Ankara için festival zamanı

Güncelleme Tarihi:

Ankara için festival zamanı
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2008 11:32

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen “19. Ankara Uluslararası Film Festivali”, 13 Mart’ta başlıyor. Ankara Ünversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu’nda yapılacak açılış töreninni Dolunay Soysert ve Emre Karayel sunacak. Törende “Kitle İletişim Ödülü” Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi ve Altyazı Sinema Dergisi’ne, “Sanat Çınarı” ödülü ise Sevda Şener’e verilecek. Festivalin kurucularından Aziz Nesin’in adını taşıyan “Emek Ödülü” ise 50 yıldır Ankara’da makinistlik yapan Ramazan Çetin’e geçen yıl bu ödülü alan Fatma Girik tarafından sunulacak.

Haberin Devamı

Açılış töreninde kurgusal belgesel film “Kaçak” gösterilecekken, Kerem Görsev ve Sibel Köse ise film müziklerinden oluşan bir konser verecek.

23 Mart’ta gerçekleştirilecek, festivalin kapanış töreninde ise festival kapsamında düzenlenen ulusal uzun, kısa ve belgesel film yarışmalarında verilen ödüllerin sahiplerini bulacak.

FESTİVAL FİLMLERİ

Festivalin, “Toplu Gösterim” bölümünün bu seneki konuğu, Amerikan bağımsız sinemasının en önemli yönetmeni John Cassavetes olacak. Yönetmenin, “Açılış Gecesi”, “Etki Altında Bir Kadın”, “Gölgeler” ve “Çinli Bir Bahisçinin Ölümü” adlı filmleri gösterilecek.

Festivalde dünya filmlerinden, Meksika’dan yönetmen Daniel Gruener’in “Pazar Günleri Asla”, Brezilya’dan Chico Teixeira’nın “Alice’in Yuvası”, Arjantin’den Esteban Sapir’in “Antan”, İngiltere ve Fransa ortak yapımı Lou Bunin ve Dallas Bower’ın “Alice Harikalar Diyarında”, Çekoslavakya, İsviçre, İngiltere ve Batı Almanya’dan Jan ?vankmajer’ın “Alıce” ve SSCB’den Yefrem Pruzhansky’nin “Aynanın İçinden” adlı filmleri yer alacak.

Festivalin “Dünyanın Her Köşesinden” adlı bölümünde ise dünyadaki en önemli film festivallerinde gösterilmiş, ödül almış, eleştirmenler ve seyirciler tarafından en çok beğenilen filmlerden oluşan, Rusya’dan, Hırvatistan’a, İrlanda’dan Kore’ye uzanan usta yönetmenlerin filmleri gösterilecek.

Festivalde, ‘Futbol’ temalı filmler de “Top Yuvarlak Sinema Dört Köşe” başlığında yer bulacak. Bu bölümde Şili, Bhutan ve Macaristan’dan üç uzun filmin yanı sıra, iki kısa ve iki belgesel film gösterilecek.

Festival gösterimleri, Kızılay Büyülü Fener Sineması ve Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda gösterilecek filmlerin biletleri, hafta içi tüm sinemaseverler 5 YTL’den alabilecekler. Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gösterilecek tüm filmleri sinemaseverler ücretsiz izleyebilecekler.

FESTİVAL YARIŞMALARI

19. Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenen “Ulusal Uzun Film Yarışması”nda Türk sinemasının son dönemde çekilen önemli filmleri Ankaralı sinemaseverlerin beğenisine sunulacak ve toplam 16 dalda ödül verilecek. İnan Temelkuran'ın ilk filmi “Made in Europe”, Biket İlhan'ın yönettiği Nazım Hikmet'in 1941 yılında Bursa Hapishanesi günlerini anlatan biyografik filmi “Mavi Gözlü Dev”, Fatih Akın'ın Cannes Film Festivali'nde En İyi Senaryo Ödülü alan filmi “Yaşamın Kıyısında”, Semih Kaplanoğlu'nun Cannes Film Festivali'nde Dünya Prömiyeri yapılan filmi Yumurta, izleyici ile birlikte jürinin de karşısında olacak.

“Ulusal Kısa Film Yarışması” bölümünde ise kurmaca film dalında 14, deneysel dalda 11, canlandırma dalında ise 10 film jüri karşısına çıkacak.

“Ulusal Belgesel Film Yarışması Bölümü”nde bu yıl amatör kategoride 13, profesyonel kategoride 12 film jüri üyelerinin değerlendirmesine ve belgesel sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

“FESTİVAL TRENİ”

Ankara için festival zamanı


13 Mart’ta başlayacak Festival’in, konuklarının bir kısmını İstanbul’dan Ankara’ya taşıyacak “Festival Treni”, Haydarpaşa Garı’ndan Ankara’ya doğru hareket edecek. Sabah 09:30’dan itibaren Festival konukları toplanacak ve Festival treni saat 10:00’da kalkacak. 17:00’da Ankara Garı’na varacak treni ve konukları protokol ve bando karşılayacak. Festival konukları akşam 19:30’dan itibaren ise Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu’nda gerçekleştirilecek Açılış Gecesi’ne katılacaklar.

SANAT SOKAĞI

Festival süresince gerçekleştirilecek en yeni etkinliklerden birisi de “Sanat Sokağı”. Sanat Sokağı projesi ile Kızılay Büyülü Fener Sineması ile Çağdaş Sanatlar Merkezi arasındaki güzergah üzerinde ve bu güzergaha yakın trafiğe kapalı alanlarda Ankara Valiliği ve Çankaya Belediyesi’nin katkılarıyla çeşitli sanat etkinlikleri ve performanslar gerçekleştirilecek. Bu alanlardaki kafeler, kitabevleri, alışveriş merkezleri vb. festivalin renk ve afişlerini taşıyacak, binalar giydirilecek. Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan grafik tasarımların uygulamaları Almanya’dan gelecek 30 kişilik öğrenci grubu ile burada onlara eşlik edecek 30 kişilik Türk öğrenci grubu tarafından gerçekleştirilecek. Festival boyunca Ankara halkı, Festivale özel hazırlanmış çeşitli yönlendirme tabelaları görecek, dev festival haritalarından, mekanlara ve günlük programlara ilişkin bilgiler alabilecek ve bazı uygulamalara interaktif olarak katılabilecekler.

KAFANDAKİNİ ÇEK

Bir Avrupa Birliği Gençlik Değişim projesi olan “Kafandakini Çek” ile 32 Türk ve 32 Alman gencini bir araya gelecek. Katılımcılar, 10 günlük süre boyunca film yapımına ilişkin uluslararası seçkin uzmanlardan alınacak teorik eğitimlerin ardından gruplara ayrılarak “Avrupa Mitleri” konusunda birer kısa film çekecekler. Yapılan filmler festivalde ve “4. Uluslararası Kısa Film Festivali Detmold”ta gösterilecek.

“GÖRENLER GÖRMEYENLERE ANLATSIN”

Festival kapsamında “Görenler Görmeyenlere Anlatsın” adı altında görme engellilerin sesli betimleme yöntemiyle film takip edebileceği bir proje gerçekleştirilecek. Bu kapsamda, 22 Mart Cumartesi 13:30’da Çarpışma (kısa film) ve Kayıp Balık Nemo, 23 Mart Pazar 13:30’da Cenneti Beklerken ve aynı gün saat 16:30’da Yazı Tura filmleri gösterilecek.

“KİESLOWSKİ: İZLER VE HATIRALAR SERGİSİ”

Ünlü Polonyalı yönetmen Krzysztof Kieslowski’nin kişisel ve sanatsal hayatını konu alan “Kieslowski: İzler ve Hatıralar Sergisi”, 16 ? 23 Mart tarihleri arasında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacak.

Ayrıca Kieslowski hayranları, Kieslowski ile çalışma arkadaşları arasındaki ilişkileri konu edinen, yönetmenin yurtdışındaki popülerliğini ve Polonya’daki konumunu sorgulayan günümüze değin hazırlanmış en kapsamlı Kieslowski belgeseli “Hala Aramızda: Krzysztof Kieslowski”yi 16 Mart Pazar günü saat 14:30’da Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda izleyebilecekler.

“KAZIM KOYUNCU ÖZEL GÖSTERİMİ”

16 Mart Pazar günü saat 16:00’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Şevval Sam, Volkan Konak ve Ümit Kıvaç’ın katılımıyla gerçekleşecek olan Kazın Koyuncu’yu anma töreni saat 17.30’da Ümit Kıvanç’ın yönetmenliğini üstlendiği “Şarkılarla Geçtim Aranızdan” filminin gösterimi ile devam edecek.

FESTİVAL PARTİLERİ

Festival’in ilgi çekici etkinliklerinden festival partileri ise bu yıl meraklılarına dolgun bir müzik zevki sunacak. Bu kapsamda 14 Mart’ta Saklıkent’te Darkphase ve Pilli Bebek Festival Açılış Partisi’nde sahne alacak. 23 Mart’ta If Performance Hall’de gerçekleşecek Festival Kapanış Partisi’nde sahne alacak Murat Meriç, geçen yıl olduğu gibi bu sene de eski 45’likleriyle Ankaralıları yıllar öncesine götürecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!