupa'da son on yılda astımlılar iki katına çıkarken, ABD'de yüzde 60 arttı.

Astım (nefes darlığı) sorunu giderek büyüyor. Dünyada 150 milyon kişide astım sorununun olduğu, bu rahatsızlığın her yıl 180 binden fazla insanın ölümüne yol açtığı bildirildi. Astımın ekonomik maliyetlerinin veremin ve AIDS’nin toplam maliyetini aştığına da dikkat çekildi.

Merkezi Cenevre’de olan Dünya Sağlık Örgütü’nce (WHO) yayınlanan verilere göre, dünyada astım rahatsızlığı hızla yayılıyor. Batı Avrupa’daki astımlıların sayısının 10 yıl içinde bir kat arttığı, yalnızca Almanya’da 4 milyonu bulduğu belirtiliyor. Diğer bir Avrupa ülkesi olan İsviçre’de 25 yıl önce yüzde 2 olan astımlıların toplam nüfus içindeki payının yüzde 8’e çıktığı kaydediliyor.

Çocuklar tehlikede

Benzer bir eğilim, dünyanın diğer gelişmiş bölgelerinde de gözleniyor. Nitekim, ABD’de astımlıların sayısının 1980’lı yılların başlarından bu yana yüzde 60 arttığına, bu rahatsızlığın sonucu her yıl ölenlerin sayısının da bir kat artarak 5 bine çıktığına dikkat çekiliyor. Japonya’da astım Olayları 3 milyonu bulurken Avustralya’da her altı çocuktan birinde astım rahatsızlığı görülüyor.

Astım sorununun yalnızca gelişmiş ülkelerin değil, kalkınmakta olan ülkelerin de sorunu olduğu belirtiliyor. Hindistan’da 15-20 milyon astımlı olduğu tahmin ediliyor. Latın Amerika ülkelerinden Brazilya, Kosta Rika, Panama, Peru ve Uruguay’da çocuklar arasında astım oranlarının yüzde 20 ile yüzde 30 arasında değiştiğine dikkat çekiliyor. Benzer oranların bazı Afrika ülkelerinde de gözlendiği ifade ediliyor.

Tedavi bütçe zorluyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), astım rahatsızlığının maliyetinin yükseliğine de dikkat çekiyor. Astımın dünya çapındaki maliyetinin, veremin ve AIDS’in toplam maliyetini aştığı belirtiyor. WHO verilerine göre, ABD’de astım sorunlarına ilişkin tedavi harcamaları yılda 6 milyar doları aşıyor. Astımın yıllık faturası, İngiltere’de 1.8 milyar doları, Avustralya’da ise, 460 milyon doları buluyor.

Her yaştaki insanda görülebilen astım rahatsızlığının daha çok çocukluk döneminde başladığı, şiddetinin ve sıklığının kişilere göre değiştiği belirtiliyor. Kesin tedavisi olmayan astımın sürekli tıbbi denetimi gerektirdiği, gerekli önlemlerin alınması halinde kontrol altına alınabildiği ifade ediliyor. Astım hastalarının bu rahatsızlığı artıran faktörlerden uzuk durmaları da isteniyor. (ANKA)

Soluduğunuz havaya dikkat

Astıma yol açan başlıca faktörler arasında, alerji yapıcı etkenler ve kalıtım nedenleri bulunuyor. Astımlı kişilerin çocuklarının astım olma riskinin diğer çocuklara oranla çok daha yüksek olduğu belirlendi. Rahatsızlığı artıran faktörler arasında işyerlerinde sigara dumanı, aspirin gibi bazı ilaçlar ve soğuk hava gibi etkenler yer alıyor. Kentleşmenin de astımın yaygınlaşmasında bir etken olduğu sanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!