864 rakımlı tepeyi koruyan birlik MUHAFIZLAR

Güncelleme Tarihi:

864 rakımlı tepeyi koruyan birlik MUHAFIZLAR
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2004 00:36

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı deyince gözümde canlanan tek şey, tören kıtası önünde ‘Merhaba asker’ diyen devlet adamlarını ‘Sağol’ diye cevaplayan jilet gibi askerlerdi. Mutlaka bundan çok ama çok daha fazlasıydılar.

Genelkurmay’la süren uzun yazışmalardan sonra nihayet merakımı giderecek yerde, 2 bin 500 kişilik Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’ndaydım.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı, adı üstünde Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün de içinde bulunduğu Çankaya’daki 864 rakımlı tepede konuşlanıyor. Ama Muhafız Alayı’nın bulunduğu karargáhın rakımı daha da yüksek; tam 1050. Çankaya Köşkü’nün de içinde bulunduğu arsa 4 kilometrekare. Burada kimlerin ikámet ettiğini, meselá hafta sonları kimlerin yürüyüş, spor yaptığını yazalım, Muhafız Alayı’nın işinin ne kadar zor olduğunu siz anlayın: Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı, Deniz, Hava ve Kara Kuvvetleri Komutanları, eşleri, çocukları, aileleri! İşte Muhafız Alayı, tüm bu insanların o alandaki 24 saat güvenliğinden sorumlu. Bu yüzden 24 saat göreve hazır bir ‘Ani Müdahale Manga’ları var.

Alay, 18 Temmuz 1920’de Atatürk’ün emniyetinin sağlanması amacıyla, Üsteğmen İsmail Hakkı Tekçe tarafından kurulmuş. İlk önce TBMM Muhafız Takımı’ymış, sonra TBMM Başkanı aynı zamanda cumhurbaşkanı olduğu için Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı adını almış. İkinci İnönü, Kütahya ve Eskişehir muharebeleri, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz’a katılmış.

Alay’ın üç ana kışlası var. Biri Cumhurbaşkanlığı Köşkü, diğeri TBMM’nin güvenliğinden sorumlu olan TBMM Taburu, üçüncüsü de İstanbul’daki kışla. İstanbul’daki Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Maslak Kasrı, Yıldız köşkleri TBMM’ye bağlı olduğu için güvenliğini de Muhafız Alayı sağlıyor. Dolmabahçe Sarayı’nın önünde kımıldamadan put gibi duran askerler de Muhafız Alayı askerleri. Bütün mevcudu 2500 kişi olan, subay, astsubay, erbaş ve erlerden oluşan alayın, 250 kişilik kısmı İstanbul’da görev yapıyor. Alayın komutanı en az bir, en fazla iki yıl görev yapabiliyor. Şu an görevde olan komutan Kurmay Albay Ferit Güler, bu görevine Cumhurbaşkanlığı Başyaverliği’nden atanmış.

EN AZ 175 CM BOY GEREK

Muhafız Alayı’ndaki erbaş ve erler özel seçiliyor. Alayın görevlendirdiği subaylar, acemi birlik diye bilinen eğitim merkezlerine giderek Muhafız Alayı’na uygun askerleri seçiyorlar. Askerler, boyları 1.75 ile 1.90 metre arasındakilerden seçiliyor ve vücutlarında gözle görülür bir kusur bulunmamasına dikkat ediliyor. Bir başka kriter de, psikolojilerinin iyi ve sicillerinin temiz olması. Seçilen askerlerin emniyet araştırması alaya katılmadan önce yapılıyor. Fakat bu soruşturma, alaya katıldıktan sonra da sürüyor. Bu sırada haklarında olumsuz bir bilgi çıkanlara Muhafız Alayı’nda askerlik yaptırılmıyor. Muhafız Alayı’ndaki askerlere ise ‘Muhafızlı’ deniyor.

Cumhurbaşkanı’na yapılacak devlet töreni A tipi protokol töreni olacağı için orduya mensup her çeşit askerin bu alayda bulunması gerekiyor. Bu nedenle çoğunluğunu piyade askerlerin oluşturduğu alayda Kara, Deniz, Hava ve Jandarma Genel Komutanlığı’na mensup subay ve astsubaylar var.

Çankaya’da 4 kilometrekarelik alana yayılan bütün sokak isimleri, bugüne kadar Muhafız Alayı’nda görev yapan kurmay albayların, Alay’ın katıldığı muharebelerin isimlerinden ve Alay’ın kuruluş tarihinden oluşuyor. 18 Temmuz Meydanı, Dumlupınar Meydanı gibi.

RENKLERİ GÖKTÜRKLERİN GÖK MAVİSİ

Alay’ın en önemli taburlarından biri Tören Taburu. Bu tabur, Anıtkabir, TBMM, Genelkurmay, Milli Savunma Bakanlığı ve Başbakanlık’taki devlet törenlerini icra ediyor. Bu taburdaki askerlerin yabancı dil bilmesine dikkat ediliyor. Zira tabur yurtdışındaki bazı törenlere de gönderiliyor. Mesela Kore Savaşı’nın 50. yıl törenleri için bu taburdan askerler gönderilmişti. Türk kelimesinin ilk geçtiği devlet olan Göktürkler’in rengi gök mavisi olduğu için Muhafız Alayı’nın rengi de gök mavisi.

Tören taburunun içindeki Onur Kıtası, ayda bir defa sancak çıkararak tören yapıyor. Bu tören, hem eğitim amaçlı, hem de erbaş ve erlerin sancağı ayda en az bir kez görmesi amaçlanıyor. Bu törenlere alayın bütün personeli katılıyor. Onur Kıtası’nda görev yapan askerler, nizami yürüyüşü dört haftada öğreniyorlar. Fakat eğitimleri askerlikleri bitene kadar sürüyor.

KÖPEKLER OKULDAN MEZUN

Alayda görev yapan 26’sı devriye, üçü bombacı 29 köpek var. Devriye köpekleri Alman çoban köpeği, bombacı köpekler Alman Pointeri. Hepsi Gemlik Askeri Veteriner Okulu’nda eğitiliyor. Devriye köpekleri erlerle birlikte, bombacı köpekleri sadece uzman çavuşlarla görev yapıyor. Devriye köpeğinin ere alışması bir ay sürüyor. Bu sürede er ve köpek sürekli birlikte vakit geçiriyor. Ve köpek sadece bu erin emirlerine uyuyor. Bombacı köpekleri kullanan uzman çavuşlar ise Gemlik Veteriner Okulu’nda köpeklerle birlikte bir aylık eğitimden geçiyor. O köpekler, birlikte eğitim gördükleri uzman çavuş nereye tayin olursa oraya tayin ediliyorlar. Devriye köpekleri ise tayin olmuyor, yaşadıkları sürece Muhafız Alayı’nda görev yapıyor. Köpeklerin ismi, şeceresi rahat kontrol edilebilsin diye babasının isminin baş harfiyle başlıyor. Meselá babanın adı Cemo ise yavrunun adı Coka oluyor.

BİR DAKİKADA 35 ŞINAV

Muhafızlılar her gün engelli koşu, uzun atlama, barfiks, şınav gibi kondisyon çalışmaları yapıyor. Uzun atlamada 3.90 metre, engelli koşuda ise 1.15 metreden atlamak zorundalar. Bir dakikada 40 mekik, yine bir dakikada 35 şınav çekmeleri mecburi. Muharebe, atış, yakın dövüş eğitimi de alıyorlar.

PANTOLONDAN CAN SİMİDİ

Muhafızlılar dere, çay, ırmak gibi yerlerden geçme eğitimini havuzda yapıyor. Tek teçhizatları pantolonları. Paçalarını bağlayıp havuza atlıyorlar ve pantolonun belinden giren su, pantolonu şişiriyor, can simidi görevi görüyor.

161 ÜLKENİN MİLLİ MARŞINI ÇALABİLİYORLAR

Törenlerde Muhafız Alayı’na bağlı, 46 kişilik Bando Komutanlığı görev yapıyor. Bu 46 kişinin hemen hepsi astsubay. Bandonun komutanı Kıdemli Binbaşı Ekrem Hacat, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı’ndan mezun. Bandoya bağlı bir de saksafon orkestrası var. Repertuarlarında 161 ülkenin milli marşı ve klasik müzikten popa kadar her tür parça bulunuyor.

ÜÇ KADIN SUBAY VAR

Tabip Üsteğmen Seval Ozan (üstte), alayın dispanserinde pratisyen hekim olarak görev yapıyor. Tabip Yüzbaşı Yıldız Yıldırım aynı dispanserde diş hekimi, (yanda). Üçüncü kadın subay ise Alay Maliye Bütçe Sorumlusu Maliye Üsteğmen Feride Kızılca (Solda küçük resim).

YEMEKLER MUHAFIZ BURGER’DEN

Askerlerin koğuşları beşer kişilik. Temizliği sırayla kendileri yapıyor. Kışlada gazino, kantin, TV salonu, hafta sonları eğlence için küçük bir amfitiyatro var. Fast food lokantasının ismi Muhafız Burger.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!