Annesi için diyabetik pastane açtı

Güncelleme Tarihi:

Annesi için diyabetik pastane açtı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2008 00:00

Burak Budak, şeker hastası olan annesinin pasta yiyememesinden de etkilenerek, diyabetikler için pasta ve kurabiye üretmek istedi. Kendi kurduğu imalathanede 6 ay boyunca çalıştı.

Geceler ve gündüzler süren denemelerde yüzlerce örnek pasta yaptı. Sonunda tadını beğendiği yaş pastayı üretince "Tamam budur" dedi ve eve koşarak annesine yedirdi. Ertesi gün de seri üretime geçti. Şimdi 85 diyabetik ürün satılan bir pastanenin sahibi.

Burak Budak, ODTÜ Kimya Fakültesi 3’üncü sınıftayken turizme gönül verip Boğaziçi Üniversitesi Turizm Bölümü’ne girdi ve 4 yıl turizm okudu. Mezun olduktan sonra çeşitli otellerde görev yaptı. Sonra baba evine döndü ve ailesinin Ankara’daki restoranında çalıştı.

Bu sıralarda annesi şeker hastalığına yakalandı. Sürekli diyet yapmak zorunda kalan bir insanın çektiği sıkıntılara tanık oldu. Diyet yapanlar neden bu tür lezzetlerden uzak kalsınlar ki, dedi ve harekete geçti. İstanbul Çamlıca’da bir imalathane kurarak ilk denemelerine başladı. Kimya fakültesinin havasını koklamış, deneylerden uzun uzun nasibini almış biri olarak pasta ustalarıyla 6 ay çalıştı. Diyetisyenle birlikte diyet yapanlara ve diyabetiklere yönelik reçeteler geliştirdi.

"Hacettepe Üniversitesi gıda ve beslenme bölümünden mezun olan Huriye Tümer ile birlikte tam 6 ay, gece gündüz hem lezzetli hem de diyet yapanlara ve diyabetiklere uygun yiyecekler olsun diye çabaladım. Bu süre içinde yaklaşık 2 ton un başta olmak üzere litrelerce sütü, kilolarca çikolatayı ve pastacılıkta kullanılan ürünü çöpe attık. Çünkü burası benim için bir laboratuvardı. Doğru ürünleri oluşturmalıydım. Piyasada tek-tük diyet ya da diyabetik ürün var. İnsanlar da bir yaş pastanın tadını doya doya almak istiyor. Bir tatlıyı ağız tadıyla yemek istiyor. Biz de yaptığımız ürünlerin lezzetli olması için uğraştık. Tadını beğenip reçetesini onayladığımız ilk pastayı alıp eve koştum. Anneme ellerimle yedirdim. Çok beğendi. Bu iş tamamdır deyip hemen seri üretim için kolları sıvadık. Şimdi tam 85 çeşit pasta, kurabiye, tatlı reçetesi hazırlıyoruz. Şu sıralar 30 yeni ürün daha yolda" diyor.

SIRADA ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN ÜRÜNLER VAR

Bağdat Caddesi Şaşkınbakkal’da Lighties adında diyabetik ürünler satan bir pastane açan, internet üzerinden ve telefonla siparişler alan Burak Budak, diyabetik ve diyet yapan müşterilerinin çok mutlu olduğunu söylüyor. Her gün onlarca teşekkür maili alıyorlar.

Budak için sırada çölyak hastalarına özel hazırlanmış ürünler var. Bir tür incebağırsak alerjisi olan çölyaka yakalananlar, gluten içeren buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılları tüketemiyorlar. Ancak Budak, bu hastalar için reçeteleri hazırlamış. Sağlık Bakanlığı’ndan onayını alır almaz satışa sunacak.

Müşterilerin yüzündeki mutluluğu görmek, pastane çalışanlarını da mutlu ediyor: "Bir gün 5 genç kız Lighties’e geldi. Oturdular. Masaya bir pasta sipariş ettiler. Üstüne de mum koymamızı istediler. Sonra içlerinden birine sürpriz yaptılar. Çünkü o genç kızın doğum günüymüş ve kız şeker hastası olduğu için pastanın tadını bile neredeyse unutmuş. Bizim bu tür ürünler yaptığımızı duyunca ona farklı bir doğum günü armağanı verdiler. Bizim için mutluluk işte bu."

YAĞ YERİNE YOĞURT ŞEKER YERİNE MARMELAT

Kalori oranlarının yüzde 30-50 arasında azaltan pastanede yağ yerine yoğurt, süt, peynir gibi malzemeler kullanılıyor. Taze meyvelerle şekersiz hazırlanan ev yapımı marmelátları var. Pastalar ve kekler şeker yerine lif içeriği yüksek, prebiyotik etkili, kalorisi azaltılmış, doğal tatlandırıcı ile yapılıyor. Rafine edilmiş beyaz un yerine de doğal, posa oranı ve besin değeri yüksek olan çavdar, yulaf, kepek, tam buğday ve soya unları tercih ediliyor.

GARSONLARI BİLE DİYET KONUSUNDA YETKİN

Burada çalışan iki garson da daha önce Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nde diyabet hastalarının bulunduğu bölümde garsonluk yapmış. Hangi üründe ne var, ne kadar yemelisiniz gibi konularda uzmanlar. Lighties’da yaş pasta, cheesecake, kurabiye, kek, profiterol, tramisu, poğaça, börek, ekler, revani, supangle, sütlaç satılan ürünlerden bazıları. İçleri fıstıklı, fındıklı çikolatalar da diyabetiklere hayatın lezzetlerini sunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!