5 kişiden biri hipertansiyon hastası

Güncelleme Tarihi:

5 kişiden biri hipertansiyon hastası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2001 00:00

Haberin Devamı

Hipertansiyonla Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Remzi Önder, hipertansiyonun tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de en önemli sağlık sorunlarında biri olduğunu belirterek, “Sessiz Katil” diye adlandırdığımız bu hastalık, erişkin her 5 kişiden birinde görülüyor”dedi.

Türkiye'de erişkin her 5 kişiden birinin yüksek tansiyon hastası olduğunu bildiren Önder, nüfus dikkate alındığında, ortalama her 12,5 milyon kişinin bu hastalığın pençesinde olduğunun ortaya çıktığına dikkati çekti. Yüksek tansiyonun genelde şikayete neden olmadığını, bu yüzden çoğu insanın tansiyonun yüksekliğinden haberdar olmadığını, haberi olsa da şikayeti olmadığı için önem vermediğini anlatan Önder, bu hastalığın belirtilerini şöyle özetledi:

“Çoğumuzun tansiyon yüksekliği tesadüfen, normal bir kontrol sırasında, hatta merak dolayısıyla yapılan ölçümlerde ortaya çıkar. Bazı kişilerde ise baş ağrısı, kulaklarda uğuldama, baş ve ensede zonklama, başta dolgunluk hissi, göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı ve dikkat bozukluğu gibi belirtiler görülebilmektedir.” Yüksek tansiyonun, insan ve toplum sağlığını tehdit eden, kalp krizi, beyin felçi ve böbrek yetmezliği gibi ölümcül sonuçlara yol açan tehlikeli ve yaygın bir hastalık olduğunu ifade eden Önder, bu hastalığın yol açtığı birçok ölümün, erken teşhis ve tedavi ile önlenebildiğini kaydetti.

Ailede yüksek tansiyon hastası bulunan kimselerde hipertansiyon gelişme riskinin yüzde 60 olduğunu, genellikle 30-50 yaşları arasında ortaya çıktığını kaydeden Önder, hastalığın 50 yaşın altındaki erkeklerde daha sık görülürken 50 yaşın üzerindeki kadınlarda ise görülme sıklığının artttığını bildirdi. Önder, halkı yüksek tansiyon konusunda bilinçlendirmek amacıyla düzenledikleri etkinlikler kapsamında, Konak ve Yeşilyurt'ta, Konak Belediyesi Şubeleri ile Bostanlı ve Çiğli'deki Kipa, Tansaş ve EGS alışveriş merkezlerinde hipertansiyon taramaları yapıldığını söyledi.

Önder, 10 Ocak Çarşamba günü Atatürk Kültür Merkezi'nde Hipertansiyon Halk Günü düzenleneceğini de duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!