Aman hata yapmayın!

Güncelleme Tarihi:

Aman hata yapmayın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 1997 00:00

Gözden kaçan bazı ayrıntılar tıbbi testlerin sonucu değişebiliyor
Haberin Devamı

Mammogram çektireceğiniz gün deodoran kullandınız mı? Pap-smear testi yaptırmadan önceki gece seviştiniz mi? Tansiyonunuzu kontrol ettirmek istediğiniz saatlerde kahve mi içtiniz? Doktorunuz size söylemeyi unutabilir. Ancak bazı basit hatalar, tıbbi testlerin sonucunda farklılıklara neden olabiliyor. İşte dikkat etmeniz gerekenler.

Her yıl normal görünen pap-smear testinizin sonucu bu yıl olumsuz çıkabilir. Jinekolojik muayenelerde kanser teşhisi için kullanılan pap-smear testini yaptırmadan önceki gece partnerinizle cinsel ilişkiye girdiyseniz, testin sonucu değişebiliyor. Buna benzer bir çok ufak tefek ayrıntı, tıbbi testlerin sonuçlarını farklılaştırabiliyor. Örneğin pap-smear testinde yüzde 8-35 oranında sonucun değişebildiği belirlenmiş. Bu test için önerilen en ideal zaman, son adet başlangıcından 12-16 gün sonra doktordan randevu almak ve periyod günlerinde bu testi yaptırmaktan kaçınmak. Testten önce vajinal ilaçlar kullanmak, cinsel ilişkiye girmek ve duş almamak sonucu değiştirebiliyor.

Yine meme kanserinin teşhisi amacıyla kullanılan mammogram, 50 yaşından sonra her yıl çektirilmeli. Kırklı yaşlarda ise doktorun tavsiyesine göre uygulanıyor. Bu testlerin sonuçlarında yüzde ona varan hatalarla karşılaşılabiliyor. Adet döneminin hemen bitiminde mammogram çektirmek gerekiyor. Doktora giderken deodoran, pudra veya vücut losyonu kullanmak testin sonucunda sapmalara neden olabiliyor.

KOLESTEROL ÖLÇÜMLERİ

Kalp hastalıklarından korunmak istiyorsunuz ve kolesterolünüzü ölçtürmelisiniz. Kolesterol testlerininin sonuçlarında yüzde 17-50 oranında hatalarla karşılaşılabiliyor. Mümkünse randevunuzu sabah saatleri için alın. Böylece ölçümden 12 saat önce yemek yemeyi bırakmış olursunuz, su içebilirsiniz. Testten bir önceki gün normalden farklı egzersiz yapmayın, diğer günlerden daha fazla kendinizi yormayın. Adet döneminin 15 veya 16. gününü tercih edin. Testten önce en az beş dakika sakin bir şekilde oturun.

Eğer tansiyon hastalıklarından mustaripseniz, kontrollerinizi aksatmamalısınız. Risk altında olduğunuzu düşünüyorsanız, iki yılda bir kez doktoru ziyaret etmelisiniz. Hipertansiyon ölçümlerinde hata payı, yüzde 2 cıvarında. Endişeli haliniz, sonucu değiştirebilir. Üzgün, kızgın, mutsuz, depresyonda olmadığınız günleri tercih etmelisiniz.

Testten yarım saat önce kafein alımını ve sigara içimini durdurun. Diyabet hastalarının da kontrole gitmeden önce bazı yiyeceklerden kaçınması gerekiyor. Testten önce doktorla konuşmak, testleri iki kez yaptırmak hatalı sonuçlardan uzaklaşmayı sağlayabiliyor. Konuyla ilgili bir de İnternet adresi var.

Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi testlerle ilgili ayrıntılı bilgiyi bu sayfada veriyor. http://www.fda.gov/cdrh/dmqrp.html.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!