7/24 kas dadısı

Güncelleme Tarihi:

7/24 kas dadısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2010 00:00

Murat Tavman profesyonel bir fitness atleti, modeli ve fitness yaşam koçu. Calvin Klein’ın çamaşır; Amerikan Eagle ve Tommy Hilfiger gibi markaların da jean çekimlerine modellik yapıyor. Vücudunun sadece yüzde 5’i yağ. 12 yıl Amerika’da yaşadı, sekiz yıl fitness koçluğu yaptı. Amerikan filmlerinde gördüğümüz şahane vücutlu aktörler ya da konserde ilahlaşan şarkıcıların vücutları onun elinde yontulmuş. 10 ay önce Türkiye’ye döndü. Fitness koçluğu yaptığı kişilerle markete gidip alışveriş yapıyor, yemeklerini pişiriyor ve birlikte antrenman yapıyor

Murat Tavman (30), Amerika’da yönetim bilimleri okurken aynı zamanda Amerikan futboluna merak sardı. Takımın koçu, işin sadece oradan oraya koşturup futbol oynamak olmadığını anlatıp perde arkasını da bilmesini istediği için ona besin ve fen bilgisi derslerini zorunlu kıldı. Neyi, ne zaman ve neden yediğinin önemi nedir? Vücut besinleri nasıl analiz eder? Yağ nasıl yakılır? Kas nasıl gelişir? Cevapları hep bu derslerde öğrendi. Sonra bu iş o kadar kanına girdi ki, okuduğu bölümle ilgili bir şey yapmayı kenara bırakıp, fitness yaşam koçu olmaya karar verdi.
Sekiz yıl boyunca Amerika’da bu işi yaptı. Bir dönem, New York Film Akademisi’yle çalıştı. Görkemli vücutlarıyla Hollywood filmlerinde rol kapmak isteyen oyuncuları ve konsere çıkmadan önce hayranlarını mest etmek isteyen şarkıcıları çalıştırdı. 10 ay önce Türkiye’ye döndüğünde, mantar gibi fitness merkezinin açıldığını ama bu endüstrinin yanlış algılandığını gördü. “İnsanlar spor salonunda iki saat geçirince harika bir vücuda sahip olacağını sanıyor. Halbuki spor bu işin sadece yüzde 30’u. Geri kalan kendine nasıl baktığın ve beslendiğinle alakalı. İş asla sporda bitmez” diyerek ezber bozuyor. İşin içinde beslenme olduğu için, “Bir tür diyetisyen misiniz?” diye sorusunu, “Diyetisyen değilim. Kişinin nerelerde açıkları olduğunu görüp, yaşı, cinsiyeti, vücudundaki yağ ve kas oranına göre beslenme planı çıkarırım, sonra da fitness antrenman programı hazırlarım” diye yanıtlıyor.

KİBRİT KUTUSU DİYE BİR ÖLÇÜ YOK 41 GRAMSA 41 GRAM YEMELİ

“Müşterilerimin bana 7/24 ulaşabildiği bir fitness yaşam danışmanı ve koçuyum. Güzel fizik ayrı, profesyonel fizik ayrı bir şeydir. Film setine hazırlanan bir oyuncu, yarışmaya hazırlanan bir model, konsere çıkan bir şarkıcı ya da fiziksel olarak iyi görünmek isteyen herhangi biri, müşterim olabilir. Beş-altı farklı formülle kişinin boy, yaş, kilo, cinsiyet, kas ve yağ oranına göre bir beslenme sistemi hazırlar ve tamamen nokta atışı yaparım. Ben de öyle kibrit kutusu ölçüsü diye bir şey yoktur. 41 gram vardır. Çünkü 1 gramına kadar vücudunda neye ihtiyaç varsa, onu ölçerim. Gırtlaktan geçen her şeyin ölçüsü olmalı. O nedenle mutfakta dijital tartı olmazsa olmaz. Yaptığım besin planına göre kişi alışverişini yapar. Aldıklarını nasıl pişireceğini anlatırım ve nihayetinde verdiğim fitness antrenmanını yapar.
Bunun öyle sıkıcı bir şey olduğunu sanmayın. Dışardan bakanlar, bu kadar disiplinin insanı boğacağını düşünüyor. Ama müşterilerim aynaya baktıklarında gördüğü şeyi o kadar seviyorlar ki, bir süre sonra bu bir yaşam tarzı haline geliyor. Ödüller yok mu? Tabii var. İş biraz raya girince haftasonları onlarındır meselâ. İstediğini yesin, içkisini de içsin” diyor Tavman.

MÜŞTERİLERİM, NASIL YEMEK PİŞİRECEKLERİNİ SORMAK İÇİN ARAR

Tavman’a göre haftada iki kilodan fazla vermek çok sağlıksız: “Aç kalmak çok yanlış. Açlık, beyne yağ depolama sinyali verir. Aç kalanlar yağ yakamaz. Benim müşterilerim günde altı-yedi kez yemek yer. Vücuttaki kas oranı, vücudun metobolizmasını hızlandırır. Kas oranı ne kadar düşükse, yağ yakma şansın da o kadar azalır. Aklına gelen her an su içmek de işin püf noktalarından. Şu andaki müşterilerim, nasıl yemek pişireceklerini sormak için sürekli arıyor. Bazen ekstra servis karşılığı, müşterilerimin ilk haftalık öğünlerini de ben pişiririm.
Fitness antrenmanlarını bazen müşterilerimle yaparım, bazen tek başına yaparlar. Beni görenler bir fitness salonu işlettiğimi sanıyor. Hayır, benim işim fitness salon işletmeciliği değil. Salonum yok, müşterilerimle fitness’a giderim, birlikte koşar, ağırlık kaldırırım. Bu imkanı bulamadığım müşterilerime de aynı programları yazıp veririm.”

BİRLİKTE ANTRENMAN YAPABİLMEK İÇİN BENİ SALONLARINA ÜYE YAPIYORLAR

Haftasonları için özel paketi var Tavman’ın: “Ya müşterim bana geliyor, ya da ben ona gidiyorum. Bütün bir haftasonunu birlikte geçiriyoruz. Cumartesi ve pazar yenecek yemek alışverişi yapıyoruz. Raflardan alırken, hangi oranlara dikkat edileceğine bakıyoruz. Alışveriş de bir strateji. Yemekleri birlikte pişiriyoruz. Bir tavuğu yüksek ateşte pişirmekle, 80 derece pişirmek arasında fark var. İçindeki proteini öldürmemek gerekiyor. Yemek pişirme stillerini de öğretiyorum. Cumartesi bütün yemekleri ben pişiriyorum, o izliyor. Pazar günü de o pişiriyor. Antrenmana beraber gidiyoruz.
Oldu da sıkıştı ve evde pişirdiği yemekleri yiyemeyecek. O zaman, dışarıda yemek sipariş ederken hangi kriterlere göre yemek sipariş etmesi gerektiğini de anlatıyorum. Dışarıda akşam yemeğine çıkartıyorum. Garsona bir yemeği değiştirtebilir, ekletip, çıkarttırabilir. A’dan Z’ye fitness dolu bir haftasonu geçiyoruz. Bu Amerika’da inanılmaz tutulan bir program. Müşterilerim işadamları ve işkadınları. Bireysel amaçları var, sadece aynaya baktıklarında memnun olmak istiyorlar. Bazen birlikte antrenman yapabilmemiz için beni de gittikleri spor salonuna üye yapıyorlar.”

KİMSE ANASINDAN BÖYLE DOĞMUYOR

Sabah 5.30’da koşarım. Vücudun en güzel yağ yaktığı saatler sabah saatidir. Vücut geliştirenlerin, kaslarını şişirmek için kullandığı hormonları asla kullanmam, kullandırtmam. Ek besinler veririm, bunlar besinlerden alsan da eksik kalan mineral ve vitaminler. Hepsi bitkisel. Vücutta gözle görülür bir değişiklik ancak altı aydan sonra olur. Beni böyle görenler, “Vücut mu çalışıyorsun?” diye aptalca soruyor. Kimse anasından böyle doğmaz.

EN BEĞENDİĞİN VÜCUTLAR

Vücudunu en beğendiğim ünlüler Jessica Alba ve Jessica Biel. Erkeklerdeyse, 300 Ispartalı filmindeki vücuduyla Gerard Butler ve Hugh Jackman. Bu kişilerin hayatı antrenman ve düzgün yemek. Kas yapıları çok kuvvetlidir, vücutları kolay kolay sarkmaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!