Afyon’da caz zamanı

Güncelleme Tarihi:

Afyon’da caz zamanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2008 00:00

2001’den beri devam eden ve Afyon’da önemli sayıda caz dinleyici kitlesi yaratan Afyonkarahisar Jazz Festivali, 2 Haziran’da başlıyor.

Açılış konserinde bu yıl, Sudanlı, Çek ve Türk sanatçılardan oluşan, özellikle bu konser için bir araya gelecek özel bir dörtlü sahne alacak. Festivalde bu yıl Latin, Azeri, Çek ve Sudanlı cazcıların yanı sıra Türk cazının yaşayan efsaneleri de olacak. Geçen yıllarda Afyon’un pek çok mekanını deneyen festival, bu yıl açıkhava ve sokak konserlerinden oluşuyor.

Ülkemizde caz festivalleri genellikle büyük şehirlerde yapılıyor, ilgi görüyor. Buna rağmen sekiz yıldır bir Anadolu kenti olan Afyonkarahisar’da çeşitli zorluklara karşın uluslararası bir caz festivali düzenleniyor. Ve bu yıl 2 Haziran’da Sudanlı, Çek ve Türk sanatçılardan oluşan dört kişilik bir ekibin vereceği konserle açılışı yapılıyor. Dörtlünün ilk iki ismi, Prag’dan katılan Sudan asıllı, "ses büyücüsü" diye adlandırılan Ridina Ahmedova ve ünlü Çek piyanist Beata Hlavenkova. Diğer iki isim Türkiye’den basçı Raci Pişmişoğlu ile önemli genç kuşak davulcularından Erdinç Şenol.

CAZIN HER TÜRÜ BURADA

Bu yıl festivale katılacak sanatçı kadrosu geçen yıllara göre daha zengin görünüyor. Önemli konuklar arasında Türk cazının büyük ustaları, dünyanın en iyi caz gitarcılarından Neşet Ruacan ve Kamil Özler ile dünyaca ünlü perdesiz gitar ustası Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu gibi isimler var.

Türk sanatçıların yanı sıra, farklı ülkelerden müzisyenler bir araya gelerek, zaman zaman birlikte müzik yapacaklar. Paris’ten gelen Trio Pa’lante Latin caz grubu, Meriç Demirkol ve Canan Günçer ile çalacak Azeri sanatçı İlyas Mirzayev, Çek Cumhuriyeti’nden Ridina Ahmedova gibi. Ve tabii bir de artık Afyon festivalleriyle özdeşleşen Praglı caz grupları var. Böylece festivalde Latin ve Brezilya cazından Kuzey cazına, klasik caz standartlarından modern ve deneysel caz yorumlarına kadar dünya cazının farklı renkleri dinlenebilecek.

PRAG-AFYON DOSTLUĞUİYİCE PEKİŞTİ

2005’ten bu yana devam eden Prag-Afyonkarahisar müzikal işbirliği bu yıl bir adım daha ileri taşındı. Çek ve Türk müzisyenler bir araya gelip festival için yeni gruplar oluşturdular. Festivalin sıradışı konseri ise Ridina Ahmedova’nın vereceği tek kişilik konser olacak. Bu eşsiz gösteride müzik eleştirmenlerinin "Ona yalnızca şarkıcı demek yetmez, o bir ses sihirbazı" dedikleri sanatçı, herhangi bir enstrüman kullanmadan yalnızca bir "sampler" aracılığıyla çoğalttığı sesiyle, parçalarını doğaçlama seslendirecek.

Gülüş Gülcügil, dört kadın çellistin caz standartlarını yorumlayacağı Cellissima Dörtlüsü konseri, dingin ve huzur dolu müzikleriyle Cenk Erdoğan Trio, modern caz yorumlarıyla Quartet Mavi, az sayıdaki kadın caz vokallerimizden Yasemin Altıner Caz Beşlisi ve enstrüman eşliği olmadan vokal müzik yapan caz grubu A Capella Boğaziçi, Çek ve Türk müzisyenlerden oluşun Leona Prokopcova Dörtlüsü festivalde konser verecek gruplardan.

KONSERLER SOKAĞA ÇIKIYOR

Geçen yıl tren garı ya da otel bahçesi gibi farklı mekanlarda yapılan festival bu yıl açıkhavaya çıkıyor. Şehirdeki açıkhava sahnelerinde ve sokaklarda her an konserlere rastlayabilirsiniz. Festival kapsamında kente gelecek olan sanat ve kültür dünyasının önemli isimleri, Afyon’a bağlı ilçe ve köy okullarındaki eğitim ve söyleşilerine bu yıl da devam edecek. Tekin Özertem Eğitim ve Televizyon, Erhan Konuk Pop Caz ve Radyo, Hülya Tunçağ Caz Eleştirisi ve Ali Sönmez Caz ve Sinema başlıkları altında öğrencilerle okul söyleşileri yapacaklar. Ayrıca Buket Uzuner ve Gösteri Dergisi Yazı İşleri Müdürü Hami Çağdaş, fotoğrafta Mehmet Bayhan ve Aykut Uslutekin, tiyatroda Ali Düşenkalkar, karikatürde Ahmet Yılmaz, resimde Yusuf Taktak ve "taş plaklar" konulu söyleşisiyle Cemal Ünlü katılacak.

Festival kapsamında açılan sergiler de var. Ahmet Yılmaz Kıllanan Adam, Savaş Dinçel Karikatür, Piyale Madra Karikatür ve Aykut Uslutekin Caz Fotoğrafları sergisiyle festivale eşlik edecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!