Altan Erkekli de SP’li çocuklar için çabalıyor

Güncelleme Tarihi:

Altan Erkekli de SP’li çocuklar için çabalıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2005 00:10

İnanması güç ama Türkiye’de, şu anda 18 yaşın altında yaklaşık 2 milyon serebral palsi (SP) yani beyin felci hastası çocuk bulunduğu tahmin ediliyor.

Yeterli eğitim ve sağlık olanaklarının bulunmaması nedeniyle bir kısmı ev hapsinde olan bu çocuklar için üç yıl önce kurulan SP’li Çocuklar Derneği, önemli bir proje başlattı. Türkiye’nin SP’li çocuklara özel ilk okulunun ve hastanesinin temelini attı.

Ankara Çayyolu’nda, geçtiğimiz mart ayında başlayan inşaat için şimdiye kadar 2.3 trilyon lira harcandı. Kaba inşaatı Milli Eğitim Vakfı tamamladı. İçinin donanımını ise dernek üstlendi. Dernek yetkilileri, şimdi projeyi tamamlamak kapı kapı dolaşıp bağış arıyor.

Bağış arayanlar arasında tiyatro sanatçısı Altan Erkekli de var. SP’li bir çocuğu bulunan yakın arkadaşı işadamı Celal Oruç ile birlikte derneğin kurucuları arasında yer alan Erkekli, şimdiye kadar bekledikleri ilgiyi görememekten şikayetçi olsa da hálá vazgeçmediklerini anlatıyor.

Merkezin tamamlanabilmesi için 640 milyar liraya daha ihtiyaç var. Bunun 440 milyar lirası okulda, 200 milyar lirası ise rehabilitasyon merkezinde kullanılacak.

6 bin metrekarelik kapalı alanı ve 24 sınıfı olan okulda 600 öğrenci eğitim alabilecek. Okulda kaynaştırma yapılacak. Yani SP’li çocuklar, diğer yaşıtlarıyla bir arada eğitim görecekler. Ayrıca başka okullarda kaynaştırma yapılabilmesi için de öğretmenler yetiştirilecek ve aileler yönlendirilecek, hastalık konusunda bilgilendirilecekler. Hasta çocuklara çeşitli rehabilitasyon programları uygulanacak.

Dernek Başkanı Celal Oruç, katkıda bulunmak isteyenlerin İş Bankası Ankara Şubesi’ndeki 5588888 No’lu hesaba bağışta bulunabileceklerini söylüyor.

ALTAN ERKEKLİ

Futbola para veriyorlar bize vermiyorlar

1.5 aydır İstanbul’da epey kapı çalıyoruz. Hepimizin bildiği holdingler, şirketler bunlar. SP’nin ne olduğunu, projeyi anlatıyoruz. Herkes konuşmalarında duyarlılık sergiliyor. ‘Tabii tabii’ deniyor. Ama iş ödeme noktasına geldiğinde ‘Bu yılki bütçeyi kapadık’ gibi klasik cümleler kuruluyor. Bu yanıtlardan bayağı yıkılıyorum. Milyon dolarlar verip takımların önüne logosunu koyanlar, kapısına hayır için giden bizlere 10 milyar lira dahi verip heyecanımıza heyecan katmadılar. Oysa bu SP’li çocuklar için çok önemli. Yine de hálá, duyarlı, yüreğini, cebini bizle paylaşacak insanlar vardır diye düşünüyorum.

CELAL ORUÇ (SP’li Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi)

Yanlış tedaviler uygulayan merkezleri önlemek istiyoruz

11 yaşındaki oğlum Furkan SP’li. Ankara’da evimizin yakınında bir okula devam ediyor. Bu projenin içinde yer almamın nedeni çocuğum için okul yapmak değildi. Hedefim, diğer SP’li çocuklara, ailelere yardımcı olmak. Biz projeye inanarak yola çıktık. Okul bittikten sonra Milli Eğitim Bakanlığı eğitimi yürütecek. Ama sağlıklı çocuklarla SP’liler birlikte okuyacak. Hastane bölümünde ailelere yıllık tedavi programları verilecek. Ayrıca programı alan ailelerin psikolojik sorunları kontrol edilecek. Gerekirse destek verilecek. Her yerde SP’li çocuklar için rehabilitasyon merkezleri var. Ancak her ay çocuk başına 330 milyon lira alan bu merkezler ne yapacaklarını bilmiyorlar. Yanlış tedaviler uyguluyorlar. Bunları önlemek istiyoruz.

SEREBRAL PALSİ (SP) NEDİR?

Vücut hareketlerini ve kasların uyumlu kullanımını etkileyen bir grup bozukluğa serebral palsi adı veriliyor. Beyin gelişimi, gebeliğin erken dönemlerinde başlar ve çocukluk çağında devam eder. İlk 2-3 yılda beyne zarar veren herhangi bir olay serebral palsi’ye neden olabilir. Bu hasar, beyinden vücuda ve vücuttan beyne gelen uyarıları bozar. Bir bakıma beyin felcine neden olur. Serebral palsi, her çocukta değişik ağırlıkta ve tiptedir. Beynin hasar gören bölümüne göre bazen spastizme neden olabileceği gibi kaslarda sertlik veya kasılmalar, istemsiz hareketler, yürüme ve koşma gibi kaba motor, yazı yazma veya düğme ilikleme gibi ince motor hareketlerde zorluk, algılama zorluğu şeklinde de yaşanabilir. Bulaşıcı, kalıtsal, yaşamı tehdit eden bir durum değildir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!