Alman şefin rakı mezeleri

Güncelleme Tarihi:

Alman şefin rakı mezeleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2007 00:00

Maximilian J.W. Thomae (39), 13 yıldır Türkiye’de yaşıyor. Heybeliada’da oturuyor. Türkiye ve İstanbul hayranı. Çok iyi Türkçe konuşuyor, ayrıca rakıyı da seviyor. İstanbul Mövenpick Oteli’nin Alman Başaşçısı Thomae, rakı mezelerine alışılmadık tarzlar ekledi. Almanya’da "Professional&Business School Miesbach"da eğitim gören Alman Başaşçı, 22 yıl önce başladığı profesyonel iş yaşamına Almanya ve Avusturya’da devam ettikten sonra, 13 yıl önce Crown Plaza Holiday Inn İstanbul’da çalışmak için Türkiye’ye geldi.

Yaratıcı ve yetenekli şef, Türk mutfağında kullanılan malzemelerin ve yemeklerin çeşitliliğinin olağanüstü olduğunu söylüyor ve hemen ekliyor: "Ben Türk hayranıyım. Ayrıca benim dünyaca bilinen ve sevilen Türk mutfağını değiştirmek gibi bir fikrim olmaz, olamaz da. Ben sadece yeni tarzlarla mezeleri günümüze uyarlamak istiyorum. Tabii ki bunlar Türk mutfağının lezzetlerini zedelemeden yapılan küçük modern dokunuşlar oluyor."

Thomae, Avrupa ve Türk mutfağının kombinasyonu ile daha önceleri de birçok ödül aldı. Bir yıl önce şef olarak Mövenpick Hotel Istanbul’da çalışmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde Efe 3 rakısının tanıtımı için yeni mezeler üretti. Bu mezeler yine aynı otelin barmaid’i Elif Tosun’un yaptığı rakı kokteylleri ile sunuldu. Tanıtım için yapılan bu meze ve rakı kokteylleri o kadar tuttu ki, şimdi de otelin mönüleri arasına girdi.

RAKILI KAVUN JELİNDE MARİNE KARİDES

Malzemeler:
1 küçük boy kavun, 1 çay kaşığı rakı, 4 tane karides, 1/4 demet dereotu, yarım limon, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 3 tane jelatin.

Yapılışı: Karidesler temizlenir, tuzlu ve kaynayan suda 2 dakika haşlanır. Buzlu suya çıkarılıp soğutulur. Daha sonra limon, zeytinyağı, dereotu ve tuz ile lezzetlendirilir. Kavunun suyu sıkılır ve rakı ile tatlandırılıp önceden eritilen jelatini ilave edilir. Düz bir tabağa bu karışım yarısı dökülür, donmak üzereyken karidesler istenilen şekilde üzerine dizilir. Dolapta biraz daha bekletilip kalan kavun suyu ilave edilir. Bütün tarifler 2 kişilik.

HELLİM PEYNİRİ İLE DOLDURULMUŞ MİNİ KALAMAR

Malzemeler
: 250 gram temizlenmiş kalamar, 300 gram hellim peyniri, 100 gram domates sosu, 1 demet roka, 1 limon, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 şişe maden suyu.

Yapılışı: Kalamarlar temizlenip maden suyunun içinde 1 gece bekletilerek yumuşaması sağlanır. Hellim peynirleri kalamarın içine girecek kalınlıkta kesilip doldurulur. Ayrı bir kapta domates sos hazırlanır. Rokalar bol su ile yıkanır ve kurutulur. Hellim peyniri ile doldurulmuş kalamarlar kızdırılmış zeytinyağında pişirilir. Tabağa ısıtılmış domates sos, üzerine kızarmış kalamarlar konup roka ve yarım limon ile servis edilir.

ROKALI HAYDARİ

Malzemeler
: 150 gram süzme yoğurt, 1 demet roka, 2 diş sarmısak, yeterince tuz.

Yapılışı: Rokalar kızgın yağda kızartılır ve yağı süzülür. İnce ince doğranıp yağı sıkıldıktan sonra diğer bütün malzemeler ile karıştırılıp tatlandırılır ve servis edilir.

RAKILI KOKTEYLLER

RAKI HATTAN: 6 cl Efe yaş üzüm rakısı, 3 damla Martini Rosso. Soğutulmuş rakı ile Martini Rosso bir kap içerisinde karıştırılır. Daha sonra dry martini bardağına dökülür. Kılıç kürdana saplı misket karpuz ile servis edilir.

RAKI TİNİ: 6 cl rakı, 3 damla dry martini. Soğuk rakı ile dry martini bir kap içerisinde karıştırılır. Daha sonra dry martini bardağına dökülür. Kılıç kürdana saplı misket kavun ile servis edilir.

RAKI’N ROLL: 2 cl rakı, 1.5 cl. yeşil elmalı votka, 1.5 cl. Monin fındık şurubu, 1.5 cl. vişne 2 cl limon suyu. Buz dolu shaker’ın içerisine malzemeler konur ve karıştırılır. Büyük martini bardağına süzülür. Süslemesi için ananaslar üçgen şeklinde dilimlenir. Kılıç kürdana kokteyl kirazı ve ananas takılır.

HARMAN DALI: 2 cl rakı, 2 cl. passoa likörü, 1 cl limon suyu, 1 cl. nar şurubu, 1 cl. Monin Irish, 10 cl. kiwi şurubu. Malzemeler karıştırıcıda üç veya dört tane buz ile karıştırılır. Long drink bardağında servis edilir. Elmadan bir büyük bir de küçük kalp kesilir. Büyük kalp elma üzerine küçük kalp elma kılıç kürdan ile tutturulur.

Tüm ölçüler bir bardaklık.

PATATESLİ HAMSİ

Malzemeler: Hamsi (kılçıksız fileto) 250 gr, 100 gram patates püresi, 50 gram mısır unu, yarım şişe maden suyu, yeterince tuz, 4 demet fesleğen, 1 çorba kaşığı un.

Yapılışı: Hamsi filetoların içine fesleğen ile karıştırılmış patates püresi koyulur, rulo şeklinde sarılır. Mısır unu, maden suyu, tuz karıştırılıp kızartma sosu hazırlanır. Hamsiler önce un ile karıştırılıp sosun içine atılır. Sosa batırılan hamsiler 180 derecede ısıtılmış fırında kızartılır. İsteğe göre sade, domates soslu veya tartar soslu servis edilir.

Tartar sos: 2 tane kornişon turşu, dereotu, haşlanmış yumurta beyazı küp küp doğranır ve yeterince mayonez ile karıştırılır.

FÜME SOMONA SARILI ZEYTİNYAĞLI YAPRAK DOLMA

Malzemeler: 120 gram somon füme, 4 tane yaprak sarma.

Yapılışı: Zeytinyağlı yaprak dolma somon fümeye sarılır ve istenilen şekilde kesilip limon üzerinde servis edilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!