27 yıllık çalışmanın ürünü

Güncelleme Tarihi:

27 yıllık çalışmanın ürünü
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2014 01:25

Suat Akdemir’in yeni kişisel sergisi ‘Hayattan Soyut İzler’, Piramid Sanat’ta açıldı. 13 Nisan’a kadar görülebilecek serginin küratörlüğünü Bedri Baykam yaptı.

Haberin Devamı

Suat Akdemir’in Piramid Sanat’taki ‘Hayattan Soyut İzler’ isimli sergisinde, son yıllardaki farklı dönemlerden işleri yer alıyor. Küratörlüğünü, Akdemir’i 1987’den beri izleyen Bedri Baykam’ın yaptığı sergide; Akdemir’in tuvalleri, k3Ağıt işleri, fotoğrafları, defterlerinin yanı sıra Türkiye ve Küba’nın tüm sahillerini üstünde gezdiği ‘müzelik’ bisikleti de sergileniyor. Baykam, Akdemir’in işleri için şunları söylüyor:
“Yapıtlarında soyut dışavurumcu üslubun tekniklerini en minimal dille de buluşturarak aktaran Akdemir, stilini soyut sanatın sözlüğü çerçevesinde oluştururken kendini tekrar etme mecburiyetini benliğinde hissetmeyen ender sanatçılardan. Kendisinin son işleri giderek
artan bir olgunluk ve özgüven taşıyor. Dikdörtgenin günümüzde hâlâ süren taze kalma savaşının bir yansıması. Bir tuval sanatçısının salt boya ile geliştirdiği kendi alfabesinin değişik safhalarını bu sergide takip edebiliyoruz. Akdemir, son 10 yılın ‘dekoratif’ veya ‘piyasa arayışı’ içeren yapıtlarını ortalığa süren sanatçılardan çok farklı. İşleri samimi bir umursamazlık içinde ve doğmakta olan düşüncenin kendisiyle diyalog kurmakta.”
Sergi için ayrıca ‘KÜBA: İşte Böyle Gezilir’ adlı bir de kitap yayımlandı. 120 sayfalık içeriğinde Akdemir’in bisikletle 2004’te gerçekleştirdiği turda çektiği fotoğraflar ve bu gezi sırasında tuttuğu günceler yer alıyor. Kullanılan dil, birçok noktada Kerouac, Bukowski veya Erje Ayden tadı taşıyor. İşte kitabın sonlarından birkaç satır: “Tövbe haşa! Ama Che abimiz de, Jack iti de Baykam üstadımız da birçokları da yollara düşmeden edememiş, yollarda olanlara kayıtsız kalamamışlardır. Görmek için hiç başka bir dekor, hiç başka bir ışık, hiç başka bir rüyaya gerek yoktur. Çünkü yolların her yere çıktığını ve hiçbir yere çıkmadığını en iyi onlar bilir”.

Haberin Devamı

Suat Akdemir’in sergisi 13 Nisan’a kadar Piramid Sanat’ta görülebilir.
(212) 297 31 21

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!