40 yıllık 40 lezzet durağı

Güncelleme Tarihi:

40 yıllık 40 lezzet durağı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2007 00:00

İstanbul’da yeme ve içme üzerine 40 yıldır faaliyet gösteren 40 kuruluşu anlatan "İstanbul’da kırk yıllık kırk lezzet durağı" adlı bir kitap basıldı.

İstanbul Ticaret Odası İTO’nun katkıları ile hazırlanan İngilizce ve Türkçe basılan kitabı araştırmacı yazar Sevim Gökyıldız yazdı. Gökyıldız, 22 yıldır yemek kültürü üzerine araştırmalar yapıyor ve son 6 yıldır da Muftak Dostları Derneği’nin ikinci başkanlığını yürütüyor. Sevim Hanım kitap projesinin beş yıl önce bir dost meclisinde çıktığını söylüyor:

"Muftak Dostları Derneği’nin bir yemeği sırasında arkadaşlarımla 40 yıl öncesinde neler yiyip içiyorduk, diye bir laf açıldı. İşte bu sohbet sırasında bende bir fikir oluştu. İstanbul’un kırk yıldır var olan ve istanbullulara lezzetler sunan, kalite çizgisinden ödün vermeyen, hatta 40 yılda bu çizgiyi daha da yukarılara taşıyan 40 kuruluş çıkar mı, diye düşündüm. Araştırmalar yaptım. Kitabımın sadece 40 yıl öncesini anlatan bir yemek kitabı olmasını istemedim. İstanbul’un gelenekselleşmiş lezzetlerini tanıtan bir rehber kitap olmasını istedim. Bu konuda titizlik gösterdim. Bu seçimleri yaparken yemek konusundaki uzmanların yorumlarıyla da desteklendim."
/images/100/0x0/55eaa2edf018fbb8f88cfcba

Sevim Gökyıldız "Belgesel niteliğinde" dediği kitabı için üç yılı proje, iki yılı da çalışma olmak üzere toplam beş yıl uğraşmış. "Kitapta Bebek’teki Süreyya’yı, Beşiktaş’taki Motorest’i, Emirgan’daki Abdullah Lokantası’nı artık olmadıkları için yazamadım. Bunun için de hayıflandım. İstanbul gibi 3500 yıl boyunca üç imparatorluğa başkentlik yapmış bir kentin lezzet dosyasında 40 isim bulmak gerçekten güç oldu" diyor.

İŞTE 40 LEZZET DURAĞI

Ali Muhittin Hacı Bekir, Asırlık Kanlıca Yoğurdu, Asri Turşucu, Bahar Pastanesi, Baylan Pastanesi, Bebek Balıkçısı, Beyti Et Lokantası, Boğaziçi Borsa Lokantası, Cemilzade, Develi Restoran, Divan Lokantası ve Pastanesi, Hacı Abdullah Lokantası, Hacı Bozanoğulları, Hamdi Et Lokantası, Hünkar Lokantası, İsmet Baba Balıkçısı, Kanaat Lokantası, Karaköy Güllüoğlu, Kıyı Restoran, Koço Restoran, Konyalı Lokantası, Koska Helvacısı, Krepenli İmroz Lokantası, Kurukahveci Mehmet Efendi, Lale İşkembecisi, Malatya Pazarı, Markiz Pastaneleri, Meşhur Bebek Badem Ezmesi, Namlı Pastırmacı, Pandeli, Refik Restaurant, Rejans Restaurant, Saray Muhallebicisi, Tarihi Ali Baba Lokantası, Tarihi Çınaraltı Çay Bahçesi, Tarihi Sarıyer Börekçisi, Tarihi Sultanahmet Köftecisi, Vefa Bozacısı, Yanyalı Fehmi Lokantası, Yedi-sekiz Hasan Paşa Fırını.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!