Araksi’nin tacı nasıl elinden alındı

Güncelleme Tarihi:

Araksi’nin tacı nasıl elinden alındı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2010 00:00

‘Keşfetmek İçin Bak’ sloganlı Türkiye’nin en başarılı doğa dergisi olan Atlas, şimdi de başarısını tarihte uzmanlaşmış kişilerle birlikte devam ettiriyor. Atlas Tarih Dergisi piyasaya, tarihin bilinmeyen yönlerini anlattığı ilk sayısıyla çıktı. İlk sayının konuları arasında “Unutulan tescilli güzeller” var.

Atlas Tarih’in ilk sayısı geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Yayın Yönetmenliğini M. Burak Çetintaş’ın yaptığı derginin yayın kurulunda ise Hıfzı Topuz, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ersin Alok, Prof. Dr. Ruhi Ayangil gibi isimler var. İlk sayısının ana konuları arasında, “Tapınak Şovalyeleleri’nin İstanbul’daki gizli mabedi”nin bulunduğu dergide Hıfzı Topuz’un kaleminden kendisine yazılan ve tarihi önem taşıyan mektupları da okuyabilirsiniz. Ayrıca, derginin ilk sayısıyla birlikte okuyucuya özel ciltli “II. Abdülhamid’in İstanbul’u” kitabını hediye veriyor. Atlas Tarih Kitaplığı’nın hediyesi olan kitapta II. Abdülhamid zamanının İstanbul’undaki önemli mimari yapılara ve noktalara değinilmiş.

BARDA ÇALIŞAN KADINLAR NAMUSLU TÜRK KIZI DEĞİL

Olaylara ve konulara olan derin bakış açısıyla tanınan Atlas’ın tarih dergisinin ilk sayısının en güzel konularından biri de “Unutulan Tescilli Güzeller”. Gazanfer İbar’ın kaleminden okuduğumuz bu on sayfalık yazı, Türkiye’deki güzellik yarışmalarının en başına kadar gidiyor ve başlıyor bize 1926’daki ilk yarışmayı anlatmaya. İlk Türk güzelinin Emek Sineması’nda yer göstericilik yapan Matmazel Araksi Çetinyan olduğu fakat yarışmanın bu sonucunun basın ve halk tarafından ciddiye alınmadığından bahsedilen yazıda, yarışmanın galibinin vaad edilen hediyelerden de mahrum bıraktığına yer verilmiş. 1929’da Cumhuriyet Gazetesi’nin düzenlediği yarışmanın açıklamasında “Namuslu her Türk kızı” müsabakaya iştirak edebilirken bar kadınları yarışmadan men edilmiştir” ibaresi bulunduğunu öğreniyoruz.

TAPINAK ŞÖVALYELERİNİN İSTANBUL’DAKİ MABEDİ

1929’daki yarışmayı Feriha Tevhik kazanmıştı. Yapılan ilk yarışmanın birincisi Matmazel Araksi Çetinyan üçüncü olmuş fakat Uyanış Dergisi’nde daha sonra bu başarısının Yahudi, Ermeni ve Rum çevreler tarafından memnuniyetle karşılandığından bahsedilmiş. On sayfalık Türkiye’nin güzellik yarışmaları yazısının başlangıç bölümünün ardından karşımıza Nebahat Çehre, Belgin Doruk ve Keriman Halis gibi tanınmış isimler, fotoğrafları ve hikayeleriyle çıkıyor.
Atlas Tarih’in bir diğer önemli konusu ise 68 hareketini başlatan olaylar ve atılan ilk kurşun. Gürsel Köksal’ın yazdığı yazıda 68 Hareketini başlatan STASİ ajanının ve RAF Örgütü’nün hikayesine yer verilmiş.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!