90 yıllık çocuk ayakkabısı markası Türkiye’ye geldi

Güncelleme Tarihi:

90 yıllık çocuk ayakkabısı markası Türkiye’ye geldi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2008 00:00

Emel Yeşil Küçükçolak Yeşil Kundura’nın sahiplerinden ve halen firmanın Genel Müdürü. Burcu Hamutçu ise makine mühendisi. Meslekleri ayrı ama sıkı arkadaş oldukları için ortak özellikleri çok. Ayrıca ikisi de anne, ikisi de bebeklikten çıkan çocuklarına uygun ayakkabı bulamama sorunu yaşamış. Her ikisi de çözümü ABD’deki bir çocuk ayakkabı markasında bulmuş. Sonra da ortak olup bu markayı Türkiye’ye getirmişler. Stride Rite, ABD’de 1919 yılından beri çocuk ayakkabısı konusunda uzman bir marka.

Stride Rite 89 yıldır 0-12 yaş çocuklar için ayakkabı üreten ABD’nin en büyük çocuk ayakkabı markası. ABD’nin yanı sıra Kanada ve Güney Amerika’da yüzlerce perakende mağaza zincirleri var ancak Avrupa’da yoklar. Bu ünlü marka Türkiye’ye de geldi ve ilk mağazasını Kanyon Alışveriş Merkezi’nde açtı.

ABD’li şirketin Türkiye’deki sahipleri ise Yeşil Kundura’nın varisi Emel Yeşil Küçükçolak ile Makine Mühendisi arkadaşı Burcu Hamutçu. Her ikisi de Türkiye’de açtıkları Stride Rite mağazasının Avrupa’da da bir ilk olması ile övünüyor. Emel Yeşil Küçükçolak Yeşil Kundura’nın dışında başka bir şirket kurarak ayakkabıcılık yapmasının kendisi için bir tezat olduğu görüşünde:

"Ben aynı zamanda Yeşil Kundura’nın Genel Müdürüyüm. Kendi ürettiklerimiz dışında birçok yabancı markanın Türkiye temsilciliğini yürütüyoruz. Yeşil’e kadar çocuk ayakkabısı ithal etmeyi düşünürken arkadaşım Burcu bana çocuklarının ayakkabılarını ABD’den getirdiğini anlattı. Ben de çocuklarıma ABD’den aynı marka ayakkabılardan almıştım. Sonra neden biz bu markayı Türkiye’ye getirmiyoruz diyerek yola çıktık.

ASLINDA EN SAĞLIKLISI YALINAYAK YÜRÜMEK

Makine Mühendisi Burcu Hamutçu, en iyi yürüme şeklinin yalınayak yürümek olduğunu anlatıyor: "Ama tabii ki yollarda yalınayak yürünmeyeceğine göre minik ayakların korunmaya ihtiyacı var. Çocukların sağlıklı adımlar atması için ayakkabının tasarımı, malzemesi ve ayağa tam uyması çok önemli. Uzmanlara göre yetişkin ayak problemlerinin büyük çoğunluğu çocukluk döneminde ayak ve ayakkabıya gereken önemin verilmemesinden kaynaklanıyor."

İlk yıllarda ayağı doğru olarak ölçmek, sonra ayağa tam uyan ayakkabıyı kullanmak son derece önemli. Stride Rite bu konuda araştırmalar yapan bir şirket olarak biliniyor.

Stride Rite ayakkabıların fiyatı 85 ile 149 YTL arasında değişiyor. Bu ayakkabılar ABD’de Kevin Kostner, Heidi Klum, J. Lopez gibi ünlü ebeveynlerin çocukları tarafından da giyiliyor.

ÇOCUK İLE YETİŞKİN ARASINDAAYAK FARKI

Bir bebeğin ayağı bir yetişkine göre 2 kat daha fazla terliyor. Çocuğun ayağı ortalama bir yetişkinin ayağından çok daha fazla miktarda çarpma, itme gibi etkenler sonucu oluşan fiziksel strese maruz kalıyor. Yetişkinler ritmik tekrarlanan bir tempoda yürüyorlar. Ancak çocukların yürüyüşü koşma, kayma, tırmanma, tekme, ani duruşlar gibi ayakta baskı ve stres yaratan aksiyonlar içerir.

ÇOCUK AYAKLARI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Çocuğun ayağı sürekli büyüyüp şekilleniyor. Bu nedenle çocukların gelişim yıllarında doğru ayakkabı seçimi çok önemli. Çocuğun ayak gelişiminin tamamlanması yaklaşık 18 yıl sürüyor.

İlk 10 yılda bir çocuğun ayağı toplamda 15 cm ya da doğumdaki boyunun 1.5 katı kadar uzuyor.

Yaşamın ilk yılında ortalama üç numara (25 mm) büyüyen bebek ayağı, 1-5 yaş döneminde yılda ortalama 2 numara (16 mm), 5-15 yaş döneminde de yılda ortalama 1 numara (8 mm) büyüyor.

Bir bebeğin ayaklarındaki kemikler, tam anlamıyla oluşumunu tamamlamış durumda değil. Çocuğun kemik yapısı yaşamının ilk 24 ayında gelişimini tamamlıyor.

Bebeğin ayağında kemikten çok kıkırdak bulunuyor. Kıkırdak yumuşak ve narin. Zamanla bu yumuşak yapı sertleşip, kemikleri oluşturuyor.

Bebeğin ayak tabanı, gelişimini ilk dört yılda ancak tamamlıyor. Bu nedenle bebekler 3-4 yaşına kadar ayakkabı tabanında kavis desteğine ihtiyaç duymuyor.

Bebeklerin ayak parmaklarının ayaklarına oranı yetişkinlere oranla daha büyüktür. Bu yüzden bebeklerin parmaklarını rahat hareket ettirebilmeleri için parmak bölgesinde daha fazla alana gereksinim var. Ayağın gelişimi için parmakların hareket etmesi gereklidir. Bu hareketler yürüyebilmek için bebeğin yeri kavramasına yardımcı olur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!