Artıları ve eksileriyle lazer operasyonları

Güncelleme Tarihi:

Artıları ve eksileriyle lazer operasyonları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2006 00:00

Damarsal lezyonlardan kırışıklara, lekelerden benlere hatta göz kusurlarına kadar pek çok sorun, artık lazer ışınlarıyla "neştersiz", acısız hatta zahmetsiz giderilebiliyor. Sonrasında hastanın sosyal hayata dönmesi çok kısa sürede olabiliyor. Yeter ki doğru uzmana ve merkeze başvurun.

Cilt yenileme

Lazerle cilt yenileme, cildi uyararak kendi dokusunu yenilemesini sağladığı ve işlem sonrası iyileşme süresi gerektirmediği için en çok tercih edilen yöntemlerden. Bu yöntemde, cildin üst tabakası korunarak derindeki hücreler uyarılıyor ve doğal kolajen üretmeleri sağlanıyor. Dermacare Medikal Estetik Merkezi’nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Dilek Başaran, bu üretim işleminin ardından da devam ettiği için ciltteki gençleşmenin aylar sonra bile artarak devam ettiğine dikkat çekiyor. Lazer uygulaması dudak ve göz çevresindeki ince kırışıklıklar ile çene kemiği çizgisindeki aşağı doğru sarkmalarda başarılı sonuçlar veriyor.

Kaç seans gerekiyor?: Bir seans 15-20 dakika sürüyor. Seans sıklığı lazer ve cilt tipine göre değişiyor. Kırışıklık ve sıkılaştırma için 5-6 seansa gereksinim duyuluyor.

Yan etkileri neler?: İşlem sonrası birkaç saat süren bir pembelik ve şişlik olabiliyor. Uzman ellerde uygulanmadığı takdirde ciltte lekeler, yanıklar ve kalıcı izler oluşabiliyor.

Ücreti: Tek seans 150-250 YTL arasında değişiyor.

Tırnak batması

Tırnak batması, şiddetli ağrı ve yaranın iltihaplanmasına yol açıyor. Bu noktada tırnak çekme veya batan kısmın kesilmesi gibi geçici çözümler işe yaramıyor. Tırnaklar defalarca çektirilmek zorunda kalınıyor. İstanbul Plastik Cerrahi Merkezi’nden Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nuri Battal, günümüzde lazer ile yatağın deforme olan kısmının kökünden itibaren düzeltilebildiğini belirtiyor. Bu sayede tırnak düzgün olarak çıkıyor, tekrar batması da önleniyor. Üstelik lazer, kanamaya engel olup yaranın hızlı iyileşmesini sağlıyor.

Kaç seans gerekiyor?: Tek seans yeterli oluyor. Normal hayatınıza 5-7 günde dönmeniz mümkün. Ancak tam iyileşme süresi yaklaşık 10 günü buluyor.

Yan etkileri neler?: Uzmanı uygulamazsa tırnakta deformasyon ve ciltte yanık oluyor.

Ücreti: 1500 YTL’den başlıyor.

Kalıcı dövmeler

Son yıllarda lazer cihazlarıyla dövme silme uygulamaları giderek yaygınlaşıyor. İz kalma olasılığının düşüklüğü ve uygulamanın ağrısız olması yöntemin avantajları. Dr. Dilek Başaran, uygulama kısa ve acısız olduğu için işlem öncesinde anestezi gerekmediğini söylüyor.

Yan etkileri neler?: Uygulama sonrası ödem ve kızarıklık oluşabiliyor ama birkaç günde kayboluyor. Uzman ellerde yapılmazsa, ciltte lekelenme, yanma ve yaralar oluşabiliyor.

Kaç seans gerekiyor?: Dövmenin boyutuna ve cilt tipine göre değişiyor.

Ücreti: 100 dolardan başlıyor.

Diş tedavisi

Lazer ile dişe ve diğer dokulara temas etmeden çalışmak mümkün. Hasta bu şekilde sürtünme, ısı ve titreşim olmadığından ağrı hissetmiyor. Anestezi ihtiyacı azalıyor, bazıları hiç anestezi yapılmadan tamamlanıyor. Memorial Hastanesi’nden diş hekimi Emek Külür, cerrahi operasyonlarda, işlem sonrasında hemen hemen hiç kanama olmadığını belirterek, "Hasta daha hızlı iyileşiyor" diyor. Diş çürüklerinin temizlenmesi, diş dolguları, kanal tedavileri, dişeti şekillendirilmesi, diş etlerinin renginin açılması ve dişlerin hassasiyetinin giderilmesi durumlarında kullanılıyor.

Yan etkileri neler?: Dişin sinirleri ölebiliyor, dokularda veya kemikte tahribat oluşabiliyor.

Kaç seans gerekiyor?: İşleme göre değişiyor.

Ücret: 150 YTL’den başlıyor.

Göz kırma kusurları

Excimer lazer, gözlük veya lens kullanmak istemeyen kişiler için ideal bir yöntem. İstanbul Cerrahi Hastanesi’nden Op. Dr. Sinan Göker, 18 yaşından sonra göz derecesi artış göstermeyen kişilerin bu yöntemlerden yararlanabildiğini belirtiyor. Ancak kornea kalınlığı kırma kusurunu düzeltmede yetersiz kalan, aşırı göz kuruluğu olan kişilerde, kataraktta, şeker hastalığına bağlı gözde kanama durumunda ve konnektif doku hastalıklarında kullanılmıyor.

Kaç seans gerekiyor?: Tek operasyon yeterli oluyor.

Ücret: 550-1100 Euro arası...

TÜYLERİN YOK EDİLMESİ

Lazer ışınlarıyla yaza kadar istenmeyen tüylerinizden kurtulabilirsiniz. Cosmed Estetik Plastik Cerrahi Merkezi’nden Radyoloji Uzmanı Dr. Müge Çerkeş, cilde hasar vermeyecek, ancak kıl kökü üzerinde maksimum tahribat yapacak en efektif dozlarla çalışıldığını belirtiyor. Böylece yanık ve lekelenme riski kalmıyor. Eski sistemlere oranla daha kalıcı sonuç sağlanıyor.

Kaç seans gerekiyor?:

Vücutta ortalama 5-6 seans; yüzde 7-8 seans uygulamak gerekiyor. Seans sıklığı yüz bölgesinde 1-1.5 ay, vücut bölgelerinde 2-2.5 ay...

Yan etkileri neler?: Kısa süre kızarıklık, kabarıklık ve yanma görülebilir. Ancak bu da birkaç saat içinde kendiliğinden geçer. Çok hassas ciltlerde kızarıklıklar 2-3 gün devam edebiliyor.

Ücreti: Koltuk altı 100-150 YTL arasında.

Kadın hastalıkları ve cerrahisi

Lazer cerrahisinde, rahim alma, miyom veya yumurtalık kistinin çıkarılması, tıkalı tüplerin açılması, rahim ağzı yaralarının tedavisinde başarılı sonuçlar elde ediliyor. İstanbul Cerrahi Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Arzu Çağdaş, jinekolojik cerrahi için uygun olan her kadının bu yöntemden yararlanabildiğini belirtiyor.

Yan etkileri neler?: Dezavantajı yok.

Kaç seans sürüyor?: Hastalığın şekline göre değişiyor.

Ücreti: 1700-6200 YTL arası

Kılcal damarlar

Varis tedavisinde üç yöntemden yararlanılıyor; cerrahi tedavi, skleroterapi ve lazer... Dr. Dilek Başaran, yöntemin bacak damarlarında özellikle ince kılcal damar tipindeki mavi ve kırmızı renkli damarlarda tercih edildiğini belirtiyor.

Kaç seans sürüyor?: Genellikle bir veya iki seans.

Ücreti: 300 YTL’den başlıyor.

Lekeler, benler ve izler

Eskiden genellikle operasyon gibi daha komplike tekniklerle çıkarılabilen bu lezyonlar, günümüzde lazer ile yok edilebiliyor. Özellikle şarap lekesi denilen damar anomalisinde oldukça başarılı sonuçlar elde ediliyor. Op. Dr. Nuri Battal, lazerle gözaltı morluklarının da giderilebildiğini belirtiyor.

Kaç seans sürüyor?: Lekenin veya benlerin büyüklüğüne ve yoğunluğuna göre 2 ila 8 seans arasında değişebiliyor. Gözaltı morlukları içinse 1-2 seans yeterli.

Ücreti: Lezyonun sayı ve büyüklüğüne göre değişiyor. Genelde 250 YTL’den başlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!