Asfalt kovboyları

Güncelleme Tarihi:

Asfalt kovboyları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kadınların otomobil ve jeep giderek merakı artıyor

4x4'ler ya da Lincoln'lar, veya Honda, Alfa Romeo ya da Porshe... Artık tüm jeep ve otomobiller kadınların ilgi alanına giriyor. Hatta ünlü kadın sanatçılar kimi zaman kliplerinde bile araçlarını kullanmayı tercih ederken, motor hacminden, kullanım rahatlığına kadar her konuda bilgi sahibi olmak istiyorlar...

Yurt dışında daha çok arazide kullanılan 4x4'ler ya da Lincoln, Honda CRV'ler, Türkiye'de özellikle ünlüler başta olmak üzere kadınların seçimleriyle kent yaşamının bir parçası haline geldi.

Tabii sadece jeepler değil... Giderek piyasaya çıkan en yeni otomobiller hakkında kadınlar erkeklerden neredeyse daha iyi fikir sahibi olmak üzereler. Kadınlardaki bu otomobil merakının farkında olan üreticilerde reklam filmlerini bile kadınlara yönelik hazırlıyorlar. Hatta reklam filmlerine göre, eşlerin, sevgililerin otomobil tercihlerine bile kadınlar karar veriyor.

Ayrıca bildiğiniz gibi birçok klipte de jeep kullanan, arazi yollarını deviren birçok ünlü kadın sanatçımız da karşımıza çıkıyor. Hem özel hayatlarında, hem de kliplerinde arazi aracı sahibi asfalt kovboyları ünlülerimize gelince... Hülya Avşar, Berna Laçin, Yonca Evcimik, Aşkın Nur Yengi, Nilüfer, Emel Sayın, Hülya Sözer ve ünlü spiker Gülgün Feyman jeepi tercih ediyor.

Sadece otomobil diyenler arasında Sibel Can, Ayşegül Aldinç, Seda Sayan, Ebru Gündeş, Gülben Ergen gibi ünlü kadın sanatçılar Alfa Romeo, Jaguar, Porsche, BMW ve Honda modellerini tercih ediyor. Küçük araçların park kolaylığı, zarif ve estetik dizaynları ünlü kadın otomobil kullanıcılarının nedenleri arasında.

Genelde kadınlar ne tercih ediyor?

Model

Ya jeep, ya da küçük minik spor arabalar. Yani, ya en büyüğü, ya da en küçüğünü. Standart olanlar kadınların ilgisini çekmiyor.

Renk seçimi

Daha açık renkler beğeniliyor. Özellikle bej, gümüş\gri, mavi ve beyaz renkler revaçta. İç döşemede ise deri koltuk ve açık özellikle bej tonları tercih ediyorlar.

Motor gücü ve hacmi

Motor hacminde kadınların tercihi daha çok küçük hacimli motorlar, ancak geçmiş yıllarda genelde 316'i kullananlar artık 318 ya da 320 modelini beğenir oldular.

Donanım seçenekleri

Kadın sürücüler büyük çoğunlukla otomotik şanzımanlı otomobilleri seçiyorlar. Açılır tavan, park mesafe kontrolu, yine en çok tercih ettikleri aksesuarlar. Bayların daha çok önem verdikleri jant gibi donanım seçenekleri kadınlara ikinci planda.

İstatistiklere göre

Ülkemizde 1993 yılında oto sahibi kadınların sayısı yüzde 10 iken, bu oran 1995 ve 1997 yıllarında yüzde 15 civarına ulaşmış. 1999 yılında ise bu oran yüzde 20'ye varmış. (Bu sayı ruhsat sahiplerine göre belirlenmiş, bir bölüm ruhsatın eşlerin üzerinde de olabildiğinden bu oranın % 30 lara ulaşıldığı tahmin ediliyor.)



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!