300 Ispartalı

Güncelleme Tarihi:

300 Ispartalı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2010 17:18

Bir kahramanlık destanı olan 300 Spartalı, dövüş sahneleriyle erkekleri gaza getirmiş olabilir ama bir o kadar komplekse soktuğu da kesin.

Haberin Devamı

Hakan GENCE

Bazıları, başrol oyuncusu Gerard Butler başta olmak üzere askerlerin haddinden kaslı vücutlarına bakıp iç geçiren kadınlara sinirlenmiş, hepsinin sinema hilesi olduğunu bile iddia etmişti. Film gösterimdeyken, göbeklerini cesurca savunan erkeklere bir iyi bir de kötü haberimiz var. Kötü haber; hiç biri film hilesi değil, o vücutlara sahip olmak mümkün. İyi haber ise, tarihteki gerçek Spartalıların uyguladığı Agoge eğitimi, günümüze adapte edildi. Nefes filminin yüzbaşısı Mete Horozoğlu ile tiyatrocu Toprak Sergen’in de katıldığı zorlu eğitim sürecine dayanabilirseniz siz de bir Spartalı savaşçı olabilirsiniz.

Frank Miller’ın grafik romanından uyarlanan ve 2007’de gösterime giren 300 Spartalı filmini hatırlarsınız: Pers Kralı Xerxes, zafer kazanmaya alışmış güçlü ordusunu Yunan krallıkları üzerine yollar. Ne denli güçlü bir orduyla karşı karşıya olduğunun farkında olan Sparta Kralı, tanrıları savaşmaya ikna edemeyince çareyi en cesur 300 askerini toplamakta bulur. Çocukluklarından beri tamamen savaşçı olarak yetiştirilmiş bu 300 asker, hayatlarının en büyük mücadelesini verir.

Haberin Devamı

Film vizyona girdiği dönemde erkekler arasında komplekse neden olmuştu. Özellikle de sinemaya kız arkadaşı ya da eşiyle gitme gafletine düşenler için. Başroldeki Gerard Butler’ın ve diğer 299 adamın kaslı ama atletik vücuduna sahip olmak, gerçek hayatta imkansız gibi birşeydi.
Dövüş sanatları uzmanı Burak Uğur da filmden çok etkilendi. Bir arkadaşı aracılığıyla, Gerard Butler’ın da aralarında bulunduğu 14 kişilik ekibi, filme hazırlayan Mike Twight’a ulaştı. Kısa sürede, vücudunuzu ve kaslarınızı sonuna kadar zorlayan antremanı öğrendi ve uygulamaya başladı.

SPARTALILAR SUR YERİNE VÜCUTLARINA GÜVENİYORDU

Peki bu eğitimin diğerlerinden farkı ne? Spartalılar, farklı egzersizlerin faydalarını bir tek eğitimin içinde birleştirmeyi başarmıştı. Aynı anda kalp ve damar sistemini, iskelet kaslarını güçlendiriyor, koordinasyon ve esnekliği arttırıyorlardı. Yağ yakımı da mümkün olan en üst noktalara çıkıyordu. Bu egzersizin adı Agoge’ydi.
Agoge; Spartalılar’ın en zorlu ve en iyi fiziksel eğitimi almalarını sağladı. Onları o kadar güçlü ve özgüvenli hale getirdi ki, Sparta’da şehri korumak için bir tane bile sur bulunmuyordu.
İlerleyen çağlardan günümüze kadar birçok askeri toplum da bu eğitimi temel alarak askerlerini en yüksek güce ulaştırmayı hedefledi. Şimdi bu eğitim tüm dünyada spor salonlarında kullanılıyor.

Haberin Devamı

ASKER KAMPI DEĞİL İSTEYEN BIRAKIYOR

Tabii bir Spartalı kadar güçlü vücuda sahip olmak kolay değil. Kuvvet, dayanıklılık ve yağ yakımını içeren egzersiz çeşitleri karmaşık olmayan bir düzende ilerliyor. En zor olanı, 300 tekrardan oluşan hareketin 30 dakikada bitme zorunluluğu. “Bu egzersiz çeşitlerinde süre kısıtlaması olmasa, saatlerce hepsini tek tek yaparım. Ama süre kısıtlaması, zorluğu maksimuma çıkarıyor” diyor LFB Sports Club’ın Müdürü Erkan Genç.
Agoge eğitimine hemen başlanmıyor. Öncelikle belli bir vücut kapasitesine ulaşmanız lazım. Bunun için de iki ay boyunca fiziksel egzersiz programı uygulanıyor. Hocalar hazır olduğunuza karar verdiklerinde eğitim başlıyor.
Programlar 8-9 haftalık periyotlara bölünerek uygulanıyor. Ne kadar hazırlıklı olursanız olun ilk deneme vücudunuzun dengesini değiştiriyor. Kalp atışlarınız hızlanıyor.
Ama sonuçta asker kampında değilsiniz. Dayanamayanlara bırakmak serbest. Çok zorlananlar için eğitimi biraz kolaylaştırdıkları oluyor.
Derslerin saatlik ücreti 100 lira. 10 derslik paket program isteyenlere indirim yapılıyor. Kulüp üyeleri derslerden ücretsiz yararlanıyor.

Haberin Devamı

ABD’DE SINIFLARI VAR
Son zamanlarda özellikle ABD ve Avrupa’nın kimi bölgelerinde güç ve dayanıklılığa bağlı egzersiz programları hızla artıyor. Profesyonel sporcular, ünlü film yıldızları, sporu bir yaşam tarzı haline getirmiş büyük iş adamları, kişiye özel egzersiz hizmeti eşliğinde, hedeflerine daha kısa ve etkili şekilde ulaşmak için Agoge uyguluyor. ABD’de sadece bu egzersiz programını uygulayan kulüpler bile açıldı. Spor eğitmenleri kendilerini bu yönde geliştiriyor.

SEKS HAYATINIZ GÜÇLENİYOR
Kardiyo vasküler egzersizlerin en pozitif taraflarından biri, hormon salınımı meydana getirmesi. Bu zorlu sporla, testestoron ve insülin gibi hormonların seviyesi yükseliyor. Bu da seks hayatınıza olumlu yansıyor. Kendinizi daha güçlü hissetmenizi sağlıyor.

Haberin Devamı

Emre Nayır (25)- Milli Aletli Jimnasikçi
KUSANLAR OLUYOR

Agoge eğitimi, öncelikle dayanıklılığınızı arttırıyor. Ama kişiyi oldukça zorluyor. Programı ilk uyguladığımızda hepimizin rengi değişti. Sarardı. Klozetlere koştuk, kusanlar bile oldu. Bazı hareketlerde nabzımız tavan yaptı. Ama sonuç inanılmaz. Bu antremana katıldıktan sonra başka spor dalları size sadece zaman geçirmek gibi geliyor. 25 dakikada 550 kalori yakıyorsunuz. Ben iki haftadır aralıksız deniyorum. Vücut hatlarım daha belirginleşti.

Yaşar Arı (28) - Öğrenci
DİRENÇ ARTIYOR

Ciddi bir çalışma gerektiriyor. Çok zorlu. Kondisyon seviyeniz yüksek olmalı. İlk başlarda zorlasa da düzenli yapıldığında kuvvetiniz ve direnciniz artıyor.

Haberin Devamı

DİĞER HABERLER

  

  

  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!