Anne karnındaki ikizlere lazer

Güncelleme Tarihi:

Anne karnındaki ikizlere lazer
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2005 00:00

Anne karnındaki 24 haftalık tek yumurta ikizleri arasında sorun yaratan ortak 6 damar, lazer ameliyatı ile düzeltildi. Anne karnındaki ikizler, bundan sonra normal gelişmelerini sürdürecek. Operasyon sonrası yetersiz gelişen bebek toparlandı. Ameliyatla birlikte erken doğum riski de ortadan kalktı.

SİBEL Sezer’in gebeliğinin 23’üncü haftasında saptanan sorun ‘ikizden ikize transfüzyon sendromu’ydu. İki bebek arasında ortak damarlar oluşmuştu. Yani birinden diğerine kan geçişi oluyordu. İkizlerin bebek ile anne arasındaki besin ve oksijen transferini sağlayan ve gebeliğin devamı açısından hayati olan plesantası tekti. Sonuçta bebeklerden biri az, diğeri çok gelişiyor, yeterince büyüyemeyen bebeğin ölmesi kaçınılmaz oluyordu.

Üstelik bu durum diğer bebeğin de normal gelişmesini bozabilirdi. Aralarında ortak damar olduğu için öbürünün tansiyonunda ani düşmeler nedeniyle beyninde hasar meydana gelebilirdi. Plasentası tek ve ortak damarları olan ikizleri bekleyen diğer bir risk ise erken doğumdu.

Tedavi için iki seçenek vardı. İlki rahimde biriken suyu alarak erken doğuma engel olmak. Ancak bu yöntem her
/images/100/0x0/55eaa8adf018fbb8f88e78a0
zaman başarılı olmuyor. Çünkü soruna yol açan ortak damarlar duruyor. Su boşaltma işleminin 5-10 kere tekrarlanması gerekiyor. Diğer alternatif ise Avrupa’da az sayıda merkezde yapılan lazer uygulamasıyla damarların kapatılarak devre dışı bırakılması. Fetal Tıp Merkezi Direktörü Prof. Dr. Cihat Şen bu yolu seçti. Lokal anesteziyle yapılan ve yaklaşık bir saat süren operasyon, 34 yaşındaki anne Sibel Sezer’in karnına açılan 2 milimetrelik delikten rahimdeki bebeklere ulaşılarak yapıldı. Prof. Dr. Şen’in 5 yardımcısıyla birlikte gerçekleştirdiği operasyonu anne adayı Sezer de televizyon ve ultrason ekranlarından izledi.

Ameliyattan sonra kanı ortak damarlardan kardeşine kaçtığı için suyu azalan ve yetersiz beslenen bebek toparlanmaya başladı. Hareketlerinde de artış gözlendi. Ancak henüz tüm riskler sona ermedi. Sağlıklı bir doğum için ikizlerin 32-34 haftaya kadar anne karnında kalmayı başarması gerekiyor.

İkiz gebelikte neler oluyor?

Her 85 doğumda bir ikiz gebelik olur. Tüp bebeklerin artmasından sonra sıklık 50 gebelikte bire kadar çıktı. İkiz gebeliklerde bebeklerin plesantası ya ‘tek-ortak’tır ya da ‘çift-ayrı’dır. Plesantası ortak olanların yaklaşık dörtte birinde iki bebeğin damarları arasında ortak damar oluşuyor. Ve birinden diğerine kan geçişi oluyor. Dolasıyla biri az, öbürü çok gelişiyor. Bu noktadan itibaren ciddi sorunlar başlıyor. İkizden ikize transfüzyon sendromu (ikizden ikize kan geçişi sendomu) varsa, birinin suyu ve gelişimi az, diğerinin suyu ve gelişimi çok oluyor. Suyun fazlılığı rahmi gerdiği için bu durum ayrıca erken doğuma neden oluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!