28 Şubat’la hesaplaşmak zorundayız

Güncelleme Tarihi:

28 Şubat’la hesaplaşmak zorundayız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2012 00:00

Haluk Bilginer, 28 Şubat süreciyle hesaplaşmak gerektiğini söyledi: “Yüzleşmek zorundayız bunlarla. Yoksa önümüz açılmaz, önümüzü göremeyiz.”

Haberin Devamı

SİNEMA dergisi Film Arası’na konuşan Haluk Bilginer, dikkat çekici açıklamalar yaptı. Ünlü oyuncu, dergiye verdiği röportajda “post-modern darbe” olarak da anılan 28 Şubat süreci hakkında konuştu: “Biz artık 1915’le de hesaplaşıyoruz, Dersim’le de hesaplaşıyoruz, Susurluk’la hesaplaşıyoruz, 12 Eylül’le hesaplaşacağız inşallah. Ve hesaplaşmak zorundayız. 28 Şubat’la hesaplaşacağız. Yüzleşmek zorundayız bunlarla. Yoksa önümüz açılmaz, önümüzü göremeyiz. Gerektiği yerde özür dileyeceğiz. Hiç değilse bir devlet olarak diyeceğiz ki, özür dilendi, bundan sonra böyle şeyler yapılmayacak, yapmaya kalkan cezalandırılacak ve bir daha aklına bile gelmeyecek herhangi bir şey yapmak. Ordu darbe yapmayı aklına bile getiremeyecek artık.”

Konservatuvara gitme felsefe, psikoloji oku

Bilginer, oyuncu olmak isteyenlere de felsefe, psikoloji ya da sosyoloji okumalarını tavsiye ettiğini söyledi: “Oyuncu olmak için gelen arkadaşlarım ‘Hocam hangi konservatuvara gideyim’ diye soruyor. ‘Hiçbirine gitme! Git felsefe, psikoloji, sosyoloji oku. Çok daha iyi oyuncu olursun. Üniversitenin tiyatro kolunda da tiyatro yap, kendine öğret’ diyorum. Çünkü kendimize öğrettiğimiz bir sanattır tiyatro. Bisiklete binmek gibi. Bisiklete binmeyi size kimse öğretemez. Bineceksiniz, dengenizi bulacaksınız. Ama eğer siz felsefe, psikoloji, sosyoloji, tarih okumuş bir insansanız, tiyatro yaparken algınız çok daha açıktır, yaptığınız sanat da çok daha değerli olur. Ben boş vakitlerinde piyano çalan doktora daha çok güvenirim.”

Haberin Devamı

28 Şubat süreci nedir?

1995 yılında Necmettin Erbakan ile Tansu Çiller ‘Refahyol’ hükümetini kurdu. 28 Şubat sürecini tetikleyen ilk olay, Erbakan’ın ilk yurtdışı gezisini İslam ülkelerine yapması oldu. Erbakan’ın Başbakanlık Konutu’nda tarikat şeyhlerine iftar yemeği vermesi süreci hızlandırdı. Fitili ateşleyen ise RP’li Sincan Belediye Başkanı’nın düzenlediği “Kudüs Gecesi” oldu. Askerler bir gün sonra tepki olarak Sincan sokaklarında tankları yürüttü. Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, tankların yürütülmesini “balans ayarı” olarak niteledi. Süreç sonunda hükümet istifa etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!