Angelina Jolie’den Barack Obama’ya ünlülerden çıkarılacak kariyer dersleri

Güncelleme Tarihi:

Angelina Jolie’den Barack Obama’ya ünlülerden çıkarılacak kariyer dersleri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2010 00:00

İster hayran olun ister nefret edin ama inkâr edemezsiniz: Angelina Jolie, Barack Obama, Madonna, Britney Spears, Kate Moss, George Lucas ve Oprah Winfrey gibi isimlerin ağız sulandıran parlak kariyerleri ve dünya kadar paraları var. Kimi ticari zekâsıyla, kimi iniş-çıkışlarıyla, kimi hırsıyla, kimisi de başarıdan ziyade nedamet ve “Yıkılmadım ayaktayım” hikayeleriyle örmüş kaderini. Dünyaca ünlü isimlerin hayatta aldıkları dersleri, kariyer hikayelerini, dönüm noktalarını ve başarı sırlarını monster.com yorumladı.

Haberin Devamı

Aman, bu sloganlara kulak kesilin, gerisi rahmetli Sakıp Sabancı’nın söylediği gibi basit: Çok çalışmak, çok çalışmak, çok çalışmak...

KATE MOSS
Özel hayatında tedbirli ol ve yasal sınırlar içinde kal

İngiliz süpermodel 90’lardan beri moda dünyasının en çok talep edilen yüzü. Giyim tarzı da milyonlarca kişi tarafından taklit ediliyor. Ancak tüm başarısına rağmen neredeyse İngiltere’deki tüm pejmürde adamlarla, ayrıca çapkın ve uyuşturucu müptelası Pete Doherty ile fırtınalı bir ilişki yaşadı. 2005’te kokain kullanırken çekilen fotoğrafları Daily Mirror’a yansıdı. Söylentilere göre Doherty’nin arkadaşlarından biri cep telefonuyla çektiği resmi gazeteye göndermiş. Uyuşturucu moda dünyasında yeni değil. Ancak Moss hayatı boyunca uyuşturucu kullanmadığını iddia ettiği için kokain fotoğrafları kariyerine zarar verdi. Pek çok bol sıfırlı anlaşmayı kaçırdı ve kısa bir süreliğine de olsa, rehabilitasyona gitmesi gerekti.

Haberin Devamı

MADONNA
Kendini sık sık yenile, daima yeni kal

80’lerde ilk kez spot altına çıktığından beri kendini durmadan yeniledi. Bir dönemin bakire Evita’sı, 2005’te gerçek disko kraliçesi olduğunu kanıtladı. Albümlerinde farklı şeyler denedi ve hep modern olmaya çalıştı. Yeniden doğmak kariyerinin odak noktası. Ve sahneye ilk çıkışından bu yana 30 yıl geçmesine rağmen halen müzik endüstrisinin divası. Madonnavari değişimler sıradan ölümlüler için faydasız ya da gerçekdışı olabilir. Ama çıkarılması gereken çok önemli bir ders var: İyi bir konuma gelebilmek için yenilenmek ve yetenekleri günün ötesine taşımak çok önemli.

JOE BIDEN
Konuşmadan önce düşün

ABD’nin umursamaz başkan yardımcısı Joe Biden’ın gafları yüzünden fena bir şöhreti var. Konuşmalarında ayarı kaçırıp, diğer politikacılarla ilgili hoş olmayan sözler sarf etti. Ancak Barack Obama rahatsızlığını açıkça belirttiğinden beri daha dikkatli davranıyor. Herkes hata yapar ancak umursamaz davranmamalı ve uygunsuz zamanlarda espri, özellikle de kötüsünü, yapmamalısınız. Konuşmadan önce düşünmeye özen gösterin, ki işyerinizde Joe Biden olarak anılmayın.

Haberin Devamı

KIM KARDASHIAN
Çevrenizi genişletin

Uzun süre Paris Hilton’un en yakın arkadaşı olarak tanındı. Şu an kendine ait bir reality şovu ve ev yapımı porno kasedi var. Aynı zamanda O.J. Simpson’un rahmetli avukatı Robert Kardashian’ın öz, Amerikalı ünlü sporcu Bruce Jenner’ın da üvey kızı. Tanıdıklarınız sayesinde milyonlar kazanmanız adil mi? Tabii ki değil. Ama torpil de sadece eğlence dünyasına özgü değil. Pek çok insan tanıdıkları sayesinde iş bulur. Bu insanlar size milyonlar kazandırmasalar da iş bulmanıza ve kariyerinizde ilerlemenize yardımcı olabilir.

SIMON COWELL
Sevilmemek bazen işine de yarar

American Idol yarışmasının jüri üyelerinden Cowell kötü şöhretiyle tanınıyor ve yılda 34 milyon dolar kazanıyor. Bu rakamın önümüzdeki sene 144 milyon olabileceği söyleniyor. Diğer jüri üyelerinden Paula Abdul yarışmacıları uzun uzadıya överken ve Kara Dioguardi soyunurken, Cowell her şeyi açık açık söylüyor. Ondan hoşlanmamasına rağmen, izleyiciler fikirlerine daha çok saygı duydu. Cowell’ın yorumları yarışmacıların oylarına yansıdı ve elenmelerinde büyük rol oynadı. Simon dobra olmanın önemini öğretti.

Haberin Devamı

OPRAH WINFREY
Güçlü bir marka yarat

Güçlü ve modern markası sayesinde milyarlarca dolarlık bir imparatorluk kurdu. Kaliteli magazinciliği sayesinde ödüllere boğulmakla kalmadı, en zengin Amerikalılar listesinde 165. sırada yer aldı. Talk şov formatını yeniden biçimlendirdi. Ünlülerle, uzmanlarla ve sıradan insanlarla yaptığı röportajlarda olaylara tarafsız değil, kendi tarzında yaklaştı. Kişisel problemlerini, mücadelelerini ve maceralarını da paylaştı. Amerikalı kadınlar mutfak işlerinde de dini konularda da ona yüzde 100 güveniyor. Dokuz yaşında tecavüze uğradığı ve 14’ünde hamile kalıp düşük yaptığı söylenen siyah bir kadın için, geldiği nokta olağanüstü ilham verici.

Haberin Devamı

SUSAN BOYLE
Rüyalar  gerçek olabilir

Doğduğunda yeterince oksijen alamadığı için öğrenme yetileri gelişemedi, hep bir çocuk gibi davranıldı. Çok yaşlı olduğunu düşündüğü için, az daha İngiltere’deki yetenek yarışmasına katılmayacaktı. Dinleyenleri ağlatan melek gibi sesine tezat görünümü yüzünden ona “Kıllı Melek” ismi takıldı. Yarışmadan ikinci çıkmasına rağmen büyük şöhrete kavuştu. Hayatta daima ikinci bir şans olduğunun kanıtı gibi.

MARTHA STEWART
Suç işlemek kariyerin sonu değil

1960’ta Columbia Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra kariyerine başarılı bir borsacı olarak başladı. Ardından Connecticut’ta bir yemek firması kurdu, bir çiftlik evini restoran haline getirdi. Sonraki adımıysa ismini taşıyan bir markayla Amerika’nın domestik kraliçesi olmaktı. 2004’te mali müfettişlere yalan söylediği için 5 ay hapis yattı. Bu olay kariyerinin sonu olabilecekken, işlerini hızla toparladı. Şirketi 2006’dan beri yeniden kâra geçti.

Haberin Devamı

ANGELINA JOLIE
Fedakârlık başarmaktan daha önemli olabilir

Kimilerine göre dünyanın en ünlü kadın oyuncusu. Son 10 yılda pek çok büyük filmde oynadı. Öyle ya da böyle, bu filmlere bir şekilde damgasını vurdu. Bir megastar olmasına rağmen kendinden başkalarını da umursadı. Yardıma muhtaç çocukları evlat edindi, dünyanın en ücra köşelerindeki mülteci kamplarını ziyaret etti ve ününe ün kattı. Markasını değerli bir hale getirdiği takdirde bazı kusurların göz ardı edilebileceğini öğretti.

BARACK OBAMA
Tecrübesizlik başarılı olamayacağın anlamına gelmez

Rakipleri Hillary Clinton ve John McCain’den daha az tecrübeli olduğu su götürmez bir gerçekti. Yine de Obama’nın ABD Başkanı olabilmek için yaptıklarını her meslekten insan hatırında tutmalı. Zirveye ulaşmak isteyenler genellikle klasik bir yol tutturur ve deneyim kazanarak adım adım ilerler. Obama gibilerse en tepeye daha kısa zamanda ulaşmak için gerekli yeteneklere sahiptir ve rakiplerini sollar! Sizin pozisyonunuzda çalışanlardan daha iyi olduğunuzu düşünüyorsanız başka bir yerde iş arayın. Daha büyük firmaları nasıl ileriye götürebileceğinizi düşünün. Büyük düşünmek oyunun kurallarını değiştirebilir. Kendinizi küçümsemeyin ve güvenin.

CHRISTIAN BALE
Sinirlerine hâkim ol

Terminatör filminin devamının çekildiği sette sinirlerine hâkim olamadı, yönetmen Shane Hurlbut’a bağırıp çağırdı. Bu hırçın hareketleri Youtube’da milyonlarca kez tıklandı. Seksi oyuncu unvanı, yerini “öfkesini kontrol edemeyen”e bıraktı. Çalışırken öfkelenmek alışılmadık ve beklenmedik bir şey değil. Ama sinirlenip tansiyonunuzu oynatmak, yalnızca ününüze değil, sağlık ve mutluluğunuza da zarar. Ayrıca Bale’inki gibi öfkeli hareketler kolay kolay unutulmaz.

BRITNEY SPEARS
Geri dönebilirsin ama uzun ve zor olabilecek bir sürece hazırlıklı ol

Son 5 yıl onun için zor geçti. Eski eşi ve annesi yüzünden sıkıntılar yaşadı, uyuşturucu bağımlılığını yenmek ve kilo vermek için uğraşırken şöhretini kaybetmeye başladı. 2007 MTV ödüllerinde uyuşturucu etkisi altında sahneye “kafası iyi” çıkması çok eleştirildi. Bütün bunlara rağmen iki yıl sonra sahnelere dönmeyi başardı. Belki eski saygınlığını kazanamadı ama en azından artık medyanın kendisiyle dalga geçmesine izin vermiyor. Son albümü başarılı oldu ve eski vücuduna kavuştu.

GEORGE LUCAS
Risk almaktan korkma

Star Wars ve Indiana Jones filmlerinin yaratıcısı Lucas, yönetmenlerin çoğunun hayalindeki sinema okuluna gitti. Warner Bros’da staj yaptı. Risk almaktan hiç ama hiç korkmuyordu ve cesaretini yaratıcılıkla birleştirip milyar dolarları aşan bir servet elde etti. Daha kariyerinin başındayken, yönetmenliğini üstlendiği Star Wars’un devam filmlerinin tüm haklarının kendisine devredilmesi karşılığında 500 bin dolarlık bir maaş kesintisini kabul etti. Filmin finansmanının büyük bir bölümünü ve devam filmlerinin masraflarını karşıladı. Akıl almaz derecede kârlı bir yatırım değil mi?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!