70’lere geri sayım

Güncelleme Tarihi:

70’lere geri sayım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2013 01:47

İngilizceniz olmasa da mutlaka melodisini mırıldanabileceğiniz bir şarkı ‘The Final Countdown’. Ve bu şarkının yaratıcısı İsveçli grup ‘Europe’ ilk kez İstanbul’da konser verecek. Basçı John Levén, yaşadıkları heyecanı anlattı.

Haberin Devamı

Pek çok albüm yaptınız ama tüm dünyada daha çok ‘The Final Countdown’ şarkısıyla tanınıyorsunuz. Bu, sizi rahatsız ediyor mu?
- Bunu çok önemsemiyoruz. Tam aksine, şarkının hâlâ bu kadar popüler olması bize pek çok kapıyı açtığı için çok mutluyuz. Bu sene 30. yılımızı kutluyoruz ve bu bizim için gerçekten fantastik bir dönemdi.

70’LERİN ETKİSİ ÜZERİMİZDE

1992’de grubun dağılmasıyla uzun süre solo albüm yaptınız. 2004’ten bu yanaysa Europe yeniden bir arada ve dört albüm çıkardı. Neden böyle bir dağılma ve yeniden birleşme yaşandı? Bu durumun gruba etkileri nasıl oldu?
- 90’ların başında ortaya çıkan ‘grunge’ akımı, 80’lerde popüler olan grupları öldürdü diyebiliriz. Bizim de grubu devam ettirmemiz çok olası görünmüyordu. Bu yüzden her şeyi sonlandırmadan, sadece ara vererek başka işler yapmaya devam ettik. Aslında bu, bizim için de iyi oldu. Çünkü farklı insanlarla çalışmamız bize çok şey kattı. Ardından da bu deneyimleri yeniden 2004’te ‘Europe’ grubumuza aktardık. Bu sayede daha iyi işler yaptığımızı düşünüyoruz.

Haberin Devamı

Peki, 80’lerle kıyasladığınızda son albümlerinizde müziğinizde değişiklikler oldu mu?
- Her zaman her albümümüzü farklı yapmaya özen gösterdik. Hiçbir şey, her seferinde aynı türde albüm yapan sanatçılar kadar sıkıcı olamaz. Sorunuza dönecek olursak, mesela son albümümüz ‘Bag of Bones’da 70’lerin etkilerine geri döndük ve stüdyoda canlı kayıt yaptık.

Duruma müzik piyasası açısından baktığınızda ne diyorsunuz?
- En büyük farklılık, müzik endüstrisinin kendisi. 80’lerde pek çok albüm satarken artık bu, gerçekleştirilemiyor.

Son albümünüzün ‘Bag Of Bones’un ismi aynı zamanda Stephan King’in yazdığı bir kitaba ve çekilen bir TV dizisine ait. Bundan mı esinlendiniz?
- Açıkçası kitap ya da dizi hakkında bir fikrimiz yok. Albümün ismi, içindeki şarkılardan birinin adından geliyor.

KLASİKLEŞMİŞ HİT’LERİ ÇALACAĞIZ

Artık 50’li yaşlardasınız. Sahnede enerjinizin düşmemesi için yaptığınız özel diyetler, spor programları var mı?
- Aslında pek yok. Kendi adıma cevap verecek olursam, sadece günlük yürüyüşler yapıyorum. Gruptaki arkadaşlarımı ve beni zinde tutansa severek yaptığımız işimiz.

Haberin Devamı

İstanbul’a ilk kez geliyorsunuz. Ülkemizle ya da şehirle ilgili ön araştırma yaptınız mı? Neler düşünüyorsunuz?
- İstanbul’un çok farklı ve ilginç bir tarihi olduğunu biliyoruz. Elimizden geldiğince bunu keşfetmeye çalışacağız.

Konser için hangi şarkıları söylemeyi planlıyorsunuz?
- İlk kez İstanbul’da konser vereceğiz ve artık klasikleşmiş hit’lerimizi de seslendireceğiz.

Dönüm noktaları

1979: Europe grubu Stockholm’de kuruldu. Ekip üyeleri vokalist Joey Tempest, gitarist John Norum, basçı Peter Olsson ve baterist Tony Reno’ydu.
1983: İlk albümleri Europe’u
çıkardılar.
1986: Üçüncü albümleri ‘The Final Countdown’ piyasaya çıktı. Dünya çapında 20 milyondan fazla satılınca grubun da kaderi değişmiş oldu.
1992: Beşinci albümlerinin ardından, müzik piyasasına ‘grunge’ akımının da dahil olmasıyla ekip ara vermeye karar verdi. Kimisi farklı müzisyenlerle çalıştı, kimisi de solo albüm çıkardı.
1999: Noel konseri için bir geceliğine New York’ta bir araya geldiler.
2003: Resmi olarak yeniden bir araya geldiklerini açıkladılar.
2004: Dönüş albümleri ‘Start from the Dark’ı çıkardılar. Albümde ‘The Final Countdown’ın prodüktörü Kevin Elson’la çalıştılar. Artık dinleyicinin karşısında çok daha modern bir ‘Europe’ vardı.
2012: Son albümleri ‘Bag of Bones’ piyasaya çıkar çıkmaz İsveç müzik listelerinde ikinci sıraya yerleşti.

Haberin Devamı

Europe’un konseri bugün 18.30’da Life Park’ta. Biletler 70-265 TL. (212) 226 31 31

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!