7 çok geç

Güncelleme Tarihi:

7 çok geç
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2005 01:59

Okul öncesi eğitimi geliştirerek, daha nitelikli ve başarılı bireyler yetiştirebileceğini savunan yedi sivil toplum örgütü, bu amaçla ‘7 Çok Geç’ adlı kampanyayı başlattı.

AÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göçer ‘Türkiye’de 0-6 yaş arası eğitime yapılan her 1 liralık yatırım, topluma 7 liralık kazanç olarak geri dönüyor’ dedi. Okul öncesi eğitim konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek ve Türkiye’deki bütün çocukların okulöncesi eğitim hizmetinden yararlanmasını sağlamak için Anne Çocuk Eğitim Vakfı başta olmak üzere yedi sivil toplum kuruluşu işbirliğinde, ‘7 Çok Geç’ Kampanyası başlatıldı.

Anne Çocuk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göksel Göçer, ‘Ülkemizde yapılan araştırmalar 0-6 yaş arası eğitime yapılan her 1 liralık yatırımın, topluma 7 liralık kazanç olarak geri döndüğünü göstermektedir’ bilgisini verdi.

Bu yaşlardaki eğitim eksikliğinin sonradan giderilmesinin neredeyse imkansız olduğunu söyleyen Göçer, Türkiye’nin okul öncesi eğitimde yüzde 11 ile orta ve düşük gelirli ülkeler arasında en düşük oranlarından birine sahip olduğunu belirtti. Ayla Göksel Göçer, Avrupa Birliği ülkelerinde ise bu oranın 5-6 yaş grubu için yüzde 100, 0-6 yaş grubu için yüzde 70’in üzerinde olduğunu açıkladı.

Göçer, eğitime başlama yaşının 7’ye bırakılmaması için yasalarda gerekli değişikliklerin yapılmasını hedeflediklerini söyledi.

0-6 YAŞ ÖNEMLİ

Beyin gelişiminin yüzde 70’inin dört yaşına kadar tamamlandığını belirten Göçer zeka, kişilik ve sosyal davranışların 0-6 yaş arasında biçimlendiğini vurguladı:

‘Okulöncesi eğitimle hazırlanan çocukların okulda daha başarılı oldukları, üniversiteye daha fazla gittikleri, daha yüksek statülü işlerde çalıştıkları, daha fazla vergi ödedikleri ve toplumsal ve ekonomik gelişmeye daha fazla katkıda bulundukları saptanmıştır.’

Kağıtçıbaşı: Bu yaşlardaki eğitim eksikliği kişiyi olumsuz etkiler

AÇEV’in kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Çiğdem Kağıtçıbaşı, beyin gelişiminin üçte ikisinin 0-4 yaş arasında tamamlandığını, bu yaşlardaki eğitim eksikliğinin çocuğun daha sonraki yaşamını olumsuz etkilediğini anlattı. Kampanyanın tanıtım toplantısına, Anne Çocuk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Çiğdem Kağıtçıbaşı ve Ayla Göksel Göçer, Vehbi Koç Vakfı adına Ali Koç, Eğitim Reformu Girişimi Direktörü Üstün Ergüder, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Müdürü Duygu Erten, Türk Eğitim Vakfı Müdürü Ünal Somuncu ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı adına bir yetkili katıldı.

Veda yemeğinde buluştular

Ekranların sevilen dizisi ‘24 Saat’in, 16’ncı bölümün ardından yayın hayatına veda etmesi nedeniyle önceki akşam Ece Bar’da bir veda yemeği düzenlendi. Selçuk Yöntem, Zuhal Gencer, Yiğit Özşener, Ece Sükan ile Fatoş Seğmen’in de bulunduğu kalabalık grup, bir yandan yemeklerini yedi, bir yandan da kamera arkası görüntüleri izleyip, bol bol güldü.

SİZ DE KATILIN

3747’ye mesaj yollayarak 5 YTL bağışta bulunabilirsiniz.

Vakıflar Bankası İstanbul Finans Market Şubesi 2040817 No’lu hesaba bağış yapabilirsiniz.

Organizasyonların sponsorluğunu üstlenebilirsiniz.

Kampanya çalışmalarına gönüllü ollarak katılabilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!