24 pasaport eskittim

Güncelleme Tarihi:

24 pasaport eskittim
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2012 00:00

Selman Arınç ne THY pilotu ne de kokartlı turist rehberi. Emekli mali müşavir. Ama tutkulu gezgin. Her yıl turizm profesyonellerinden fazla geziyor, 2005’ten bu yana Türkiye Gezginler Kulübü’nce verilen ‘Yılın En Fazla Ülke Gören Üyesi’ ödülünü kazanıyor. Siz bu yazıyı okurken o 192’nci ülkesi, BM’nin son tanıdığı devlet Güney Sudan’ı keşifte. “Kararlıyım, tüm ülkeleri gören gezgin sıfatını kazanana kadar birinciliği kimseye bırakmayacağım” diyor.

Haberin Devamı

Gittiği şehirde huzur içinde haftalar geçiren tatilcilerden çok farklı bir karakter Selman Arınç (62). Seyahatlerini satranç ustası gibi planlıyor. Bir yolculukta mümkün olduğunca çok ülkeye ayak basıp, skor yapmaya çalışıyor. Acelesi var. Tüm ülkeleri gören gezgin sıfatını bir an önce kazanmaya kararlı. Fakat işi zor. Birleşmiş Milletler’in (BM) resmi listesine göre koşsaydı, bu maratonda sona geldiği söylenebilirdi. Geçen çarşamba uçtuğu Güney Sudan, BM’nin ilan ettiği 193’üncü ülke. Arınç’ınsa gördüğü 192’inci...
Gelin görün ki üyesi olduğu Gezginler Derneği, ABD, Belçika, Norveç’teki benzeri derneklerin kriterlerini kabul ediyor. Örneğin İngiltere ismiyle tanıdığımız ada, onlar için Galler, İskoçya ve İngiltere. Sonuç olarak listede 275 ülke var. Ve her yıl sayı birer, ikişer artıyor! Arınç, başkan yardımcısı sıfatını taşısa da, Türkiye Gezginler Kulübü’nün ülke listesine muhalif: “Ben referans kitaplarını esas alırım. 71 ülke kaldı gitmem gereken. Yılda ortalama 20 yeni ülke görüyorum. Bu tempoyla, birkaç yılda bitiririm” diyor.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eaadbdf018fbb8f88fc588

YILBAŞINDAN BERİ 10 ÜLKE

Arınç, 2006’da 18 ülkeyle başladığı rekortmenliği, beş yılda neredeyse
iki katına çıkardı. Geçen yıl 22’si ilk
kez olmak üzere 34 ülke gördü. 12’sine zaten daha önce birkaç kez gitmişti. Yemen’in başkenti Sanaa’ya bile
yedinci kez uğradı...
2012’ye de hızlı başladı. Yeni yılı Brezilya, Peru, Paraguay, Uruguay turuyla karşıladı. Ardından süreleri birkaç günden, bir haftaya kadar değişen dört yolculukta Fas, Batı Sahra, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre, Yunanistan’a ayak bastı. Yaz başlamadan Uganda, Karayipler, Kafkaslar, Orta Amerika, Mikronezya ve Polinezya’ya gitmeyi planlıyor.
Listeyi okurken başınız dönmüş olabilir. Hızı gittikçe artan gezi temposundan o da rahatsız... Bu nedenle, arzu ettiği unvanı kazandıktan sonra köklü bir değişiklik yapacağını söylüyor: “Daha sakin gezeceğim. Gittiğim şehirlere uzun zaman ayıracağım, derinlemesine inceleyeceğim. Seyahatin keyfini çıkaracağım.”
Arınç karayolu ve uçaklarda üçer kez ölümle burun buruna geldi, eşi Dubai’de kalp krizi geçirdi. Yine de en çok demokrasisi oturmamış küçük ülkelere giderken endişe yaşadığını, paniğe kapılmamayı öğrendiğini anlatıyor: “Gittiğim hiçbir ülkeden şikayet etmedim. En sıradan, yoksul yerlerde bile keşfedecek bir şeyler buldum.” 24 pasaport eskittikten sonra, vizeler artık çocuk oyuncağı. 1999’dan bu yana eşi nedeniyle yeşil pasaport taşısa da, çoğunlukla doğuya yolculuk yaptığı için bu imtiyaz işine pek yaramıyor. Özellikle de Afrika’da.

Haberin Devamı

TEK RAKİBİ BAŞKAN

Bu maratonda ‘en büyük rakibim’ diye nitelendirdiği şu anda Juba’da beraber keşif yaptığı yol arkadaşı, Gezginler Kulübü Başkanı Orhan Kural. 227 ülkeyle önde koşan Kural’ı geçmek Arınç’ın ilk hedefi. Zaten derneğin 300 üyesi arasında başkan ve yardımcısının hızına yetişen yok. 79 yaşındaki Nahide Aytekin, 156 ülkeyle üçüncü. Fakatsağlık sorunları nedeniyle, eskisi kadar yolculuk yapamıyor. Son yıllarda depar atan Les Ottomans Oteli’nin sahibi Ahu Aysal henüz 140 ülkede... Diğer üyelerden 100’ü geçenlerin sayısıysa sadece 6.
Arınç yılda en az dört ayını yolculukta geçiriyor. Riskli olmayan bölgelere eşiyle gidiyor. Seyahatin zengin işi olduğunu söyleyenlere çok kızıyor. “Havayollarının promosyonlarını takip eder, aylar öncesinden çok ucuza bilet alırım. Kredi kartı millerimi, yine kart firmalarının promosyonlarıyla kullanırım. Alışveriş merkezlerinin puanlarından yararlanırım. Bu sayede Ocak’ta Brezilya, Paraguay, Uruguay’ı kapsayan yedi günlük turum, uçak ve dört yıldızlı oteller dahil 1240 Euro’ya maloldu. 400 Euro’ya Japonya’ya gidip geldim” diyor.
Skormenlik nedeniyle ipin ucu biraz kaçmış. Arınçlar’ın yıllık gezi bütçesi 20 bin Euro’yu aşıyor: “Hiç önemli değil, kaç yıl daha sağlıkla yaşayacağımı bilmiyorum. Yaşadıklarımızın yanımıza kâr kalmasını istiyorum. Gezdikçe öğreniyorum.” Hırslı olduğu diğer konu Afrika. 54 ülkeden 46’sını gezmiş. “Türkiye için müthiş fırsatlar barındıran dev bir kıta. Ne yazık ki çok az tanıyoruz. En kısa zamanda tüm kıta ülkelerini tamamlayıp, bu kıtayı Türkiye’de en iyi bilenlerden biri olmak istiyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!