Afyonkarahisar Caz Festivali 11 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Afyonkarahisar Caz Festivali 11 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2011 23:39

Afyonkarahisar Caz Festivali, ilk kez 2001 yılında düzenlenmişti. Bu sene 1 - 7 Haziran tarihleri arasında 11. kez gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Prag ve Afyon şehirleri arasındaki altı yıllık müzikal dostluk bu sene de sürüyor. Ayrıca bu sene Prag’dan yalnızca müzisyenler değil, ünlü bir fotoğraf ustası da festivale katılıyor. Çek Cumhuriyeti’nin en önemli caz fotoğrafçısı olarak kabul edilen Patrick Marek, hem okul söyleşilerine katılacak hem de festivali fotoğraflayacak. Festivalin açılış konserini Prag caz dünyasının yeni yıldızlarından vokal Teresa Rajnincova ile ona eşlik eden Groove Inn gerçekleştirecek.
DELİCİ BLUES İLE AÇILIŞ
*  Festivalin açılışını Prag’dan bir groove jazz topluluğu Tereza Rajnincova and Groove Inn yapacak. Prag’daki bazı caz ve pop gruplarının solisti olarak isim yapan Tereza Rajnincova, bu kez Prag cazının deneyimli isimlerinden oluşan Groove Inn ile birlikte sahnede. Grup elemanları ‘inleyen soul’, ‘delici blues’, caz, R&B ve rock tarzlarına kendi dokunuşlarını kattıklarını söylüyorlar.
*  Prag’dan başka bir grup da jazz-barocks adı verilen kendi stilinde müzik yapan Ostaš. Caz, rock ve klasik müziği harmanlayan topluluk, Slavik ezgilere de yer vererek müziğin köklerine iniyor. 1993 yılında kurulan Ostaš, Çek ve Orta Avrupa cazının en üst düzey müzisyenlerinin yetiştiği caz grubu olarak da tanınıyor. Ostaš başlangıçtaki kalabalık kadrosunun yerine bugün dört müzisyenden oluşan çekirdek kadro ve çok sayıda enstrümanla karşımızda.
*  Festivalin Praglı bir diğer katılımcısı Los Rumberos Trio. Katerina Myšková (vokaller), Jan Burian(gitar) ve Petr Smetácek’ten (piyano ve perküsyon) oluşan üçlü, aslında Prag’da Afro-Küba müziği denildiğinde ilk akla gelen isimlerden Petr Smetácek’in en son ve en küçük kadrolu projesi. Her üç müzisyenin de farklı perküsyon aletlerini çalıyor oluşu grubun küçük kadrosuna karşın Afro-Küba ritimlerini aslına uygun biçimde yorumlayabilmesini sağlıyor.
LOBİDE CAZ KEYFİ
*  Efsane cazcı Emin Fındıkoğlu kendi adını taşıyan üçlüsüyle Afyon’da çalacak. “Lobby’de Jazz” başlığını taşıyan konser Anemon Otel’in lobisinde yapılacak. Emin Fındıkoğlu Trio’da solist Meltem Ünel ve kontrbasçı Derya Davulcu yer alıyor. Üçlü, caz standartlarından latin melodilerine, Nina Simone’dan Paul Simon’a uzanan bir repertuara sahip.
*  Aydın Yavaş Grup Evrensel’le tekrar Afyon’da. Pan flüt ve akordeon ustası Yavaş, festivalde daha önce de farklı projelerle yer almıştı. Bu kez dünyaca ünlü Rus piyanist kompozitör Alexander Mekaev’in de yer aldığı Grup Evrensel’le, tangodan film ve opera müziklerine, caz standartlarından Çigan müziğine uzanan geniş bir yelpaze sunacaklar.
*  Özgür Bakır’ın kurduğu Koyu Beyaz, İstanbul’dan geliyor. Bakır, yaptıkları müziği “gündelik yaşamın yalın ritimleriyle, İstanbul’un zengin nabzının lirik bir buluşması” sözleriyle tanımlıyor. Toplulukta Bakır’ın (gitar) yanısıra, Gökçe Bölükbaşı (davul) ve Emre Altaç (bas) yer alıyor.
*  Yahya Dai Quartet ağırlıklı olarak jazz - Fusion ve jazz - funk bir seçkiye sahip. Dörtlüde Yahya Dai (saksafon), Ewi (elektrikli nefesli enstrüman), Ercüment Orkut (tuşlu çalgılar),  Kağan Yıldız (bas), Ediz Hafızoğlu (davul) yer alıyor.

Haberin Devamı

OKUL SÖYLEŞİLERİ

Haberin Devamı

Afyonkarahisar’ın çeşitli kasaba ve köylerindeki ilk öğretim okullarında öğrencilerle bir araya gelecek isimler: Salih Kalyon, Yalvaç Ural, Erhan Konuk, Ansen Atilla, Bilgin Adalı, Süleyman Bulut, Ekin Saçlıoğlu, Deniz Özerman, Gülsen Tuncer ve Engin Ayça.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!