Aşılama mı tüp bebek mi

Güncelleme Tarihi:

Aşılama mı tüp bebek mi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2014 00:00

Önce aşılama mı, tüp bebek mi? Bu soruyu üreme tıbbıyla ilgilenen uzmanlar da soruyor. Ve giderek daha fazla sayıda uzman aşılamanın para ve zaman kaybına yol açtığını, direkt tüp bebek tedavilerine başlanmasının daha ekonomik olduğunu savunuyor.

Haberin Devamı

Önce aşılamayı hatırlatayım. Aşılamada hedef, spermle yumurtayı buluşturmak, gerisini onlara bırakmak. İlaçlarla uyarılan kadından toplanan 1-3 yumurta elde etmeye çalışılıyor. Erkeğin spermleri hazırlandıktan sonra, yumurtalar çatlatılınca rahime bırakılıyor. Buluşarak döllenmeleri bekleniyor. Tüp bebekte ise basitçe kadının yumurtalarıyla, erkeğin spermleri laboratuvar ortamında döllendikten sonra embriyo halinde rahime yerleştiriliyor. Genel kanının aksine tüp bebekle aşılama ilaçları farklı değil. Sadece dozajları ve uygulamaları farklı.

Aşılama mı tüp bebek mi
Acıbadem Sağlık Grubu Tüp Bebek Hizmetleri Koordinatörü Prof. Dr. Bülent Tıraş, son yıllarda kısırlık tedavisinde aşılamayla yüzde 10 -15 bebek sahibi olma şansının tüp bebek tedavisinde yüzde 55’i bulduğunu belirterek, “Günümüzde bu ailelerin en büyük sorunu, zaman ve maddiyat. Tüp bebek tedavisi bu iki önemli sorununun en mantıklı çözümü” diyor.

Haberin Devamı

UYGUN ZAMAN BEKLENİRKEN TREN KAÇABİLİYOR

Son yıllarda hem kadın hem de erkeklerin önce kariyer sonra çocuk yaptıklarını hatırlatan Prof. Dr. Tıraş, “Özellikle kadınların en doğurgan olduğu 25-35 yaşları çalışarak geçiyor. Çift evlenir evlenmez çocuk istemediği için yine zaman kaybediyor” diyor. Bununla da bitmiyor... Çift bazen çocuk sahibi olma şansını kaybettiğinin farkına bile varmıyor. “Tamam çocuk zamanı geldi” kararını verdiğinde de sanıyor ki hemen çocuk sahibi olabilecek. Prof. Dr. Tıraş, “Uzmana gidilip tedaviye başlanması ve tedavide öncelikle aşılama uygulamasının tercih edilmesi zaman kayıplarının artmasına şansın azalmasına sebep olabiliyor. Bu nedenle eskisi gibi 6 aşılama tedavisi yapılıp ardından tüp bebek tedavisine geçilmeli söylemi tarihe karışmak üzere. Her başarısız tedavi süreci çiftleri ruhen, bedenen ve maddiyat yönünden sarsıyor. Çiftin bu evreleri yaşayıp sonrasında tüp bebek tedavisine karar vermesini uygun bulmuyoruz. Başarı şansı yüksek olduğu için tüp bebek yöntemi bazı çiftlere öncelikle tercih ettirilmelidir” diyor.
Bir diğer önemli konu yöntemlerdeki fiyat-yarar ilişkisi. Bu açıdan bakıldığında da tüp bebek daha etkin gözüküyor. 3-4 aşılama bir tüp bebek fiyatına geliyor. Ancak tüp bebekte gebelik şansı diğerine göre önemli oranda yükseliyor.

Haberin Devamı

SAĞLIK BAKANLIĞI 3 AŞILAMADAN, 2’YE İNDİRDİ

Prof. Dr. Tıraş şu hatırlatmalarda bulunuyor:
“Açıklanamayan infertilitede (kısırlık) çiftin ilk yıl korunmadan -adet dönemi bir ay olarak baz alındığında- gebe kalma ihtimali yüzde 20. İkinci yılda yüzde 5, üçüncü yılda 2-3 oranına düşer. İkinci yılın sonunda artık gebe kalınamadığı için tedavi seçenekleri araştırılmaya başlanmalı. Yine bu sürecin sonunda aşılama tedavisinde başarı yüzde 10-15, tüp bebekte ise 50-55 oranında değişiyor. Ülkemizdeki sağlık sisteminde de SGK sistemde ilk 3 aşılama istiyordu şimdi sayıyı 2’ye düşürdü. Burada çiftlere tavsiyemiz zaman kaybetmeden tüp bebek tedavisini tercih etmeleri. Dünyada da böyle bir eğitim var. Özellikle yumurtalık rezervi düşük kadın ya da sperm sayısı kritik seviyede olan erkekler aşılamayla zaman ve rezervlerini kaybetmemeli.”

Haberin Devamı

YUMURTALIK DEPOLARINIZA BAKTIRIN

Prof. Dr. Tıraş kadınlardan, jinekologlarından yumurtalık rezervlerine bakmalarını istemelerini öneriyor. Ultrasonografi ve bazı hormon testleri yumurtalık kapasitesi hakkında fikir veriyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!