Aldığım puro makine mi yoksa el yapımı mı?

Güncelleme Tarihi:

Aldığım puro makine mi yoksa el yapımı mı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

EL ile makine yapımı arasındaki temel farklılık, çoğu makine yapımı purolarda uzun dolgu tütün yaprağı kullanılmamasıdır. El yapımı purolarda kullanılan her dolgu yaprağı tek parça halinde, üretilecek puronun boyunca el ile sarılır.

Makine yapımı purolarda ise hemen hemen tamamen düşük kaliteli parça ya da kırpıntı dolgu yaprağı kullanılmaktadır. Parça dolgu yaprağı kullanılarak makine ile sarılan puroların, kullanılan yaprak kalitesi, yaprakların parça-kırpıntı olması ve de imalat şekli nedeniyle yanışı hızlı, dumanı sıcak tadı ise keyifsizdir. Nadiren uzun dolgu yaprağı kullanılsa da, makine yapımı purolar el ile sarılana kıyasla daha düşük kalitelidir. Makine yapımı purolarda kullanılan üst sargı yaprakları da el yapımı purolara kıyasla daima daha kalitesizdir.

Çok iyi bir iki örnek dışında, el ile makine yapımı arasındaki fark kolayca anlaşılır; makine yapımı purolarda puronun baş tarafındaki başlığı (puroyu kestiğimiz uç) daha sivridir. Gövde parmak arasında düz değildir. Puronun ortası parça ya da kırpıntı tütünle doludur. Üst sargı yaprağı kaba ve oldukça damarlıdır. Eğer puronun baş kısmı kesikse, delikse veya plastik ağızlıklıysa kesinlikle makine yapımıdır. Dolguda, damar ve sap gözetilmeksizin tüm ıskarta parça yapraklar kullanıldığından ve damar ile saplarda da yaprağın kendisinden daha çok nikotin bulunduğundan içimi sert ve acıdır.

Puronun kutusu da size ipucu verecektir. Kutuda çoğunlukla ‘‘el yapımı’’ veya ‘‘makine yapımı’’ ibaresi vardır. Eğer her ikisi de yoksa ‘‘short-filler’’ veya ‘‘doğal tütün ürünü içerir’’ yazısı olup olmadığına bakın, varsa makine yapımıdır.

Selofana sarılı bazı Küba puroları makine yapımı olabilir. Kısa dolgu yaprağından üretilen Havanalar makine yapımıdır ve alüminyum tüp içinde satılırlar.

Küba'da son yıllarda moda olan bir imalat yöntemi de ‘‘el ile bitirilmiş’’ makine yapımı purolardır. ‘‘Quintero’’ markasını örnek gösterebiliriz. Bu purolar el yapımındakilerin benzeri oldukça kaliteli uzun dolgu, bağlayıcı ve üst sargı yaprağından üretilirler. Makine ile başlayan üretimin son safhasında üst sargı yaprağı el ile sarılır. Bu purolar orta kalite el yapımı puronun lezzetini vermekle birlikte, deneyimli bir puroseveri kandıramaz.

El yapımı purolar, çok daha kaliteli, pahalı ve olgunlaşmış yapraklar kullanıldığından, el emeği yoğun bir işlem olduğundan, yapım süreci çok daha uzun zaman aldığından daha pahalıdırlar. Ayrıca, el yapımı puroda fire oranı çok daha fazladır.

Piramit gibi olağandışı puro çeşitleri ise, bu şekli makinede vermek zor olduğundan mutlaka el yapımıdır. Yurtiçi ve yurtdışındaki ciddi puro mağazalarından satın alacağınız tanınmış marka purolar, ebatları ne olursa olsun el yapımıdır. Bu mağazalarda, bilhassa bayanların rağbet ettikleri ‘‘mini cigarillos’’ tipi makine yapımı purolar bulundurulsa da, işine saygı duyan, işini ciddiye alan hiçbir mağaza el yapımı kaliteli puro markalarının yanında makine yapımı puroları satmaz ve satmamalıdır da.

GÜNÜN ÖNERİSİ

El yapımı Küba purosu aldığınızdan emin olmak istiyorsanız (piyasada satılan sahteleri hariç) büyük ebat olanları tercih edin. Ciddi puro içinler bir ebat kaliteli puroları tercih ettiklerinden tamamı Küba'da üretilmektedir. Küba purosunu kutuyla aldığınız takdirde kutu üzerindeki bilgiler size ne aldığınızı gösterecektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!