AKUT sayesinde Türkiye arayacak ve kurtaracak

Güncelleme Tarihi:

AKUT sayesinde Türkiye arayacak ve kurtaracak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2010 13:54

Aksigorta, 50. kuruluş yılında, tam beş yıl sürecek bir sosyal sorumluluk projesine imza atmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Hakan GENCE
 
Yangın, sel, deprem gibi felaketlerle ilgili eğitimleri de içeren projenin adı: “Hayata Devam Türkiye”. Çalışmalar sivil toplum kuruluşu AKUT (Arama ve Kurtarma Derneği) ile ortak şekilde yürütülüyor.

Proje kapsamında, özel tasarlanmış afet eğitim tırı ve profesyonel ekip Mayıs’ta Taksim’den yola çıkacak. İlk yıl, 40 kişilik profesyonel ekiple, 60 günde, 15 bin kilometre kat ederek 1 milyondan fazla kişiye ulaşılması hedefleniyor. Bu tur öncesi AKUT ile buluştuk. İlk eğitimi biz aldık. Ekip üyeleri çatılardan indi. Sedyeyle ilk yardımın inceliklerini gösterdi.

AKUT yola çıkıyor. Her sene 10 il, 50 ilçe dolaşılacak. Beş yılda 50 il, 250 ilçe ve pekçok köy ziyaret edilecek. Bu bilinçlendirme projesi için yola iki tır, bir midibüs, bir jenaratörlü kamyonet ve binek araçla çıkılacak.
AKUT için projenin en farklı yönü, ilk kez ilçe dışında köylerin de ziyaret edilecek olması.
Bu ziyaretler sırasında halk deprem, sel ve yangınlar sırasında neler yapmaları gerektiği konusunda bilgilendirilecek. Eğitimlerin daha iyi kavranması için farklı konu başlıkları altında seminerler düzenlenecek. Kadınların afeti daha iyi anlamaları için özel sohbet toplantıları yapılacak.

Haberin Devamı

DEPREMİ YAŞATAN SİMÜLATÖR TIR

Projenin en dikkat çeken yönü, tırları. Bu tırlardan ilki engelli vatandaşların da gezebileceği şekilde tasarlanmış bir sergi alanına benziyor. Serginin içeriğinde deprem öncesi, sonrası ve sırasında alınması gereken önlemler en ince ayrıntısına kadar fotoğraflarla anlatılıyor.
Evcil hayvan besleyenlere hayvanlarını sarsıntı sırasında ne yapacaklarından, psikolojilerine nasıl dikkat edeceklerine kadar tüm bilgiler veriliyor. Yangın ve selle ilgili detaylı fotoğraflar da gösteriliyor. AKUT yetkililerin tabiriyle “Bilgi Bombardımanı” yaşanıyor.
İkinci tır bu bilgileri tecrübe etmenizi sağlayan bir deprem simülatörü. Tırın içi iki ayrı bölümden oluşuyor. İki bölüm de bir evin salonu gibi dekore edilmiş. Tek farkları, bir bölümdeki eşyaların duvara monte edilmiş ve depreme karşı önlemleri alınarak yerleştirilmiş olması. Diğer bölümdeki eşyalar ise tamamen korumasız olarak salonda yer alması. Simülatörün hızı, tırın bulunduğu bölgenin deprem risk derecesine göre ayarlanıyor. Tebbirler alınan bölüme ziyaretçiler giriyor ve tır sallanıyor. Bir dakikalık sallantı sonunda içinde bulunduğunuz ve önlemlerin alındığı odada hiç bir zarar yaşanmıyor. Önlem alınmayan yan odadaki eşyalar ise yerle bir oluyor.

Haberin Devamı

GECELERİ İNTERAKTİF TİYATRO OLACAK

AKUT bilgilendirmeye sergi, seminer ve simülatör dışında, geceleri tiyatro oyunuyla devam edecek. “Mustafa’yı Kim İnandıracak” isimli oyun, risk ve riskten korunmaya yönelik bilgileri izleyenlere aktaracak. Dört tiyatrocu görev alacak. İzleyenler de gün içindeki eğitimlerden aldıkları bilgileri interaktif olarak oyunculara anlatarak oyuna katılacak.

BİNİNCİ İNSANI HAİTİ’DE KURTARDIK

AKUT Eğitim Kurulu Başkanı Dündar Şahin, 1997’den beri derneğe üye. Şahin’e en etkilendikleri kurtarma operasyonunu soruyoruz: “En son operasyonlarımızdan biri Haiti depremine yardımdı. Dokuz kişilik ekibimiz ve iki K9 köpeğimizle üç gün süren bir yolculuk sonunda oraya ulaştık. Ben ekip lideriydim. Haiti çok kötü durumda ve sefalet içindeydi. Hemen Birleşmiş Milletler ile koordine olarak ikaz alınan noktalara hareket ettik. Bir süre sonra iki katlı bir marketten sesler geldiği bilgisi bize ulaştı. Bu marketin üst katında öğrencilerin kaldığı bir han vardı. Köpeklerimiz canlı biri olduğunu tespit etti. Hemen çalışmalara başladık. 10 saat çalıştık. Sonunda 24 yaşında Natalie isminde, sekiz gündür enkaz altında kalan bir kızı kurtardık. Kız bize şakalar yapıyordu. Yaşama sevinci doluydu. Tabii bizim için diğer önemli yanı AKUT olarak kurtardığımız bininci can olmasıydı.”

Haberin Devamı

FOTOĞRAFLAR 10 GÜN ARALIKSIZ AĞLATTI

Proje Genel Koordinatörü Namık Arıkol, Altı senedir AKUT’la projeler geliştiriyor: “Sergi için hazırlanan kurtarılma fotoğraflarını seçerken 10 gün aralıksız ağladım. Hepsi çok etkileyici kareler. Görülmeleri gerekiyor. Bir de sosyal sorumluluk projeleri hep iyi şehirlere gidiyor. Bu sefer kasabalara kadar gidecek olmak heyecan verici.”

KUZUYU KURTARMAKTA BİZİ MUTLU EDİYOR

Doğa Fotoğrafçısı Şenol Durmuş, 14 senedir AKUT’ta çalışıyor. Bu tarz projelerde insanların unutulmamış olmanın mutluluğunu yaşadığını söyleyen Durmuş, bir anısını aktardı: “Hakkari’den Şırnak’a geçerken bir kız çocuk tam sayfa bir mektup yazmıştı. Başlığı ‘Bizi unutmamışlar’ diye atılmıştı. Bu çok acı bir durumdu. İnsanlar bu tür şeylere özlem duyuyor. Biz oraya gideceğimizi söylemeden tırların etrafı doluyor. Ayrıca sadece insanları değil hayvanları da kurtarıyoruz. Geçenlerde Marmaris’te bir kuzuyu kurtardık. O da bir can. Bizi çok mutlu etti.”

Haberin Devamı

O GÜNE HAZIRLANIN

- AKUT uyarıyor. Deprem sonrasında belki ilk 72 saat size kimse yardıma gelemeyecek. Birbirinize sadece siz yardım edebilirsiniz. Mahalleli ne kadar organize olursa, o kadar çok insanın hayatı kurtulur.

- Bunun için malzemeye ihtiyacınız var. Levyeşer, beton kırıcıları, kazma kürekler, yangın söndürücüler, jeneratör, su ve yiyecek. Şimdiden bu malzemeleri temin edin. Burada muhtarlara çok iş düşüyor.

- Birbirinizle iletişim halinde olun. Unutmayın iletişim hayattır. Çocuklarınızı da alıp hep birlikte tatbikatlar yapın. Bu tatbikatlar size komik ve gereksiz gelebilir. Ama yapmazsanız, deprem sonrasında panikten çok daha üzücü durumlara düşebilirsiniz. Tıpkı oyuncuların film öncesi günlerce prova yapıp, çekim günü geldiğinde hatasız oynamaları gibi. İşte o gün hepiniz için çekim günü olacak.

Haberin Devamı

1.200 GÖNÜLLÜ 700’E YAKIN ARAMA KURTARMA

AKUT, 24 ekibindeki 1.200 gönüllüsüyle, uluslararası standartlarda teknik donanımıyla, ülkemizin önde gelen arama kurtarma ekipleri arasında yer alıyor. Bugüne dek 700’e yakın arama ve kurtarma çalışmasına katıldı ve binden fazla canın kurtarılmasını sağladı. Bir yandan büyüyüp kendi insan kaynağını en verimli biçimde kullanmaya çalışırken, bir yandan da üzerine düşen sorumluluğun gereği olarak örnek projeleriyle toplumda bilinçli bireylerin artması için çaba gösteriyor.
Acil durumlar ve afetlerde yurt içinde ve dışında misyonu doğrultusunda operasyonlar düzenliyor, eğitim ve toplum bilinçlendirme çalışmaları yapıyor. Yerel ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliktelikleri oluşturuyor. www.akut.org.tr


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!