A vitamini fazlası kalça kırığı sebebi

Güncelleme Tarihi:

A vitamini fazlası kalça kırığı sebebi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2002 02:11

Fazla miktarda A vitamini alan kadınlarda, kalça kırığı riskinin arttığı bildirildi. Amerika'da, menopozda olan ve menopoz sonrası dönemi yaşayan 70 bin kadın üzerinde yapılan araştırma sırasında, 603 denek, kalçasını kırdı.

Brigham and Women‘s Hastanesi’nde yapılan araştırmalarda, A vitaminini doğal yollardan alan, ancak ek olarak A vitamini tabletleri kullanan kadınlarda, kalça kırılmaları riskinin ikiye katlandığı belirlendi.

Araştırmada, tümü hemşire olan 34-77 yaş arası 70 bin menopozlu ve menopoz sonrası dönemi yaşayan kadının beslenme alışkanlıkları incelendi. 1980-1998 yılları arasında sürdürülen araştırmada, 603 denek, yürürken veya sandalyeden düşerek kalçasını kırdı.

Uzmanlar, günde 2000 mikrogram retinol alan kadınlarda, kalça kırığı riskinin, günde 500 mikrogram retinol alan kadınlara göre iki kat fazla olduğunu belirlediler. Ayrıca, A vitamini tabletleri alan kadınların, A vitamini tabletleri almayan kadınlara göre, yüzde 40 daha fazla kalça kırılması riski altında bulunduğu saptandı. ABD‘de özel bir bilim kuruluşu olan İlaç Enstitüsü‘nün verilerine göre, kadınların günde 700 mikrogram A vitamini almaları gerekiyor.

Fazla A vitamininin, D vitamininin işlevini azaltarak vücudun kalsiyum almasını önlediği biliniyor. Karaciğer ve balık yağında bol miktarda yer alan A vitamini, içinde beta-karoten bulunan koyu renk yapraklı sebzelerden de alınabiliyor. Vücut, gerektiği zaman beta-karoteni A vitaminine dönüştürüyor.

Günde bir adet alınan multi vitaminlerin bir çoğunda 1500 mikrogram A vitamini bulunuyor. Uzmanlar, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) vitaminler ile ilgili günlük alınacak miktarları belirleyen raporunun henüz yenilenmediğini, yenilendiği zaman bunun değişebileceğini kaydediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!