Alternatif bir yılbaşı gecesi

Güncelleme Tarihi:

Alternatif bir yılbaşı gecesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2011 01:00

Ben, her zamanki gibi büyük bir sevinçle bunların tam tersini yaparak evde arkadaşlarını ağırlayacak olanlardanım.
Köşe lambasından dönüştürdüğüm modern çam ağacım (bienale katılsam mı diye düşünmüyor değilim), hediyeler, tombala, süsler, yemek listesi, içkiler, hepsi hazır.
Ve tabii ki muhteşem bir film seçkisi...
Gecenin yorgunluğuyla şöyle koltuklara yayılıp güzel bir ya da birkaç film izlemek iyi bir fikir.
Sizin de planınız bu şekildeyse işte bu akşama gidecek en iyi filmler...

Felekten bir gece 1/2

Bu filmleri izlemeyen kaldı mı bilmiyorum ama bu akşam felekten bir gece çalmak için çok idealler. İlki 2009, ikincisi de bu yıl vizyona giren filmlerde aynı isimlerin maceralarını izliyoruz. Stu (Ed Helms), Phil (Bradley Cooper), Alan (Zach Galifianakis) ve Doug (Justin Bartha). İki filmde de dört arkadaşın bekarlığa veda gecelerinin öyküsü var. Ne yazık ki her seferinde hiç hatırlamadıkları bir gece geçiriyor ve sabah uyanadıklarında aralarınıdan birisinin kaybolduğunu fark ediyorlar. Asıl macera da o kişiyi ararken yaşanıyor. Hiç gerçekleşemeyecek gibi görünen evlilik merasimlerineyse son dakikada yetişiliyor.

İtalyan usulü evlilik

Size daha bu filmin ismini bile söylemeden 1964 yapımı İtalya ve Fransa ortak yapımı bir romantik komedi, başrolde Sophia Loren ve Marcello Mastroianni var desem, izlemeniz için yeterli sebepler olabilir diye düşünüyorum. Çapkın işadamı Domenico (Marcello Mastroianni), metresi Filumena’nın (Sophia Loren) doğurduğu üç çocuktan birinin kendisinden olduğunu söylemesi (ama hangisinin olduğunu söylemez) üzerine başka bir kadınla yapacağı evlilikten vazgeçip Filumena’yla evlenmeyi kabul eder. Ve tabii ki İtalyan usulü komedi de başlamış olur. Film, ‘En iyi Yabancı Film’ ve ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dallarında Oscar’a aday olmuş, Altın Küre’de ‘En İyi Yabancı Film’ ödülünü kapmıştı.

Neşeli günler

Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Ayşen Gruda, Oya Aydoğan, Ahmet Sezerel... İnsan bir filmde bu kadrodaki isimlerden daha fazlasını isteyebilir mi... Muhteşem bir komedi! Turşuculukla geçinen, mutlu huzurlu yaşayan bir aile. Ama bir gün, Münir Özkul ve Adile Naşit turşunun sirke mi yoksa limonla mı yapıldığı konusunda kavga edince aile ikiye bölünür. Çocuklar da... Aralarında kalıp her iki tarafı da idare eden muhteşem amca rolüyle Şener Şen. Ailenin ayrılmasında olduğu kadar birleşme faslı da oldukça komik.

Pembe Panter serisi

Müthiş kahraman Pembe Panter için 1963’ten bu yana 11 film çekildi. Benim tercihim Blake Edwars’ın 1963 yapımı olan ilk film. Fransız polis müfettişi Jacques Clouseau etrafında kurulmuş olan bu komedi filminin ilkinde usta hırsız Phantom tarafından çalınan Pembe Panter isminde değerli bir elmas söz konusudur. Baş rollerde David Niven ve Claudia Cardinale oynarken, sakar Müfettiş Clouseau yan rolünde oynayan Peter Sellers halkın sevgilisi haline gelmişti. Bu yüzden de devam filmleri David Niven’ın canlandırdığı Phantom/Sir Charles Lytton yerine Peter Sellers’ın canlandırdığı Clouseau üzerine kuruldu.

Fasulye

Haluk Özenç’in senaryosunu yazıp Bora Tekay’ın yönettiği kara mizah film, kahkaya boğulmak için fazlasıyla yeterli. Selim Erdoğan, Elvin Beşikçioğlu, Bülent Kayabaş, Burak Sergen gibi isimleri saymam filmin içeriğini biraz olsu anlatmıştır herhalde. Filmde köydeki emeklilerin vergi iade zarflarını şehire götürme görevi ‘Genç’e (Selim Erdoğan) veriliyor. Saf ve iyi niyetli Genç kendisini, bir işin hemen sonrasında ücretini almak üzere buluşma noktasına giden ünlü bir kiralık katilin (Burak Sergen) arabasında buluyor. Katili bu son iş için görevlendiren İşadamı’nın (Bülent Kayabaş) ödemesini taşıyan Kurye buluşmaya gelmiyor ve Genç kendisini Katil ile İşadamı arasında çıkan büyük bir anlaşmazlığın içinde buluyor. Kendisini ait olmadığı bu denklemden kurtarmasına karşın, kaçışı Genç’i daha da şüpheli bir konuma sokuyor. Ve Genç, bir anda herkesin aradığı adam oluyor... Fasulye bu filmin neresinde diye soracak olursanız, onu da izleyince göreceksiniz!

Aşk her yerde

Notting Hill ve Bridget Jones’s Diary gibi romantik komedilerin senaristi Richard Curtis’in yazdığı, benim çok eğlendiğim, özellikle de noel ruhunu taşıyan bir film Aşk Her Yerde. Öncelikle birbirinden ünlü oyuncuları saymakla bitmiyor: Hugh Grant, Emma Thompson, Colin Firth, Alan Rickman, Liam Neeson, Martin Freeman, Keira Knightley... Londra’da geçen pek çok ilişki şeklini izliyoruz filmde; karı-koca, sevgili, baba-oğul, politikacı-asistanı, rock yıldızı-menajeri gibi birbirinden farklı tam 12 hikâye var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!