Artık şarkıcının tematik söyleyeni muteber

Güncelleme Tarihi:

Artık şarkıcının tematik söyleyeni muteber
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2007 00:00

Son dönemde sahneye çıkan şarkıcılar tematik repertuvara yöneldi. Kimi aşk şarkılarını seçiyor, kimi pop şarkılarıyla tanınmışken sahnede cazı deniyor ya da sadece İngilizce söylüyor.

Haberin Devamı

Deniz Seki, Işın Karaca, Nükhet Duru, Sibel Tüzün, Harun Kolçak, Ferhat Göçer, Ali&Aysun Kocatepe, Levent Yüksel bu akımın önde gelen temsilcileri. Gerekçeleri aynı: "Tematik geceler normal konserlerimize göre daha çok ilgi görüyor." Harun Kolçak böyle gecelerde standart repertuvarın dışında birçok şarkı söyleyebildiği, şarkılarını farklı yorumlayabildiği için mutlu. Deniz Seki, bu akımı müzik dinleyicisindeki bilinçlenme ve seçicilikteki artışa bağlıyor. "Eğlence sektörü hızla gelişiyor, artık farklılaşmak lazım" diyor.

IŞIN KARACA’DAN UNDERCOVER

Yeni sahne projesinin tamamı İngilizce şarkılardan oluşuyor. Ayda bir Balans’ta sahneye çıkıyor. Amaç monotonluktan kurtulmak: "Yıllar önce Aykut Gürel, Ozan Doğulu ve Murat Yeter’le yaptığımız Panik Atak da böyle bir projeydi. Sadece keyif için müzik yapılıyordu. O günlerin arayışıyla Undercover’ı başlattım." Repertuvarda Pink’den Beyonce’ye, Michael Jackson’dan Aretha Franklin’e, soul, blues, pop ve caz ağırlıklı şarkılar var. Undercover, istek üzerine İzmir, Ankara ve Eskişehir turnesine çıkacak.

DENİZ SEKİ’DEN AŞK ŞARKILARI

Haberin Devamı

Deniz Seki’nin "Aşk Şarkıları" programı geçen hafta Jass Lounge’da başladı. Deniz Seki "Beni en güzel ifade eden şarkılar aşk üzerine. Şarkılarımın ağırlıklı teması aşk. Dolayısıyla bunu seçtik" diyor. "Dinleyici artık çok daha seçici. Eğlence sektöründe tekrar etmek yerine farklılaşmak lazım."

FERHAT GÖÇER’DEN TÜRK POP MÜZİKALİ

Göçer, tematik yaklaşımı en çok uygulayanlardan. Geçmişte Anadolu Aryaları, Beyaz Perde Ezgileri projelerini gerçekleştirmişti. Bu kez Beşiktaş Kültür Merkezi’nde (BKM) "Aşk ve Hüzün"e başladı. Aşk şarkılarını, şiirlerini teatral yaklaşımla seslendiriyor. Gösteri, her pazartesi BKM’de. "Kendi yazdığım müzikalleri sahnelemek istiyorum. Maliyeti çok yüksek olduğu için şimdilik ekonomik, küçük ölçekli projeler yapıyorum."

NÜKHET DURU’DAN İSTANBUL ŞARKILARI

Sanatçı İstanbul şarkılarından oluşan "Benim Adım İstanbul" adlı konserlerine 11 Mart’ta Caddebostan Kültür Merkezi’nde başlayacak. Bu konserler dizisi için geçmişten günümüze İstanbul için yazılmış şarkılardan oluşan bir repertuvar hazırlayan Duru’ya, Ahmet Özden şefliğinde büyük bir orkestra ve saz heyeti eşlik edecek. Konser iki bölümden oluşacak: İstanbul Pop ve İstanbul Alaturka. Konserler için Olcayto Ahmet Tuğsuz, Benim Adım İstanbul" adlı özel bir şarkı yazdı. Nükhet Duru bu projeyle yurtiçi ve yurtdışı turnesine çıkmayı planlıyor.

ALİ AYSUN KOCATEPE’DEN KONUKLU MÜZİK TARİHİ

Haberin Devamı

Sezon başından beri üç haftada bir BKM’de "Aşk Tadında Rüya Gibi Şarkılar" başlıklı konserler veriyorlar. Ali Kocatepe, "BKM’ye seyirci çekecek bir konsepte ihtiyacımız vardı. Konuk sanatçılarla, dünden bugüne aranjman ve yerli müzik tarihimizi anlatmaya karar verdik" diyor. Şimdiye kadar dört konser veren ve 18 sanatçı konuk eden ikili, her konserde 50 şarkı seslendiriliyor. Bugüne kadar konserlerine Modern Folk Üçlüsü, Ayşegül Aldinç, Zerrin Özer, Timur Selçuk, Sefarad, Ömür Göksel, Belkıs Özener, Deniz Seki, Keremcem, Gönül Yazar, Ali Rıza Binboğa, Emre Altuğ ve Zara konuk oldu. İkili Kaya Ramada Oteli’nde de "Yüzyılın Şarkıları" başlığı altında program yapıyor.

CAZ, LATİN TAKVİYELİ HARUN KOLÇAK

Haberin Devamı

Kolçak bir grup kurdu. Bölge Bar’da caz, funk, latin ve rock ağırlıklı program yapıyor. Şarkılarını yeni düzenlemelerle söylüyor. "Böylece kendi şarkılarımı albümlerdeki pop tınısından daha küresel bir tınıya taşıyoruz, Sting, Stevie Wonder başta olmak üzere pek çok yabancı sanatçının şarkılarını da sahnede söylüyorum." Sanatçı olumlu tepkiler almış, "Bugüne kadar aklın neredeydi" demiş pek çok kişi. Ayda bir Eylülist’te bu programı seslendiren Kolçak, her çarşamba Morr Lounge&Bar’da programa çıkıyor.

SİBEL TÜZÜN SINGS IN ENGLISH

Işın Karaca’nın ardından Sibel Tüzün de tamamen İngilizce şarkılardan oluşan konserler vermeye başladı. "Sibel Tüzün Sings in English" adını verdiği konserlerde Tüzün, "It’s Raining Man", "Lady Marmadale", "Love And Marriage", "Kiss" gibi yabancı klasikleri farklı düzenlemelerle söylüyor. "Ortaokul yıllarından beri İngilizce şarkı söylerim. Hatta konservatuarda harçlığımı sahnede bu şarkılarla kazandım." Hayal Kahvesi’nde başlayan bu projeyle Tüzün, ayda iki konser veriyor. 14 Mart’ta da Ankara Overall’da seslendirecek.

ZELİHA SUNAL’DAN CAZ PERFORMANS

Haberin Devamı

Farklı dillerde şarkılar seslendiren sanatçı 1997’den beri her sene mutlaka 1-2 kez caz repertuvarıyla sahneye çıkıyor. "Ruhumu en iyi cazla ifade ediyorum. İçimde iki farklı kişilik var: Pop söyleyen, sahneye çıkan Zeliha. Bir de caz seven asıl ben." Sunal’ın caz için seçtiği mekan Nardis. Repertuvarında caz standartları ağırlıkta. "Yıllardır sahne repertuvarımın belli bir konsepti olmasına dikkat ediyorum. Özel hazırlık yapıyorum. Caz dışında 60’lı, 70’li, 80’li yılların klasik olmuş yerli yabancı şarkılarını söylediğim başka bir konseptim de var."

SIFIR KM LEVENT YÜKSEL

Yeni kurduğu grubu Sıfır KM ile, bilindik repertuvarının dışına çıktı. Ayda bir Babylon ve Hayal Kahvesi’nde az bilinen şarkılarını, yabancı şarkıları söylüyor. MFÖ, Özlem Tekin ve Şebnem Ferah şarkılarını da yorumluyor. Levent Yüksel’in perdesiz bas, Ant Şimşek’in elektro gitar, Volkan Öktem’in davul çaldığı grup pop-rock ağırlıklı kendi bestelerini de seslendiriyor.

FARKLI DİLLERDE ZEYNEP CASALİNİ

Haberin Devamı

Sahnede İngilizce, İtalyanca, İspanyolca şarkılardan oluşan bir seçki sunuyor. Jimmy Hendrix, Joan Osborne, Elton John, Simply Red, Marc Anthony ve Pink Martini şarkıları söylenen isimler. Kendi şarkılarını da seslendiriyor. Fikri Beyoğlu Hayal Kahvesi vermiş. Repertuvarı Balans’ta da sürdürmeyi istiyor. Casalini, 13 Mart Salı gecesi Hayal Kahvesi’nde olacak.

DENİZ ARCAK’TAN FÜZYON

Hayal Kahvesi’nde ayda bir yapılan konserlerde Arcak, Zehir Ettin, Ay Batmasa, Vurur, Eller Aldatır gibi kendi hit şarkılarını rock versiyonla söylüyor. Repertuvarda Hey On Beşli, Dostum gibi türkülerle, İngilizce şarkılar da var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!